MDC Ηράκλειο Κρήτης – Στο Βάθρο και πάλι η Κυπριακή Σημαία

Το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Οκτωβρίου έγινε ο δεύτερος αγώνας του MDC (Mediteranian Drift Challenge) στην τελευταία παρουσία της εθνικής μας ομάδας σε τρείς διεθνείς αγώνες στην Ελλάδα. Μαζί με τους δικούς μας αθλητές έτρεξαν και μερικοί απο τους κορυφαίους ευρωπαίους οδηγούς όπως οι Dmitry Illuyk, Alex Golovnya, Sergey Kabargin αλλά και μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες οδηγούς  όπου μεταξύ αυτών ήταν και ο περσινός πρωταθλητής Χρίστος Χατζαράς.

Σε ένα συναρπαστικό διήμερο στο λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης περίπου τρείς χιλιάδες θεατές απόλαυσαν αξέχαστα μονά περάσματα, καπνισμένες μάχες και εντυπωσιακά διπλά περάσματα!!

Σχεδιαστικά η πίστα για άλλη μια φορά ήταν με πολλά χιλιόμετρα, με την 1η στροφή να μαζεύει τριψήφιο νούμερο εισόδου, με μια συνεχόμενη δεξιά στροφή η οποία έκλεινε σε μια εξαιρετικά τεχνική φουρκέτα και μετά ολοκλήρωνε με μια συνεχόμενη αριστερή στροφή.

Το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι αρχικά ξεκίνησε με την διεξαγωγή του  Valvoline Πανελληνίου Πρωταθλήματος Drift, εκεί όπου είχαμε την επικράτηση του Χρήστου Χαντζαρά. Στην συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία των μονών βαθμολογημένων περασμάτων και ο αγώνας κορυφώθηκε με τις διπλές μάχες εκεί όπου όπως αναφέραμε και στην αρχή το θέαμα ήταν πραγματικά απίστευτο.

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά νικητής στέφθηκε ο Alex Golovnya, ο οποίος χρειάστηκε να «επιστρατεύσει» σχεδόν αλάνθαστη και οριακή οδήγηση για να κερδίσει τον δικό μας «θαυματουργό» 15χρονο Σταύρο Γρύλλη από την Κω – τον πιο αγαπημένο, ίσως, οδηγό των θεατών στην Κρήτη!

Για να φτάσει όμως μέχρι εκεί ο νεαρός Σταύρος απέκλεισε στους 32 τον Λαζανάκη, ενώ στη φάση των 16 άρχισαν τα δύσκολα αφού απέναντι του βρήκε τον πρωταθλητή Ελλάδας Χρήστο Χατζαρά. Ξεκινώντας στο πρώτο πέρασμα είχαμε εξαιρετική είσοδο και απο τους δύο οδηγούς, ο Χατζαράς εξάσκησε τρομερή πίεση και στην κλειστή στροφή ακούμπησε τον νεαρό Σταύρο ο οποίος άντεξε, με αποτέλεσμα το πέρασμα να βαθμολογηθεί 5-5. Στην επανάληψη ο νεαρός Σταύρος δεν άφησε τον Χατζαρά να ξεφύγει αφού απο την πρώτη κιόλας στροφή κόλλησε στις πόρτες του και εκμεταλλευόμενος το λάθος του Χατζαρά στην μεταφορά επικράτησε με σκορ 7-3 περνώντας στην επόμενη φάση. Στους 8 ο Γρύλλης βρήκε απέναντι του τον Τσαγγαράκη και κατάφερε να επικρατήσει μετά που η μάχη πήγε στο Sudden Death ύστερα απο δύο ισόπαλα 5-5. Εκεί επικράτησε με 6-4 στο πρώτο πέρασμα και με ένα 5-5 στο δεύτερο πέρασε στους 4. Στον ημιτελικό βρήκε απέναντι του ένα έμπειρο οδηγό, τον Τάσο Χάρκα. Ένα λάθος του Χάρκα είχε σαν αποτέλεσμα τον μηδενισμό του και το 10-0 για τον δικό μας οδηγό. Στο δεύτερο runο νεαρός Σταύρος έκανε ένα επαγγελματικό και μυαλωμένο πέρασμα και εκμεταλλευόμενος το φρενάρισμα του Τάσου κέρδισε και αυτό το Run με 6-4. Ο Μεγάλος Τελικός. Εκεί τον περίμενε ο περσινός νικητής και ένα απο τα μεγάλα φαβορί του αγώνα, ο Alex Golovnya. Στην πρώτη μάχη ο Σταύρος ήταν μπροστά κάνοντας ένα απο τα πιο όμορφα του περάσματα, με τον Ρώσσο οδηγό να έχει διορθώσεις στο πρώτο κομμάτι. Στο δεύτερο Run ενώ είχαμε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα για τον Σταύρο ο οποίος ήταν κολλημένος στις πόρτες του Ρώσσου οδηγού, ένα τετ ακε του στέρησε το οποιοδήποτε όνειρο για την πρωτιά αφού μηδενίστηκε με αποτέλεσμα να αρκεστεί στη δεύτερη θέση.

