Hyundai Motorsport Preview: 8ος γύρος – Ypres Rally Belgium

Η Hyundai Motorsport στοχεύει στην επιστροφή στην κορυφή, καθώς το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι FIA WRC μεταφέρεται στο Βελγικό Ράλι Ypres, το οποίο κάνει το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του στο ημερολόγιο του WRC ως ο όγδοος αγώνας της χρονιάς.

Η σύνθεση της Hyundai Motorsport παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο αγώνα του πρωταθλήματος, το Rally Estonia. Αντιμετωπίζοντας τις στενές και ελικοειδής ειδικές της βελγικής υπαίθρου στο τιμόνι ενός Hyundai i20 Coupe WRC θα είναι οι Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Ott Tänak/Martin Järveojaκαι Craig Breen/Paul Nagle. Και τα τρία πληρώματα αγωνίστηκαν στο μοναδικό προηγούμενο ασφάλτινο αγώνα της χρονιάς, το Ράλι Κροατίας, αλλά θα στοχεύσουν να πάρουν στην πατρίδα τους περισσότερους πόντους καθώς η ομάδα προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στο κυνήγι του τίτλου των κατασκευαστών.

 

Οι Thierry/Martijn και Craig/Paul μεταβαίνουν στον αγώνα με σκοπό να συνεχίσουν τα καλά αποτελέσματα των τερματισμών στο βάθρο μετά και την Εσθονία, με τους Thierry και Craig να έχουν να πούν για τις προηγούμενες τους νίκες στο Ypres. Οι Βέλγοι ειδικότερα θα έχουν μεγάλες προσδοκίες το Σαββατοκύριακο, καθώς αγωνίζονται στο αγώνα της πατρίδας τους για πρώτη φορά μαζί στο πλαίσιο του πρωταθλήματος WRC. Το Εσθονικό δίδυμο των Ott/Martin έφυγε απογοητευμένο από τη δική του διοργάνωση, παρά τον εξαιρετικό ρυθμό. Κάθε πλήρωμα θα ελπίζει να διεκδικήσει τη νίκη σε μια προσπάθεια να μειώσει την διαφορά στην κατάταξη των κατασκευαστών.

 

Το Ypres Rally Belgium είναι ένας καθιερωμένος και δημοφιλές αγώνας ράλι με πληρώματα απο όλο τον κόσμο. Τόσο ο Neuville όσο και ο Breen είναι και οι δύο προηγούμενοι νικητές, με τον Βέλγο να παίρνει τη νίκη στον αγώνα του 2018 με ένα Hyundai i20 R5. Με τον περσινό αγώνα να ακυρώνεται λόγω της πανδημίας του COVID-19, το 2021 θα είναι το ντεμπούτο του στο WRC και θα κάνει το Βέλγιο την 35η διαφορετική χώρα που διοργανώνει ένα αγώνα του πρωταθλήματος.

Διάσημος για τις ολισθηρές συνθήκες, ο αγώνας αποτελείται από 20 ειδικές που θα απαιτήσουν υψηλά επίπεδα ακρίβειας από τα διαγωνιζόμενα πληρώματα. Μεγάλα κοψίματα στις στροφές έχουν συνεπακόλουθο λάσπη να μεταφέρεται στην ειδική, οπότε το να είσαι πρώτος στο δρόμο θα μπορούσε να αποδειχθεί πλεονέκτημα.

Ο επικεφαλής της ομάδας Andrea Adamo δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την ευκαιρία να αγωνιστούμε στο YpresRally Belgium, μια νέα διοργάνωση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι που θα προσφέρει περισσότερο ενθουσιασμό σε μια ήδη συναρπαστική σεζόν. Είμαστε πιο σίγουροι για την απόδοση του Hyundai i20 CoupeWRC στην άσφαλτο, αλλά αναγνωρίζουμε την πρόκληση που θέτει ένας νέος αγώνας, ειδικά με τον τόσο έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των πληρωμάτων. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε στην Εσθονία, όπου πήραμε διπλό βάθρο, και να προσπαθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αγωνιστούμε για τη νίκη. Είναι το ράλι του Thierry και του Martijn, οπότε θα έχουν επιπλέον κίνητρο, αλλά σε γενικές γραμμές ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να περιμένουμε από εμάς και τα πληρώματά μας ».

