60 χρόνια καινοτομιών για τη Mercedes-Benz

Σε κάθε εποχή της ιστορίας του αυτοκινήτου χρειάζονται δυνατές καινοτομίες στον χώρο της ασφάλειας και άνεσης. Πριν από 60 χρόνια η Mercedes-Benz προχώρησε με μια πληθώρα καινοτομιών στο χώρο του αυτοκινήτου. Από την ζώνη ασφαλείας μέχρι το σύστημα άμεσου ψεκασμού βενζίνης αλλά και το υδραυλικό τιμόνι και κλιματισμό για την καμπίνα, αποτέλεσαν μερικές από τις λύσεις που έφερε στην αγορά ο Γερμανικός κολοσσός.

The three-point seat belt asserted itself as a restraint system at the end of the 1960s. The automatic seat belt developed from this when it was combined with an inertia-reel function. In 1973 it was launched in all Mercedes-Benz passenger cars as standard equipment on the front seats.

Η δεκαετία του 50 έφερε μαζί της και την «έκρηξη» της μαζικής παραγωγής του αυτοκινήτου στον δυτικό κόσμο. Σαν αποτέλεσμα οι δρόμοι γέμισαν με περισσότερα αυτοκίνητα, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο και τα ατυχήματα, για αυτό οι τεχνικοί και μηχανικοί της Mercedes-Benz έδωσαν περισσότερη έμφαση στην εξέλιξη της ασφάλειας των αυτοκίνητων τους. Το 1958, 18 χρόνια πριν γίνει εξαναγκαστική δια νόμου η χρήση της ζώνης ασφαλείας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η Mercedes-Benz παρουσίασε την ζώνη σαν επιλογή!

Mercedes-Benz 220 SE (W 128, 1958 to 1959). The image shows a test vehicle on a trial drive.

 

Η πρώτη ζώνη ασφαλείας εμφανίστηκε μάλιστα μέσα στην Mercedes-Benz 300 SL Roadster και είχε σαν βάση την ζώνη που βρίσκει κάποιος πάνω στα καθίσματα ενός αεροσκάφους. Το σύστημα της ζώνης ασφαλείας συνέχισε να εξελίσσεται από την Mercedes-Benz με την ζώνη να μεγαλώνει και να καλύπτει, εκτός από την μέση και τον κορμό από τον ώμο διαγώνια όπως την ξέρουμε σήμερα.

Πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω, στον Μάιο του 1948, η Mercedes-Benz ξεκίνησε εκ νέου την εξέλιξη, ύστερα από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Το επίκεντρο της έρευνας ήταν από τότε η ασφάλεια των επιβατών αλλά και λύσεις άνεσης για τον οδηγό. Η πρώτη καινοτομία άνεσης ήταν το υδραυλικό τιμόνι. Όπως και η ζώνη ασφαλείας, η πρώτη εμφάνιση του υδραυλικού τιμονιού πραγματοποιήθηκε στα μοντέλα 300 το 1958 μαζί με τον κλιματισμό καμπίνας! Το αποτέλεσμα ήταν πιο ξεκούραστοι και συγκεντρωμένοι οδηγοί, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα ατυχήματα.  Ο κλιματισμός καμπίνας ονομάστηκε αρχικά σαν «σύστημα ψύξης» και στόχευσε πελάτες που βρίσκονταν σε τροπικά κλίματα.

Mercedes-Benz offered lap belts for all passenger car models with individual front seats from 1958. The photo shows the belts in a self-supporting chassis-body structure saloon with a six-cylinder engine (W 180).

Η συστηματική εξέλιξη και καινοτομία της Mercedes-Benz εκείνης της εποχής παρήγαγε ακόμη και το σύστημα άμεσου ψεκασμού που εμφανίστηκε πρώτα στην Mercedes-Benz 220 SE (115 ίππων) τον Σεπτέμβριο του 1958. Η καινούργια τεχνολογία αυτή έφερε μαζί της καλύτερη απόδοση αλλά και περισσότερη οικονομία.