Στην τρίτη θέση ανέβηκε ο Dmitry Illyuk, οδηγώντας τον πανίσχυρο «δράκο» του όπως μόνο αυτός ξέρει, κερδίζοντας τον «βασιλιά του Βορρά» Τάσο Χάρκα – που κι αυτός με τη σειρά του έκανε πολύ σταθερή, μελετημένη και με ελάχιστα λάθη εμφάνιση. Άκρως εντυπωσιακός ήταν ο Κύπριος Δαυίδ Δαυίδ, ο οποίος αναπλήρωσε την απουσία του από τις Σέρρες και το Μαραθώνα με πλούσιο θέαμα.

Ο Δαυίδ έφτασε μέχρι εκεί αφού στην φάση των 32 αρχικά αντιμετώπισε τον Καραμπακάκη, όπου στο πρώτο Runείχε ένα πέρασμα για σεμινάριο, όπου οριακά δεν έβγαλε δύο ρόδες εκτός διαδρομής, με τον αντίπαλο του να ξεκινάει λίγο πιο γρήγορα και το πρώτο πέρασμα να θεωρείται μοιρασμένο. Στο δεύτερο πέρασμα και οι δύο οδηγοί είχαν επιθετικές γωνιές με τον Δαύιδ να κτυπάει ένα κώνο. Το Battle μεταφέρθηκε σε “One More Time” αφού και οι δύο είχαν λάθη σε ένα μοιρασμένο πέρασμα. Στο sudden Death ο Δαυίδ απέκτησε ένα πλεονέκτημα απο το πρώτο πέρασμα αφού είχε πιο σωστή γραμμή απο τον αντίπαλο του και με 6.5 έναντι 3,5 ο δικός μας οδηγός πήρε το πλεονέκτημα. Στο δεύτερο πέρασμα ο δικός μας οδηγός ήταν απίστευτος και έχοντας ίσως την τέλεια γραμμή έμεινε ταυτόχρονα κολλημένος στον αντίπαλο του που πήγε πιο κλειστά. Με σκορ 6.5 έναντι 3.5 ο Δαυίδ πέρασε στην επόμενη φάση. Στους 16 είχαμε τον εμφύλιο με τον Πάμπο Νικολάου ο οποίος είχε αποκλείσει στους 32 και στον πρώτο εμφύλιο τον πρωτοεμφανιζόμενο στην κατηγορία “Pro” Σάββα Σημιανό. Στο πρώτο πέρασμα στην προσπάθεια να πιέσει ο Πάμπος έβγαλε το μισό αμάξι εκτός διαδρομής ως αποτέλεσμα να μηδενιστεί με 10-0 υπέρ του Δαυίδ. Το δεύτερο πέρασμα ήταν πολύ όμορφο και ισοζυγισμένο με τον Δαυίδ να περνάει στην επόμενη φάση. Στην φάση των 8 ο Δαυίδ βρήκε μπροστά του τον νικητή του αγώνα Alex Golovnya. Στο πρώτο πέρασμα ο Δαυίδ βρέθηκε να κυνηγάει τον Ρώσσο οδηγό, εξάσκησε τρομερή πίεση αν και είχε κάποιες μικρές διορθώσεις, με το σκορ τελικά να είναι στο 6-4 υπέρ του Cοlovnya. Στο δεύτερο πέρασμα, ο Δαυίδ έκλεισε την γραμμή στην πρώτη φουρκέτα σε ένα ισορροπημένο πέρασμα και με σκορ 5-5 ο Ρώσσος πέρασε στην επόμενη φάση ενώ ο δικός μας οδηγός κατέκτησε την πέμπτη θέση.

