East Safari Rally 2018: Προσβάσεις

Μόλις δυο εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν από την έναρξη του πρώτου αγώνα του Παγκυπρίου πρωταθλήματος ράλι, το East Safari Rally, το οποίο θα λάβει χώρα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Ως γνωστόν οι πολύ ψηλές ταχύτητες που αναπτύσσουν τα αγωνιστικά στις ειδικές διαδρομές κάνουν ξεχωριστό τον αγώνα και αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς φίλους του αθλήματος.

Ο φετινός αγώνας περιλαμβάνει 12 ειδικές διαδρομές και μεταξύ αυτών είναι και η περίφημη ‘’Χαλοσπιτιά’’, όπου ως επι το πλείστον τα αγωνιστικά κινούνται με τέρμα το γκάζι για αρκετή απόσταση.

Το Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρείς επαναλαμβανόμενες διαδρομές. Πρόκειται για τις ειδικές Παραλιμνίτικα, Αγία Θέκλα και Κάβο Γκρέκο. Οι τρείς πρώτες θα γίνουν υπο το φως της μέρας και οι επόμενες τρείς υπο σκοτάδι.

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε προσβάσεις για όλες τις ειδικές

 

SS1-SS4 Παραλιμνίτικα 14:55 / 17:35

Αυτή η ειδική χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από δυο χρόνια. Αποτελείται απο γρήγορες ευθείες οι οποίες εναλλάσσονται με στροφές και απαιτείται σωστό φρενάρισμα, καθώς με το παραμικρό λάθος υπάρχει το ενδεχόμενο για έξοδο, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα δευτερόλεπτα.

 

Πρόσβαση 1

Από το χωριό Φρέναρος κατευθυνθείτε προς Λιοπέτρι. Μόλις βγείτε από το Φρέναρος στρίψτε δεξιά σε χωματόδρομο παρά τα γήπεδα ποδοσφαίρου. Οδηγήστε ευθεία για 1.7km σε χωματόδρομο και θα  βρεθείτε στην ειδική.

Πρόσβαση 2

Από τα φώτα τροχαίας του χωριού Λιοπέτρι κατευθυνθείτε προς το χωριό Αυγόρου και σε 2km στρίψτε δεξιά σε χωματόδρομο. Προχωρήστε για 1.1km και θα βρεθείτε στην ειδική.

SS2-SS4 Αγία Θέκλα 15:21 / 18:01

Η ειδική αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά επίσης πριν από δυο χρόνια και αποτελείτε από μεικτή επιφάνεια (χώμα-άσφαλτος) με πολύ γρήγορες ευθείες οι οποίες απαιτούν απότομα φρεναρίσματα και καλή είσοδο στις στροφές. Η εκκίνηση βρίσκετε μεταξύ των χωριών Σωτήρα και Λιοπέτρι.

Πρόσβαση

Βρισκόμενοι στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας με κατεύθυνση την Αγία Νάπα βγείτε από την έξοδο για το χωριό Σωτήρα. Οδηγήστε για 3.4km και μετά στρίψτε αριστερά και στο τέρμα του δρόμου στρίψτε ξανά αριστερά όπου θα βρεθείτε στην ειδική. Εκεί μπορείτε να δείτε τα αγωνιστικά σε δεξιά θεαματική φουρκέτα.

 

SS3-SS6 Κάβο Γκρέκο 15:57 / 18:37

Η εκκίνηση της ειδικής βρίσκεται μεταξύ της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά. Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα αποτελούνται από τεχνικό χωμάτινο κομμάτι το οποίο είναι παράλληλα με τη θάλασσα. Τα υπόλοιπα δυο είναι σε ασφάλτινη επιφάνεια όπου τα αγωνιστικά αναπτύσσουν πολύ ψηλές τελικές πριν τερματίσουν στο ξενοδοχείο Grecian Park.

Πρόσβαση

Από την Αγία Νάπα με κατεύθυνση τον Πρωταρά στρίψτε δεξιά στην πινακίδα Κάβο Γκρέκο και σε 50 μέτρα θα βρεθείτε στην ειδική όπου μπορείτε να δείτε τα αγωνιστικά σε δεξιά στροφή να μπαίνουν από χωμάτινο σε ασφάλτινο κομμάτι.

