Σίμος Τίκης: Πρωταθλητής Πλαγιολίσθησής 2023!!

Συναρπαστικό ήταν και το φετινό Παγκύπριο Πρωτάθλημα πλαγιολίσθησης εκεί όπου δυο στροφές πριν το φινάλε κρίθηκε και ο τίτλος.

Ο  Σίμος Τίκης, πλέον ως Παγκύπριος Πρωταθλητής Drift για το 2023 στην κατηγορία PRO, μας μιλά για την χρονιά που μας πέρασε, εκφράζει τις απόψεις του για το άθλημα του Drift, τα όσα πιστεύει πως θα συμβούν το 2024 και τα μελλοντικά του σχέδια.

Σίμο, αφού σε συγχαρούμε για την κατάκτηση του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Drift για το 2023 στην κατηγορία PRO, θα θέλαμε να μας πεις  δυο λόγια για την φετινή σου χρόνια.

Που πιστεύεις ότι κρίθηκε το φετινό πρωτάθλημα;

Πιστεύω το πρωτάθλημα κρίθηκε στον πέμπτο αγώνα όπου πήρα την πρώτη θέση καθώς ο συγκεκριμένος αγώνας μετρούσε διπλούς πόντους, και επίσης στην σταθερότητα σαν οδηγός κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Φέτος οδηγικά είδαμε έναν διαφορετικό Σίμο Τίκκη, σταθερό, πολύ γρήγορο και το σημαντικότερο με τακτική, πώς το κατάφερες όλο αυτό παρά το νεαρό της ηλικίας σου;

Θα πω ότι μου αρέσει να έχω πάντα την μέγιστη ταχύτητα όταν ντριφτάρω, τώρα όσο αφορά τακτική ήταν και πάντα θα είναι να είμαι σταθερός σαν οδηγός.

Ποιο από τους φετινούς αγώνες απόλαυσες περισσότερο και γιατί;

Μου άρεσε πολύ ο τρίτος αγώνας στο πάρκινγκ ο οποίος ήταν και νυχτερινός, τον απόλαυσα περισσότερο από όλους γιατί η αδρεναλίνη με τους προβολείς αναμμένους είναι ένα διαφορετικό συναίσθημα.

Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός στην πίστα της Άχνας που θα ήθελες να δεις;

Ο σχεδιασμός που θα ήθελα να δω είναι κάτι που έχει γίνει το 2019 στο βάθος της πίστας όπου ξεκινούσαμε με πολύ ψηλή ταχύτητα εισόδου στην μεγάλη ευθεία και θυμίζει ταχύτητες της πίστας των Σερρών!

Που θα ήθελες να διεξαχθεί την νέα χρονιά αγώνας εκτός Achna Speedway;

Πραγματικά θα ήθελα να ζήσω ένα αγώνα Drift μέσα σε δρόμους κάτι σαν Super Special Stage που γίνεται στο Cyprus rally ή σε κάποιο στάδιο, κάτι παρόμοιο με τον τελικό του Drift Masters στην Πολωνία!

Drift Kings, στους δύο αυτούς αγώνες σε Σέρρες και Κύπρο σε είδαμε να είσαι σαν το λιοντάρι στο κλουβί, πες μας τι έγινε.

Στους αγώνες του Drift Kings μπορώ να πω ότι δεν ήμουν και τυχερός αφού και στους δύο αγώνες το αυτοκίνητο λόγω μηχανικού προβλήματος με απέτρεψε να τρέξω.

Nation Cup, ο πρώτος αγώνας του είδους του, είδαμε την εθνική Κύπρου και εσένα προσωπικά να είσαστε πραγματικά απίστευτοι κατακτώντας την πρώτη θέση, τι έγινε εκεί; Ποια τα συναισθήματα για αυτή την μεγάλη επιτυχία;

Το Nations Cup ήταν μια μοναδική εμπειρία, είμαι πολύ περήφανος που αντιπροσώπευσα την Κύπρο σε αυτόν τον διεθνή αγώνα και το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω ήταν να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, και έτσι και έγινε. Αυτός ο αγώνας έφερε όλους εμάς τους οδηγούς πιο κοντά γιατί χρησιμοποιήσαμε και στρατηγικές μεταξύ μας. Ήταν πραγματικά μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Η χρονιά τελείωσε, να αναμένουμε να δούμε αλλαγές και βελτιώσεις στο αγωνιστικό σου;

Ναι ήδη ξεκίνησαν αλλαγές και βελτιώσεις στο αυτοκίνητο, στόχος είναι να το κάνουμε πιο ανθεκτικό σε αυτό το «ξύλο που τρώει» σε κάθε αγώνα.