Ο Σέργιος Γρηγορίου ξεκίνησε τα διπλά περάσματα απέναντι στον Ζυλιμπινάκη. Στο πρώτο πέρασμα ο Σέργιος ήταν καλός, προσπάθησε να πιέσει τον Ζυλιμπινάκη και με μερικές διορθώσεις το αποτέλεσμα ήταν 6-4 υπέρ του Σέργιου. Στο δεύτερο πέρασμα αν και ανοίχτηκε αρχικά μπροστά ο Νίκος Ζυλιμπινάκης, ο Σέργιος Γρηγορίου πλησίασε με αποτέλεσμα να κάνει κάποια λάθη ο πρώτος, με τελικό αποτέλεσμα το 10-0 υπέρ του του Σέργιου που του έδωσε το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Στους 16 βρέθηκε αντίπαλος με τον Τσαγγαράκη και μετά απο δύο “Sudden Death” έχασε στις λεπτομέρειες.

O πρωταθλητής μας Γιώργος Χριστοφόρου “Έλα Κόκο” ξεκίνησε πρώτος τα διπλά απέναντι στον Γιάνναρο τον οποίο κέρδισε με συνοπτικές διαδικασίες. Στο πρώτο πέρασμα ο Έλα Κόκο όντας πολύ πιο δυνατός απο τον αντίπαλο του χάθηκε μπροστά επικρατώντας εύκολα. Στο δεύτερο πέρασμα ο Γιώργος μπήκε επιθετικά και έμεινε κολλημένος στον αντίπαλο του απο την αρχή μέχρι το τέλος, κερδίζοντας και σε αυτό το πέρασμα με 7-3 για να περάσει στην επόμενη φάση. Στην φάση των 16 βρήκε απέναντι του τον Λαγό και στο πρώτο runο Έλα Κόκο έφυγε πολύ δυναμικά κάνοντας ένα εξαιρετικό πέρασμα το οποίο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει ο αντίπαλος του. Προσπάθησε να τον πλησιάσει κλείνοντας την γραμμή του με αποτέλεσμα ο Γιώργος να πάρει ένα σκορ 8-2. Παρά το τεράστιο προβάδισμα που είχε ο Ελα Κόκο έκανε ένα πέρασμα πραγματικά απίστευτο αφού ήταν κολλημένος στις πόρτες του αντιπάλου του σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής όμως ένα μικρό λάθος στην δεξιά ανοιχτή στροφή, είχε σαν αποτέλεσμα το 8-2 υπέρ του Λαγού και η μάχη να οδηγηθεί σε “One More Time”. Στο πρώτο πέρασμα ο Έλα Κόκο βρέθηκε μπροστά και δεν άφησε κανένα δικαίωμα στον Λαγό να πλησιάσει, παίρνοντας προβάδισμα και πάλι με 8-2. Στο δεύτερο πέρασμα και πάλι προσπάθησε να πιέσει στο όριο αλλά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σπινάρει χάνοντας το battle με 10-0 και μετά απο μια τεράστια ανατροπή στην επόμενη φάση πέρασε ο Λαγός.

Ο Χαράλαμπος “Fast Family” Τσουρή στους 32 αντιμετώπισε τον Τσαγγαράκη. Στο πρώτο runείχαμε ένα πραγματικά τρομερό πέρασμα απο τον οδηγό μας ο οποίος όμως είχε λάθος γραμμή και παρά τα λάθη και τις διορθώσεις που έκανε το πλεονέκτημα πήγε στον Τσαγγαράκη. Στο δεύτερο runείχαμε ένα πανέμορφο πέρασμα και απο τους δύο οδηγούς με το πλεονέκτημα να δίνεται και πάλι στον Τσαγγαράκη που πέρασε και στην επόμενη φάση.

Ο Χρίστος Ελευθερίου “Μαύρος” αντιμετώπισε στους 32 τον πρωταθλητή Ελλάδας Χρήστο Χατζαρά. Ο οδηγός μας με ένα απο τα πιο αδύνατα αυτοκίνητα του αγώνα είδε τον αντίπαλο του να ξεφεύγει στο πρώτο πέρασμα και να παίρνει σκορ 10-0. Στο δεύτερο πέρασμα ο Ελευθερίου δεν κατάφερε να ξεφύγει απο τον Χατζαρά ο οποίος έμεινε καρφωμένος στις πόρτες του,  κερδίζοντας και αυτό το πέρασμα με 8-2 περνώντας παράλληλα  στην επόμενη φάση.