Ο αγώνας ολοκληρώνεται την Κυριακή με ακόμα 3 επαναλαμβανόμενες ειδικές οι οποίες είναι οι Χαλοσπιτιά, Ammunition και Αγία Βαρβάρα-Δασάκι.

SS7-SS10  Χαλοσπιτιά 09:43 / 12:18

Το highlight του αγώνα. Η ειδική αυτή δεν χρειάζεται συστάσεις. Μαζί με την ειδική Αγία Θέκλα είναι οι μεγαλύτερες σε μήκος και τα αγωνιστικά αναπτύσσουν ταχύτητες πέραν των 200 χιλιομέτρων.

Το συναρπαστικότερο σημείο είναι αναμφίβολα το hairpin στα 3/4 περίπου της διαδρομής.

Πρόσβαση 1

Από το κέντρο του χωριού Φρέναρος στρίψτε στην πινακίδα με κατεύθυνση το χωριό Βρυσούλλες. Οδηγήστε για 4km και στρίψτε αριστερά σε άσφαλτο στην πινακίδα Παναγία Ασπροβουνιώτισσα. Συνεχίστε ευθεία και θα βρεθείτε στο γνωστό hairpin.

Πρόσβαση 2

Από το κέντρο του χωριού Φρέναρος στρίψτε στην πινακίδα με κατεύθυνση το χωριό Βρυσούλλες. Προχωρήστε για 2.1km και ακολούθως στρίψτε αριστερά σε χωματόδρομο όπου σε 400m φτάνετε στην ειδική. Εκεί μπορείτε να δείτε μια εντυπωσιακή δεξιά στροφή.

SS8-SS11 Ammunision 10:16 / 12:51

Ακόμα μια γρήγορη ειδική η οποία κατά τα 3/4 είναι παράλληλη με την ακτογραμμή με πανοραμικό πλάνο και θέα τη θάλασσα.

Πρόσβαση 1

Από τον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας/Αγίας Νάπας βγείτε από την έξοδο για Ορμήδια. Προχωρήστε ευθεία και μετά το γήπεδο στρίψτε δεξιά. Στο τέρμα του δρόμου στρίψτε δεξιά και οδηγήστε για 470m. Ακολούθως στρίψτε ξανά δεξιά και περάστε πάνω από αερογέφυρα. Σταθμεύσετε το αυτοκίνητο και περπατήστε προς την ειδική.

Πρόσβαση 2

Σε περίπτωση που έρχεστε από την Αγία Νάπα, εβρισκόμενοι στον αυτοκινητόδρομο Αγίας Νάπας με κατεύθυνση την Λάρνακα βγείτε από την έξοδο για Ορμήδια. Περνάτε πάνω από την αερογέφυρα και στο τέρμα του δρόμου στρίψτε αριστερά. Μετά το γήπεδο στρίψτε δεξιά. Στο τέρμα του δρόμου στρίψτε δεξιά και οδηγήστε για 470m. Ακολούθως στρίψτε ξανά δεξιά και περάστε πάνω από αερογέφυρα. Σταθμεύσετε το αυτοκίνητο και περπατήστε προς την ειδική.

SS9-SS12 Αγία Βαρβάρα-Δασάκι 10:49 / 13:24

Τεχνική διαδρομή η οποία εναλλάσσετε με ευθείες μέσα από δέντρα. Το θεαματικότερο σημείο βρίσκετε περίπου στο 1.5km από την εκκίνηση. Μπορείτε να δείτε τα αγωνιστικά σε πολύ τεχνικό κομμάτι να περνούν από δυο στροφές

Πρόσβαση

Περνάτε την έξοδο για Αγία Νάπα προς Παραλίμνι με κατεύθυνση τον κυκλικό κόμβο Αγίας Νάπας. Μετά από 1.7km και πριν από τον κυκλικό κόμβο βγείτε από την έξοδο και περπατήστε προς την ειδική.

Δώστε σημασία και ακούτε τους κριτές ασφαλείας. Μην στέκεστε σε επικίνδυνα σημεία γιατί ο κίνδυνος πάντα  παραμονεύει. Λόγο της φύσης των ειδικών διαδρομών, μπορείτε να παρακολουθήσετε τον αγώνα από απόσταση ασφαλείας χωρίς να κινδυνεύετε.  

Καλή θέαση.

Itinerary