Σε αυτό το κομμάτι της συνέντευξης θα προσπαθήσουμε να δούμε ποιος είναι ο Σίμος Τίκης, ξεκινώντας με το πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το Drift;

Το 2017 όπου αγόρασα το πρώτο μου αυτοκίνητο που προοριζόταν για να γίνει αγωνιστικό του Drift, ένα Ε36 325i με μόνο 190 ίππους. Το 2017 είχα κάνει λίγες προπονήσεις και μετά ξεκίνησε η προετοιμασία να γίνει αγωνιστικό. Το 2018 ήταν ο πρώτος που αγώνας στο Λιμάνι Λεμεσού όπου θυμάμαι χαρακτηριστικά. Τότε ξεκίνησα το Drift γιατί αυτό το συναίσθημα που νιώθω όταν μπαίνω με το πλάι του αυτοκινήτου στην στροφή είναι κάτι μοναδικό για μένα. Επίσης τότε που ήμουν 20 χρονών όταν ολοκλήρωσα την στρατιωτική μου θητεία ήταν το πιο εφικτό σε θέμα οικονομικού αφού ξεκίνησα με πολύ χαμηλά κόστη.

Υπάρχει κάποιος οδηγός από Κύπρο και εξωτερικό τον οποίο θεωρείς ίνδαλμα σου και ποιος είναι ο λόγος;

Αυτός που θεωρώ ίνδαλμα είναι ο James Deane, γιατί με ενθουσιάζει το στυλ οδήγησης, η σταθερότητα του και η ανοδική του πορεία.

Στο Drift, στα διπλά βαθμολογημένα περάσματα ποια θέση προτιμάς και γιατί;

Στα διπλά περάσματα μου αρέσει να είμαι chaser γιατί εκεί είναι η περισσότερη αδρεναλίνη κυνηγώντας τον μπροστινό μου όσο πιο κοντά μπορώ καθώς επίσης εκεί κρίνεται και η μάχη συνήθως.

Ποιο θεωρείς είναι το δυνατό σου και ποιο το αδύνατο σου σημείο;

Το δυνατό μου σημείο θα έλεγα ότι είναι η ψυχραιμία που διατηρώ όταν οδηγώ. Η αδυναμία που θα μπορούσα να πω ότι έχω είναι κάποιες απροσεξίες σχετικά με το στήσιμο και προετοιμασίας του αυτοκινήτου  καθώς μπορούσα να αποτρέψω κάποια συμβάντα που με άφησαν εκτός.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στο μηχανοκίνητο αθλητισμό είναι και το κομμάτι των χορηγών, μίλησε μας για αυτούς.

Οι σπόνσορες οι οποίοι είναι μεγάλος παράγοντας σε αυτό το άθλημα καθώς υπάρχουν ψηλά κόστη και χωρίς αυτούς θα ήταν πολύ δύσκολο για μένα. Ο κύριος σπόνσορας είναι η εταιρεία Anymaster της οποίας μπορείτε να κατεβάσετε το App και να απολαύσετε διάφορες υπηρεσίες που προσφέρει καθώς και να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας. Μετά είναι η Interstellar Group, Online Trading Platform, AS Garage όπου γίνονται οι περισσότερες μηχανικές εργασίες στο αυτοκίνητο, SHOCKS LAB και EPI WHEEL ALIGNMENT για την ευθυγράμμιση του τιμονιού, KIRIAKOS MINA VP RACING FUELS για την τροφοδότηση του καυσίμου, Konstantinos KICKDOWN CYPRUS & CHINAASSOCIATION

Οι αφανείς ήρωες, οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι για την ετοιμασία του αγωνιστικού πριν από τον αγώνα αλλά και κατά την διάρκεια του. Είναι δίπλα σου σε κάθε αγώνα, σε στηρίζουν όπου τους χρειάζεσαι.  Μίλησε μας για αυτούς τους ανθρώπους

Αυτοί που είναι δίπλα μου στους αγώνες καθώς και στην προετοιμασία του αυτοκινήτου είναι ο Στέφανος Αντωνίου αφού οι περισσότερες εργασίες γίνονται στο γκαράζ του, Κωνσταντίνος Αντωνίου που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα του αυτοκινήτου καθώς και τους φίλους μου Γιώργος Έλληνας και Χρίστος Αργυρού. Αυτοί που είναι σίγουρα πάντα δίπλα μου είναι η οικογένεια και η κοπέλα μου όπου μου δίνουν μεγάλη ψυχολογική στήριξη

Για το τέλος θα θέλαμε να μας πεις ποια είναι τα πλάνα του Σίμου Τίκη για την χρονιά που έρχεται.

Τα πλάνα για τον επόμενο χρόνο είναι να ακολουθήσω και να κερδίσω ξανά το πρωτάθλημα της Κύπρου. Επίσης θα ήθελα να τρέξω σε περισσότερους  ευρωπαϊκούς αγώνες!