Άτυχος του αγώνα ήταν ο Κυριάκου Μάριος “Τσόδας” ο οποίος αντιμετώπισε στους 32 τον Sergey Kabargin. Στο πρώτο πέρασμα ο δικός μας οδηγός ήταν εξαιρετικός αλλά το γεγονός ότι ο αντίπαλος του βρέθηκε πολύ κοντά του το αποτέλεσμα ήταν 5-5. Στο δεύτερο πέρασμα ο Τσόδας κατάφερε με την πίεση που εξάσκησε να βγάλει εκτός γραμμής και εκτός πίστας τον Ρώσσο αντίπαλο του. Ως αποτέλεσμα ήταν να πάρει ένα 10-0 και να περάσει στην επόμενη φάση. Στους 16 θα αντιμετώπιζε τον Dmitry Illuyk σε μια μάχη που δεν έγινε ποτέ αφού το αγωνιστικό του αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα, με τον Ρώσσο οδηγό να περνάει χωρίς αγώνα στην φάση των 8. Ο δεύτερος άτυχος της Κυπριακής αποστολής ήταν ο πρόεδρος του Power Drift Club Άντρος Αντωνίου ο οποίος αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα απο την Παρασκευή το οποίο δεν μπόρεσε να διορθώσει με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να προκριθεί στα διπλά περάσματα.

Ο αθλητής που διακρίθηκε στην όλη παρουσία της εθνικής μας ομάδας στους διεθνείς αγώνες, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος απο τον Σταύρο Γρύλλη, ο οποίος ήταν δεύτερος σε Μαραθώνα και Κρήτη. Παρουσιάστηκε έτοιμος και είδε στα μάτια τους μεγάλους αντιπάλους τους οποίους αντιμετώπισε. Μετά και την ολοκλήρωση των τριών αγώνων ο Σταύρος ανέφερε, «Το τελευταίο διάστημα είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ σε διάφορες διοργανώσεις και να βρεθώ σε διαφορετικές πίστες, όπως Γερμανία στο King of Europe, στην Αυστρία και στις Σέρρες στο King of Nations και στον Μαραθώνα και στο Ηράκλειο στο MDC. Όλες ήταν μοναδικές εμπειρίες για μένα!! Έπρεπε να αναμετρηθώ με διάφορους και πολύ δυνατούς οδηγούς και ήταν μια ευκαιρία και πρόκληση ταυτόχρονα για μένα να δοκιμάσω τόσο τις δυνατότητες τις δικές μου όσο και του αυτοκινήτου μου Σε αυτές τις μάχες πίεσα, πιέστηκα, έκανα λάθη, έμαθα, ρίσκαρα, έχασα και κέρδισα. Τiς χάρηκα όλες αλλά δεν σας κρύβω ότι περισσότερο χάρηκα τις δυο δεύτερες θέσεις που πήρα στα πλαίσια του MDC στον Μαραθώνα και στο Ηράκλειο. Όχι τόσο για την κατάκτηση των κυπέλλων αλλά για τις μάχες που χρειάστηκε να κάνω με τόσο δυνατούς, αξιόλογους και αγαπημένους οδηγούς για να πετύχω το αποτέλεσμα αυτό!! Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Power Drift Club που χάρη σε αυτούς είχα την ευκαιρία να τα ζήσω όλα αυτά. Στην συνεχεία με δεδομένη την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολύτιμους χορηγούς μου που για μένα πλέον είναι οικογένεια, για την ανεκτίμητη βοήθεια και συμπαράσταση τους σε κάθε προσπάθεια μου!!!

Αυτοί είναι οι RTMG Performance Tountas Garage Extreme Performance Tyres Greece TSH Design George Raskos PDC Power Drift Club Cyprus Αξοτεχνική – Axotechniki Tgs Parts Red Bull DTAFast Achna Speedway Nick The Fisherman RACESHOP.gr TGWorkz Fabrications.»

Με την ολοκλήρωση της παρουσίας της εθνικής Κύπρου Drift στους αγώνες στο εξωτερικό, μπορούμε να πούμε ότι η όλη προσπάθεια μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη αν και βάση του επιπέδου των οδηγών που είχαμε στην αποστολή θα μπορούσαμε για ακόμη καλύτερα. Ευελπιστούμε την επόμενη χρονιά να πάμε ακόμη καλύτερα γιατί οι δυνατότητες και η εμπειρία υπάρχουν.

Χορηγοί της προσπάθειας του Power Drift Club και της εθνικής Κύπρου Drift ήταν οι Psaltis Auto Parts, ImpactTech, Hell Energy Drink και η Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου.

Κείμενο-Μιχάλης Κοντογιώργης

Φωτογραφίες- Aris Myridakis