Η Toyota μπορεί να νικήσει τον Ogier στη Σουηδία

Ο επικεφαλής της Toyota WRC Tommi Makinen έδωσε οδηγίες στους οδηγούς του πιέσουν τον πρωταθλητή του παγκόσμιου πρωταθλήματος ράλι Sebastien Ogier στον επόμενο αγώνα στη Σουηδία, όπως ακριβώς έκαναν σε όλη τη διάρκεια του Monte Carlo.

Η ομάδα του Makinen ανέβασε δύο αυτοκίνητα στο βάθρο του Monte, με επικεφαλής τον Ott Tanak, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω απο το M-Sport Ford Fiesta του Ogier, ενώ ο Jari-Matti Latavala πήρε τρίτη θέση με το άλλο Yaris WRC.

Θα μπορούσε να ήταν καλύτερο για την Toyota, εαν ο Esapekka Lappi δεν έχανε την τέταρτη θέση μετά από λάθος την τελευταία μέρα.

Ο Makinen δήλωσε ότι πέτυχε ένα διπλό βάθρο για το ξεκίνημα της χρονιάς και το θεωρεί το μεγαλύτερο επίτευγμα της ομάδας, μαζί με τις δύο νίκες που πέτυχε η Toyota με την επιστροφή της στο κορυφαίο πρωτάθλημα ράλι την περσινή χρονιά.

Ο Makinen ανέφερε: “Αυτό ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα για την ομάδα μας. Δεν ήμασταν στην έδρα μας στον πρώτο αγώνα, ήμασταν όμως στην περσινή μας επιτυχία εντός έδρας, στην Φινλανδία και ήμασταν πολύ δυνατοί εκεί. ”

Ο Makinen πρόσθεσε ότι ανυπομονεί ήδη για να αντιμετωπίσει τον Ogier σε ένα χώρο πιο οικείο για την Toyota.

“Είναι πιο δύσκολο για τον Ogier να κερδίσει στη Σουηδία, αυτό είναι το έδαφός μας”, είπε. “Οι οδηγοί μας ξέρουν πολύ καλά τη Σουηδία, συγκρίναμε το αυτοκίνητο του περασμένου έτους και γνωρίζουμε πού είμαστε (είμαστε ισχυρότεροι). Οι άλλοι είναι επίσης δυνατοί, αλλά γνωρίζουμε πού είμαστε. Συγκρίναμε την ανάρτηση που είχαμε την περσινή χρονιά για παράδειγμα, ξέρουμε τη δουλεία που έγινε από πέρυσι και είναι πολύ καλύτερα τώρα.

“Ο Jari-Matti κέρδισε τη Σουηδία πέρυσι, έκανε πραγματικά πολύ καλή δουλεία και είμαι βέβαιος ότι θα πάει πολύ καλά και την φετινή χρονιά. Θέλει πραγματικά να κερδίσει στη Σουηδία και νομίζω ότι πρόκειται να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη μεταξύ Ogier, Tanak και Jari-Matti. ”

Η προσπάθεια της Toyota και η κατάκτηση της δεύτερης και τρίτης θέσης στον εναρκτήριο αγώνα στο Monte Carlo ήταν αρκετές για να βρίσκεται η ομάδα μαζί με την M-Sport Ford στην κορυφή του πίνακα των κατασκευαστών – η πρώτη φορά που η ιαπωνική μάρκα οδηγεί την κατάταξη, παρόλο που ο Latvala βρισκόταν στην πρωτοπορία για το πρωτάθλημα οδηγών μετά τη Σουηδία την περσινή χρονιά.

Ο Makinen λέει ότι η ομάδα μπορεί να φτάσει στην κατάκτηση ενός ή δύο πρωταθλημάτων τον Νοέμβριο.

“Αν αποδώσουμε στη Σουηδία όπως Monte Carlo, νομίζω ότι στο Μεξικό θα είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι. Τώρα έχουμε πληροφορίες από αυτές τις συνθήκες (υψηλού υψομέτρου) και εμείς μαζί με το αυτοκίνητο τα βρήκαμε καλύτερα σε ότι αφορά τον κινητήρα.

“Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε και τους δυο τίτλους. Ο Jari-Matti και ο Ott αγωνίζονται για το πρωτάθλημα οδηγών και έχουμε δείξει ότι μπορούμε να έχουμε και τους τρεις οδηγούς μας στο βάθρο, όπου αυτό καθιστά τον τίτλο του κατασκευαστή επίσης πιθανό. Αυτό λέει πολλά για το επίπεδο των οδηγών, καθώς εκτός από τον Esapekka στην τελευταία ειδική διαδρομή στο Monte Carlo, δεν έκαναν λάθη. Είναι όλοι σε πολύ, πολύ υψηλό επίπεδο. ”