Ο Neuville είπε: «Όλοι ανυπομονούμε να πάμε στο Ypres. Είναι ένα ράλι που έχω κάνει μερικές φορές στο παρελθόν και κέρδισα το 2018 με ένα Hyundai i20 R5. Είναι πολύ δύσκολο καθώς οι δρόμοι είναι αρκετά στενοί και ολισθηροί και τα χαντάκια και στις δύο πλευρές είναι πάντα πολύ βαθιά, οπότε πρέπει να φροντίσετε να μην κάνετε λάθη και να κρατήσετε και τους τέσσερις τροχούς στο δρόμο. Νομίζω ότι θα δούμε πολλή δράση. Έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από κάθε άλλο ασφάλτινο αγώνα που έχουμε δει μέχρι τώρα. Όταν είχαμε αγωνιστεί στη Γερμανία στο παρελθόν, υπήρχαν χιλιάδες Βέλγοι οπαδοί που μας ενθάρρυναν, οπότε με το να είναι το Βέλγιο στο WRC, είμαι σίγουρος ότι θα έχει υπέροχη ατμόσφαιρα ».

Ο Tänak είπε: «Είδα μερικά πλάνα από το Ypres και είναι προφανώς ένας πολύ διάσημος αγώνας ράλι. Παρόλο που η ειδική φαίνεται ευθεία σε τμήματα, εξακολουθούν να υπάρχουν επικίνδυνα χαντάκια που καθιστούν απίστευτα δύσκολη την οδήγηση. Καταφέραμε να κάνουμε μια μονοήμερη δοκιμή εκεί πριν ακυρωθεί η διοργάνωση πέρυσι και η αίσθησή μας ήταν ότι σίγουρα θα είναι ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο. Θα είναι ο πρώτος μας γύρος WRC στην άσφαλτο μετά την Κροατία, κάτι που δεν ήταν ιδιαίτερα άνετο ράλι για εμάς. Από τότε είχαμε λίγο χρόνο στο αυτοκίνητο στο Rally di Alba, οπότε ελπίζω σίγουρα για μια καλύτερη αίσθηση στο Ypres

Ο Breen είπε: «Το Ypres είναι ένας από τους αγώνες που μου αρέσουν περισσότερο. Είχα την τύχη να το κάνω αρκετές φορές στην καριέρα μου και την τελευταία φορά που ήμουν εκεί το 2019 καταφέραμε να κερδίσουμε. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εξειδικευμένα ράλι που έχουμε κάνει ποτέ. Στα χαρτιά, φαίνεται να είναι ένα περίεργο προφίλ, αλλά όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο είναι μια εκπληκτική πρόκληση. Σχεδόν σε κάθε διασταύρωση, η επιφάνεια είναι λίγο διαφορετική, είναι ένας αγώνας που πραγματικά ανυπομονώ και είναι ένα ράλι που αξίζει τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι».

WRC 2 Επισκόπηση

Το Ypres Rally Belgium θα είναι ένα ορόσημο για την HyundaiMotorsport, καθώς οι Oliver Solberg και Jari Huttunen θα κάνουν το ντεμπούτο του ολοκαίνουργιου Hyundai i20 N Rally2 στην κατηγορία WRC 2. Το νέο όχημα διαδέχεται το εξαιρετικά επιτυχημένο Hyundai i20 R5 και αντιπροσωπεύει ένα βήμα μπροστά σε κάθε βασικό τομέα του αυτοκινήτου – από το χειρισμό και την αξιοπιστία έως τις επιδόσεις και την ικανότητα οδήγησης.

