Rally Islas Canarias – Μέρα 2η:O Bonato στην πρωτοπορία με ελάχιστη διαφορά

Ο Yoann Bonato βρίσκεται στην κορυφή μιας εκπληκτικής μάχης για την πρωτιά στο Rally Islas Canarias, ολοκληρώνοντας την δεύτερη μέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι FIA ERC με διαφορά μόλις 0,3 δευτερολέπτων.

Ο Bonato, στο τιμόνι ενός Citroën C3 Rally2 με ελαστικά Michelin, βρέθηκε στην πρωτιά από την πρώτη ειδική της μέρας, μπροστά από τον νικητή της νυχτερινής υπέρειδικης  Hayden Paddon.

Αλλά οι συνεχόμενοι ταχύτεροι χρόνοι στις ειδικές διαδρομές για τον Alejandro Cachón ανέβασαν τον οδηγό του Toyota GR Yaris Rally2 με ελαστικά Pirelli στην πρωτοπορία μέχρι ένα σκασμένο ελαστικό στην SS5, να ρίξει από εκεί τον Ισπανό.

Την ατυχία του Cachón εκμεταλλεύτηκε ο  Bonato ο οποίος πήρε μια διαφορά 0,9 δευτερολέπτων από τον Mathieu Franceschi προτού αυτή ανοίξει στα δυο δευτερόλεπτα μετά την 6η ειδική διαδρομή. Αλλά ο Franceschi δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και έχοντας ταχύτερους χρόνους από το Bonato μείωσε την διαφορά από τον Γάλλο στα 0,3 δευτερόλεπτα με το τέλος της δεύτερης μέρας.

«Ήταν μια τέλεια μέρα, εντελώς στεγνή», είπε ο Bonato, ο νικητής του Rally Islas Canarias του 2023. «Το αυτοκίνητο είναι πραγματικά τέλειο, τα ελαστικά δούλεψαν καλά γιατί σήμερα το απόγευμα ήταν πολύ υψηλότερη θερμοκρασία. Θα συνεχίσουμε αύριο έτσι, αλλά ο αγώνας είναι σε εξέλιξη και πρέπει να πιέσουμε πολύ σκληρά, οπότε είναι διασκεδαστικό».

Ο Franceschi, οδηγώντας ένα Škoda Fabia RS Rally2 με ελαστικά Michelin, πήρε το προβάδισμα από τον Bonato στον τερματισμό της SS3. Και ενώ το πλεονέκτημά του διήρκεσε μόνο μέχρι την επόμενη ειδική η δεύτερη θέση που τελείωσε την μέρα αντιπροσωπεύει μια άλλη εξαιρετική εμφάνιση από τον 24χρονο, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος στο V-Híd Rally Ουγγαρίας τον περασμένο μήνα.

«Το πιο δύσκολο κομμάτι σήμερα ήταν το τελευταίο τμήμα της τελευταίας ειδικής γιατί το κράτημα ήταν πολύ περίεργο και ήταν πολύ δύσκολο να ξέρεις αν έχεις καλή αίσθηση ή όχι», είπε ο Franceschi. «Όταν ανέβηκα στην πρώτη θέση σήμερα το πρωί δεν σκέφτηκα απολύτως τίποτα γιατί δεν βλέπω το αποτέλεσμα, προτιμώ να επικεντρωθώ στην επόμενη ειδική. Αλλά ξέρω ποια σημεία μπορεί να είναι καλύτερα και τώρα δουλεύω πάνω σε αυτό».

Ο περσινός πρωταθλητής ERC της BRC Racing Team, Hayden Paddon, είναι τρίτος στο Pirelli Hyundai i20 N Rally2, μόλις 12,1 δευτερόλεπτα πίσω από την πρώτη θέση. Ο  Diego Ruiloba είναι ο πρώτος για το ισπανικό πρωτάθλημα στην τέταρτη θέση, ακολουθούμενος από τους José Antonio Suárez και Jon Armstrong, οι οποίοι αντάλλαξαν θέσεις στην τελευταία ειδική της μέρας.

Η απόδοση του Armstrong είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Στο πρώτη του παρουσία  στο Rally2 ως πρωταθλητής του ERC3, ο Armstrong κάνει το πρώτο του ξεκίνημα σε ασφάλτινο αγώνα οδηγώντας  Ford Fiesta Rally2 της Πολωνικής M-Sport με ελαστικά Pirelli.

Οι Mads Østberg, Miko Marczyk, Cachón και ο Yeray Lemes συμπληρώνουν την δεκάδα.

«Δεν ξέρω [τι συνέβη]», είπε ο Ισπανός Cachón. «Υπάρχουν πολλές πέτρες στο εσωτερικό, ίσως άγγιξα κάτι και τρύπησα το ελαστικό μου».

Ο Miklós Csomós ήταν στην πέμπτη θέση όταν είχε ένα σοβαρό ατύχημα στην SS3. Μετά από ελέγχους στο νοσοκομείο αναφέρθηκε ότι ο Ούγγρος υπέστη κάταγμα κλείδας. Ο συνοδηγός Attila Nagy δεν τραυματίστηκε, αν και το Skoda Fabia Rally2 Evo υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Ο τοπικός ήρωας Luis Monzón δεν ξεκίνησε όταν κατέστρεψε την πίσω αριστερή ανάρτηση του Citroën C3 Rally2 χτυπώντας ένα τσιμεντένιο φράγμα στο τμήμα της SSS1 Las Palmas de Gran Canaria το βράδυ της Πέμπτης.

Έξι ειδικές διαδρομές παραμένουν στο Rally Islas Canarias με το αποφασιστικό σκέλος του Σαββάτου να ξεκινά στις 09:17 τοπική ώρα. Πρώτη είναι η ειδική Arucas – Firgas μήκους 9,41 χιλιομέτρων και ακολουθεί η μεγαλύτερη διαδρομή του αγώνα, η ειδική 27,70 χιλιομέτρων Moya – Valleseco, στις 10:07. Το San Mateo – Valsequillo Power Stage θα ξεκινήσει στις 17:05 μετά το πρώτο πέρασμα στις 11:35.