Συμβουλές οδήγησης εκτός δρόμου, από την General Tire

Η κατηγορία SUV και οχημάτων αποκλειστικά off-road αυξάνεται σε δημοτικότητα εδώ και χρόνια. Όλα αυτά τα οχήματα χαρακτηρίζονται από το σχετικά μακρύ μεταξόνιό τους και, γενικά, έχουν μόνιμη ή τουλάχιστον εναλλασσόμενη τετρακίνηση. Αυτό είναι το ιδανικό «στήσιμο» για να συνεχίσετε, ακόμα κι εκεί που τελειώνει ο ασφαλτόδρομος.  Όμως, αν είστε αρχάριοι εκτός δρόμου οδηγοί, για να έχετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, ειδικά σε μαλακό και σαθρό οδόστρωμα, όπως σε χαλίκι, σε χαλαρό χώμα, ακόμη και σε βραχώδες έδαφος, θα πρέπει πάντα να τηρείτε μερικούς βασικούς κανόνες. Σε τελική ανάλυση και σε αντίθεση με τους δημόσιους δρόμους, στο δάσος και στις ερημιές δεν θα βρείτε εύκολα οδική βοήθεια, για να θα σας βοηθήσει να επισκευάσετε τη βλάβη και να βγείτε από την όποια δύσκολη κατάσταση.

Οι εκτός δρόμου δραστηριότητες είναι, παραδοσιακά, το σημείο που επικεντρώνει, κυρίως, η General Tire, μια και αυτή η μάρκα ελαστικών θεωρείται κορυφαία στην 4×4 οδήγηση. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων γνωρίζουν ότι σχεδόν κανένα από τα οχήματά τους δε θα βγει ποτέ εκτός δρόμου. Έτσι, τα SUV εφοδιάζονται, στην πρώτη εργοστασιακή τοποθέτηση, όλο και περισσότερο και σχεδόν αποκλειστικά, με «συμβατικά» ελαστικά δρόμου. Κι αυτό συμβαίνει ακόμη και σε οχήματα καθαρά 4×4  αλλά και σε ελαφρά αγροτικά/pickups. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα ελαστικά δεν είναι αρκετά ανθεκτικά στις ζημιές και, επίσης, δεν μπορούν να προσφέρουν επαρκή πρόσφυση και «μπλοκάρισμα» στις σαθρές επιφάνειες.

Έτσι, αν σχεδιάζετε μια εξόρμηση για πραγματική οδήγηση εκτός δρόμου, δεν μπορείτε να αποφύγετε την αντικατάσταση των ελαστικών. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές ελαστικών, όπως η General Tire, διαθέτουν προϊόντα παντός εδάφους, που προσφέρουν ισορροπημένη απόδοση, τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου. Ειδικά προϊόντα εκτός δρόμου, όπως το Grabber AT3 της General Tire , πληρούν τις καθημερινές απαιτήσεις των σύγχρονων SUV, των αγροτικών pickups και των οχημάτων εκτός δρόμου, με το πλεονέκτημα της εξαιρετικής μετάδοσης της κινητήριας δύναμης αλλά και της δύναμης πέδησης, ακόμη και σε σαθρό έδαφος, χάρη στα πολυάριθμα άκρα πρόσφυσης στο σχέδιο του πέλματος, που συνδυάζεται με κάθε είδους εδάφη.

Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη πρόσφυση εκτός δρόμου, η General Tire συνιστά την  προσαρμογή της πίεσης των ελαστικών στην, κατά περίπτωση, κατάσταση οδοστρώματος και οδήγησης: οι πληροφορίες που παρέχονται από τους κατασκευαστές οχημάτων στα εγχειρίδια λειτουργίας, βασίζονται στο δεδομένο ότι οδηγείτε εντός δρόμου. Σε ανώμαλο έδαφος, η επαφή με το έδαφος βελτιώνεται όταν η πίεση των ελαστικών μειώνεται, κατά περίπου 10%. Αυτό θα αυξήσει την περιοχή επαφής του ελαστικού με το έδαφος αλλά και το «κράτημα». Στην άμμο, συνιστάται  μείωση της πίεσης από 25% έως και 40%. Σε πολύ μαλακές επιφάνειες, η πίεση των ελαστικών μπορεί να μειωθεί έως και 50%, σε σύγκριση με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

 General Tire: Τα ελαστικά με την απόλυτη τεχνογνωσία

Λόγω της μακράς της ιστορίας  στον κλάδο των ελαστικών εκτός δρόμου, η τεχνογνωσία της General Tire ξεπερνά, κατά πολύ, τον τομέα της. Εάν το όχημά σας έχει κολλήσει στη λάσπη, μείνετε ήρεμοι. Μερικά απλά κόλπα, συνήθως, βοηθούν να συνεχίσετε την περιπλάνηση και κάθε γνώση που βοηθά να αυξηθεί η πρόσφυση των ελαστικών μπορεί να σας φανεί χρήσιμη. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τη λάσπη μπροστά από τους τροχούς με ένα φτυάρι. Ή μπορείτε να βάλετε τα πατάκια του αυτοκινήτου κάτω από τις ρόδες σας. Στα πολύ δύσκολα, μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε μεγάλα κλαδιά κάτω από τους τροχούς. Εναλλακτικά ή και παράλληλα, προσπαθήστε να εμπλέξετε τα πλευρικά τοιχώματα των ελαστικών, χρησιμοποιώντας προσεκτικές πλευρικές κινήσεις του τιμονιού.

Στο χειρότερο σενάριο, θα πρέπει πάντα να έχετε στο όχημα και εξοπλισμό διάσωσης. Αυτός περιλαμβάνει γάντια, «εργάτη» (βαρούλκο) με συρματόσχοινα, ιμάντες (λουριά) ή αλυσίδες καθώς και φτυάρι, τσεκούρι και προστάτη δέντρων. Οι ιμάντες μπορούν να στερεωθούν σε σημεία ανάκτησης του οχήματος, όπως οι μεγάλοι κορμοί δέντρων, με τη χρήση με του εργάτη. Για να το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε πάντα ότι το δέντρο είναι αρκετά σταθερό και ότι ο ιμάντας δεν βλάπτει τον κορμό του δέντρου. Αν στο όχημα δεν έχετε «εργάτη», μη χρησιμοποιείτε γρύλο, διότι η χρήση του μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη σε εκτός δρόμου έδαφος, εκτός κι αν έχετε μεγάλη εμπειρία με αυτόν. Οι σάκοι ανύψωσης είναι μια σχετικά άγνωστη εναλλακτική, αν και ακριβή, λύση. Πρόκειται για μεγάλους σάκους από PVC που γεμίζουν αέρα από την εξάτμιση του οχήματος και που μπορούν να σηκώσουν το όχημα γρήγορα και να το επαναφέρουν σε πιο στέρεο έδαφος.

Η General Tire έχει δημοσιεύσει ακόμη περισσότερες συμβουλές και κόλπα για ένα ταξίδι στη φύση εδώ https://www.generaltire-tyres.com/car/service/faq