Ο αγώνας θα είναι ο τρίτος για τον Solberg και τον συνοδηγού του Aaron Johnston το 2021 στο WRC2, αλλά και ο πρώτος τους ασφάλτινος. Ο ταλαντούχος νεαρός Σουηδός θα έχει το βλέμμα του σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στο Βέλγιο, καθώς οι ζημιές στο αυτοκίνητο τον ανάγκασαν να αποσυρθεί πρόωρα από το Ράλι Εσθονίας.

Ο Huttunen, μαζί με τον Mikko Lukka, έχει ήδη δείξει τις ικανότητές του στο WRC 2 αυτή τη σεζόν, κερδίζοντας την κατηγορία στο Rally Italia Sardegna. Το φινλανδικό δίδυμο ελπίζει να επιστρέψει στη νικηφόρα φόρμα στις δύσκολες ειδικές του Ypres Rally Belgium.

Oliver Solberg,

Ο Solberg δήλωσε: «Ήταν πραγματική τιμή να συμμετέχω με το Hyundai i20 N Rally2. Το να σου δοθεί η ευκαιρία να οδηγήσεις αυτό το φανταστικό αυτοκίνητο για πρώτη φορά σε αγώνα είναι τόσο συναρπαστικό. Ανυπομονώ να δείξω στον κόσμο τι έχει κάνει η Hyundai Motorsport. Δεν έχω αγωνιστεί ποτέ στο Βέλγιο. Έχω κάνει κάποιες δοκιμές εκεί και ξέρω ότι μπορεί να είναι ένας περίπλοκος αγώνας. Εάν ο καιρός και οι συνθήκες είναι ανάμεικτοι, θα είναι πραγματικά σκληρό – για να είμαι ειλικρινής, ακόμα κι αν είναι ξηρό, σίγουρα δεν είναι εύκολο μέρος για να πάτε για πρώτη φορά.»

Jari Huttunen

Ο Huttunen δήλωσε: «Ανυπομονώ για το Ypres RallyBelgium και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε μετά από ένα δύσκολο και απογοητευτικό Σαββατοκύριακο στην Εσθονία. Έχουμε πολλά για να δούμε απο το αγωνιστικό ντεμπούτο του Hyundai i20 NRally2. Έχουμε πραγματοποιήσει πολλές δοκιμές με το νέο αυτοκίνητο και έχουμε μια θετική εμπειρία με αυτό. Φυσικά, ελπίζουμε να τα πάμε καλά και να απολαύσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Σίγουρα θα είναι ένα νέο δύσκολο ράλι, οπότε θα έχουμε πολλά να μάθουμε ».

Ο επικεφαλής της ομάδας Andrea Adamo δήλωσε: «Είναι πάντα μια ιδιαίτερη στιγμή όταν ένα νέο αυτοκίνητο κάνει το ντεμπούτο του και αυτό το ράλι δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ομάδα Customer Racing της Hyundai Motorsport έχει κάνει πολλή δουλειά και προσπάθεια στην ανάπτυξη του Hyundai i20 N Rally2 και το νέο Ypres Rally Belgium θα είναι η τέλεια ευκαιρία για να δείτε το αυτοκίνητο σε δράση. Ο Oliver και ο Jari έπαιξαν και οι δύο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του αυτοκινήτου σε όλα τα εδάφη, οπότε τους ταιριάζει να είναι μέρος αυτού του εναρκτήριου αγώνα με το νέο μας αυτοκίνητο. Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε κάποια νέα πράγματα να ανακαλύψουμε στο αυτοκίνητο σε αγωνιστική κατάσταση, αλλά ο στόχος μας είναι να έχουμε μια επιτυχημένη πρώτη παρουσία στο WRC 2 μετά από ένα λιγότερο ικανοποιητικό αγώνα στην Εσθονία ».