Νέοι απαιτητικοί δρόμοι για το Toyota Yaris WRC

Η TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team στοχεύει ακόμα ένα θετικό αποτέλεσμα αυτή τη φορά σε άγνωστους δρόμους καθώς το Toyota Yaris WRC θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε ένα κλασσικό αγώνα του Ευρωπαϊκού ράλλυ, το Epres Rally στο Βέλγιο (13-15 Αυγούστου).

Ο έβδομος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ σηματοδοτεί την επιστροφή σε ασφάλτινους αγώνες μετά από αυτόν στην Κροατία τον περασμένο Μάρτιο ο οποίος επίσης διεξήχθη για πρώτη φορά και από εκεί η Toyota ξεκίνησε ένα σερί πέντε συνεχόμενων νικών. Ο Sebastien Ogier προηγείται στο πρωτάθλημα με 37 βαθμούς διαφορά από τον ομοσταυλό του ElfynEvans, ενώ ο Rovanpera είναι τέταρτος μετά και την πρώτη νίκη που πέτυχε στην καριέρα του στον προηγούμενο αγώνα στην Εσθονία.

Ο Takamoto Katsuta θα οδηγήσει το τέταρτο Yaris όπου σε αυτό τον αγώνα θα έχει στο πλευρό του τον Keaton Williams αφού ο συνοδηγός του Dan Barrit εξακολουθεί να αναρρώνει από το κτύπημα στο σβέρκο μετά από άλμα και την απότομη προσγείωση του αυτοκινήτου στην Εσθονία.

Κανένα από τα τέσσερα πληρώματα δεν έχει αγωνιστεί στο Βέλγιο, το οποίο συγκαταλέγετε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η ιστορία του αγώνα είναι μεγάλη και ξεκινά από το μακρινό 1965. Από τότε απέκτησε τη φήμη για τις γρήγορες, στενές και απαιτητικές ειδικές διαδρομές οι οποίες βρίσκονται σε αγροτικούς δρόμους δυτικά της περιοχής Flanders. Για μεγάλες αποστάσεις υπάρχουν παράλληλα με το δρόμο χαντάκια και διασταυρώσεις ενώ συχνό φαινόμενο είναι το χώμα που μπαίνει στο δρόμο.

Το service park είναι στο Grote Markt στο ιστορικό κέντρο του Ypres. Ο αγώνας θα ξεκινήσει με δυο περάσματα από τέσσερις στενές ειδικές την Παρασκευή το απόγευμα και το βράδυ. Ακόμα τέσσερις επαναλαμβανόμενες ειδικές περιλαμβάνει το Σάββατο ενώ την Κυριακή ο αγώνας μεταφέρετε σχεδόν 300 χιλιόμετρα στα ανατολικά της χώρας και την πίστα Spa-Francorchamps για τις τελευταίες τέσσερις ειδικές, με την power stage να διεξάγετε σε τμήμα της διάσημης πίστας.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας Jari Matti Latvala είπε σχετικά, «Θα είναι ενδιαφέρον να πάμε στο Ypres και στο Βέλγιο για πρώτη φορά με το WRC. Είναι ένας αγώνας που δεν έχω οδηγήσει όμως γνωρίζουμε ότι είναι ένα πολύ γρήγορο αφάλτινο ράλλυ με στενούς δρόμους και αρκετά κοψίματα τα οποία ρίχνουν πολύ χώμα στην ειδική διαδρομή. Είναι ένας αγώνας όπου μπορείς εύκολα να κάνεις το λάθος το οποίο τιμωρείτε με αρκετές ζημιές. Θα είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς αφού θα έχουμε απέναντι μας ορισμένους οι οποίοι γνωρίζουν τους δρόμους καλά, όμως γενικά το αυτοκίνητο είναι αρκετά ανταγωνιστικό και οι οδηγοί μας είναι άνετοι στην άσφαλτο. Αυτό είναι κάτι που μας δίνει αυτοπεποίθηση μαζί με την δυνατή μας θέση στο πρωτάθλημα αφού θα ξεκινούμε πρώτοι έχοντας καθαρό δρόμο μπροστά μας.»

 

Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής Sebastien Ogier είπε, «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με το Ypres, ένα ακόμα ασφάλτινο αγώνα του πρωταθλήματος. Είναι πολύ γνωστό και απαιτητικό ράλλυ και ανυπομονώ να οδηγήσω σε αυτούς τους δρόμους για πρώτη φορά. Φυσικά δε θα είναι εύκολο, όμως κάναμε πολύ καλά δοκιμαστικά την προηγούμενη βδομάδα σε δύσκολες συνθήκες με λίγη βροχή και προσπαθήσαμε να κάνουμε τα πάντα για να είμαστε έτοιμοι. Γενικά το κράτημα αλλάζει πολύ και νομίζω ότι αυτή α είναι η μεγαλύτερη δυσκολία καθώς θα προσπαθούμε να βρούμε τα όρια μας σε ένα αγώνα χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Είναι ωραίο να είμαστε στη θέση που είμαστε τώρα, με ένα μικρό προβάδισμα στο πρωτάθλημα, όμως πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι με ορισμένα δύσκολα ράλλυ όπως αυτό αλλά και στα επόμενα που έρχονται.»