1η Ανάβαση Ανώγυρας 2017 – Νική Έκπληξη

Διοργανώθηκε την Κυριακή 28 Μαΐου από την Λέσχη Αυτοκινήτου Λεμεσού υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, ο πρώτος αγώνας ανάβασης της χρονιάς. Σταθμός για τον πρώτο αγώνα η περιοχή Ανώγυρας και μια εξαιρετική τοποθεσία η οποία αποτέλεσε πόλο έλξης για τους πολυπληθείς φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού και όχι μόνο.

Το στοίχημα της διοργάνωσης ούτως ώστε να επιστρέψει ο κόσμος στους αγώνες, κατά την ταπεινή μας γνώμη κερδήθηκε. Το θέμα που παραμένει πλέον είναι να καταφέρει να τους κρατήσει και με αυτό τον τρόπο να φέρει πίσω περισσότερους χορηγούς αλλά και διαγωνιζόμενους στην προσπάθεια αναβίωσης του θεσμού των αναβάσεων. Βλέποντας τον αγώνα θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας άρεσε αρκετά η ιδέα των θεαματικών “OpeningCars” καθώς και το θεαματικότατο των επιλεγμένων ειδικών διαδρομών, αφού ήταν αυτό που έφερε πίσω στους αγώνες τον κόσμο. Από την άλλη, δεν μας άρεσαν καθόλου οι συνεχόμενες καθυστερήσεις, καθώς είναι επιεικώς απαράδεκτο με 10 συμμετοχές να χρειάζεται τόση ώρα να τελειώσει ένας αγώνας. Ακόμα ένα αρνητικό σημείο ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε εύκολη πρόσβαση προς την ειδική διαδρομή κάτι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν οι θεατές.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι είδαμε τον Αβραάμ Αβραάμ να επικρατεί στον αγώνα, γράφοντας ιστορία σαν ίσως μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις πιθανότατα στιςαναβάσεις. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο “Doctor” έχει στην κατοχή του ένα από τα πλέον αδύνατα αυτοκίνητα, το να καταφέρει να επικρατήσει αυτοκινήτων με πολλαπλή ιπποδύναμη σε σχέση με την δική του, τότε μιλάμε για έκπληξη μεγατόνων. Στην δεύτερη θέση γενικής βρίσκουμε τον Δημήτρη Λάμπρου, με το θηριώδες Lancer Evo 3, ο οποίος ήταν και ο πλέον θεαματικός οδηγός του αγώνα. Ατύχησε όμως διότι στο πρώτο του πέρασμα είχε τε τα κε και στο δεύτερο προδόθηκε από το κιβώτιο ταχυτήτων με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να γράψει χρόνο για νίκη. Το πόντιουμ συμπλήρωσαν οι Νεκτάριος Γεωργίου και Κώσταs Μιχαήλ, με το πανέμορφο Honda Civic αφού κατάφεραν εκτός από την τρίτη θέση να κερδίσουν και την ατυχία η οποία τους κυνηγάει τα τελευταία χρόνια. Στην τέταρτη θέση γενικής βρίσκουμε ακόμα ένα Honda Civic παλαιότερης γενιάς, στο τιμόνι του οποίου είδαμε τον Στέλιο Κυθραιώτη. Στην πέμπτη θέση τερμάτισαν οι Χρίστος Πολυκάρπου/ ΓιώργοςΚάττος με το παιγνιδιάρικο BMW M3 GT, το οποίο απολαύσαμε περισσότερο στο δεύτερο χρονομετρημένο του πέρασμα με την “ντριφταριστή” διέλευση. Στην έκτη θέση βρίσκουμε το πρώτο Rally Car και τους Ευτύχιο Τρύφωνος/Φίλιππο Φιλιππίδη και ένα lancer Evo 8ης γενιάς. Τις θέσεις 9 μέχρι 12 συμπλήρωσαν οι Ανδρέας Ανδρέου, Χάρις Περίκκος, Κρίς Ανδρέου και Φανί Junior. Μεγάλος άτυχος του αγώνα ο Γιάννος Χριστοφή ο οποίος κτύπησε το Colt του στο αναγνωριστικό πέρασμα, δεν μπόρεσε να το επιδιορθώσει έτσι δεν τα κατάφερε να τρέξει ούτε ένα χρονομετρημένο πέρασμα.

Επόμενος αγώνας σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου είναι στις 16 Ιουλίου. Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν είναι σίγουρος για το πότε, το πού και για το εάν τελικά θα διοργανωθεί ο επόμενος αγώνας. Ακόμα ένα σημείο το οποίο θα πρέπει να δουν οι διοργανωτές εάν θέλουν να μην πάνε χαμένοι οι μέχρι σήμερα κόποι τους. Εμείς με την σειρά μας κλείνοντας θα θέλαμε να συγχαρούμε τους πρωτεύσαντες σε όλες τις κατηγορίες και να ευχηθούμε οι προτάσεις μας να ληφθούν υπόψη εάν θέλουμε ο θεσμός των αναβάσεων να επανέλθει στην παλιά του αίγλη.

Κείμενο Φωτογραφίες Μιχάλης Κοντογιώργης (S&Mpics)