76o PZM Rally Poland 2019-Νικητής ο Lukyanuk

Ο Alexey Lukyanuk είναι ξανά στο κυνήγι του δεύτερου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι μετά την πρώτη νίκη του για το 2019 στο 76ο PZM Ράλι Πολωνίας, κερδίζοντας το απόλυτο ων βαθμών.


Περνώντας την πρωτοπορία από τον Jari Huttunen, πρώην διαγωνιζόμενο στην κατηγορία ERC3, το πρωί του Σαββάτου μετά την δεύτερη ειδική διαδρομή, ο Lukyanuk δεν κοίταξε ξανά πίσω, φτάνοντας πανάξια στην νίκη με μια διαφορά της τάξης των 59,8 δευτερολέπτων.


Μετά από ένα πρόβλημα με την ανάρτηση και ένα σκασμένο ελαστικό το Σάββατο που του στοίχισε μια μικρή καθυστέρηση, ένα άλλο σκασμένο ελαστικό είχε και την Κυριακή ο Lukyanuk όταν χτύπησε μια πέτρα στο πρωινό πέρασμα από την ειδική Gmina Mragowo.
Το προβάδισμα του μειώθηκε, αλλά παρέμεινε στην πρωτοπορία και από εκεί και πέρα ήταν απλησίαστος, κερδίζοντας τις υπόλοιπες ειδικές διαδρομές για να φτάσει στην πρώτη του νίκη για το 2019 και την ένατη του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι ERC.


Η επιστροφή του Huttunen στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν εξίσου επιτυχημένη με την περσινή του εμφάνισή του σε αυτό τον αγώνα, κατακτώντας και πάλιν τη δεύτερη θέση με το εργοστασιακά υποστηριζόμενο Hyundai i20 R5.


Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ο Lukyanuk ήθελε οπωσδήποτε να πάρει την πρώτη του νίκη για το 2019, ο Huttunen το έπαιξε ασφαλισμένα εξασφαλίζοντας την δεύτερη θέση γενικής για να συνεχίσει το ποσοστό 100% στο ERC από τότε που βρέθηκε στο τιμόνι ενός R5.
Ο πρωτοπόρος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Łukasz Habaj (Sports Racing Technologies) πρόσθεσε ένα άλλο βάθρο στην εντυπωσιακή του φετινή του παρουσία, περιορίζοντας την απώλεια βαθμών από τον Lukyanuk, εξασφαλίζοντας έτσι ότι μετά την ολοκλήρωση του αγώνα στην πατρίδα του θα βρίσκεται ακόμα στην κορυφή της βαθμολογίας του ERC, 11 βαθμούς μπροστά από τον Ρώσο οδηγό.


Ο Habaj πέρασε το αστέρι της κατηγορίας ERC1 junor Miko Marczyk (ŠKODA Polska Motorsport) για την τέταρτη θέση νωρίς το πρωί της Κυριακής και στη συνέχεια ανέβηκε στην τρίτη θέση όταν ο Filip Mareš (ACCR Czech Rally Team) είχε ένα σκασμένο ελαστικό στην 12η ειδική διαδρομή.


Παρά το γεγονός ότι έχασε σχεδόν ένα λεπτό, ο Mareš κατάφερε να φτάσει στη νίκη στην κατηγορία ERC1 Junior μπαίνοντας δυναμικά στην διεκδίκηση του τίτλου, καθώς ο Chris Ingram (Toksport WRT) αποχώρησε στο “road section” μεταξύ 13ης και 14ης ειδικής διαδρομής με διαρροή νερού.


Ο Aron Domżała (TGS Worldwide) κατάφερε να τερματίσει για πρώτη φορά στην πρώτη πεντάδα με το ŠKODA Fabia R5. Ο οδηγός του cross country βρέθηκε σε μάχη με τον Habaj νωρίτερα, αλλά έπεσε πίσω στο δεύτερο πέρασμα από τις ειδικές. Έχοντας στη θέση του συνοδηγού τον τρείς φορές πρωταθλητή ERC Jarek Baran, ο Domżała κατάφερε να οδηγήσει μέχρι το τέλος χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα αφού το αγωνιστικό του πλησιέστερου του αντίπαλου Hiroki Arai (Team STARD) ανετράπη στο πρωινό πέρασμα από την Uzranki.


Ο Tomasz Kasperczyk (Tiger Energy Drink Rally Team) αντεπιτέθηκε τερματίζοντας στην 6η θέση γενικής ενώ ήταν εντέκατος με την ολοκλήρωση του πρώτου περάσματος της Κυριακής από τις ειδικές. Επωφελήθηκε από την αποχώρηση του Arai, την έξοδο που είχε ο Marian Griebel μόλις 2.5 χιλιόμετρα πριν από το τέλος του αγώνα, ενώ παράλληλα πέρασε και τους Mattias Adielsson (Εθνική ομάδα της Σουηδίας), Norbert Herczig (MOL Racing Team) και Marczyk κατά τη διάρκεια του δεύτερου “loop”.


O Adielsson βρισκόταν στην έκτη θέση γενικής μέχρι που ένα σπασμένο μπροστινό διαφορικό τον άφησε μόνο με κίνηση στους πίσω τροχούς, αν και η έξοδος του Griebel σήμαινε ότι του δόθηκε ένας πλασματικός χρόνος για την τελευταία ειδική μένοντας τελικά στην έβδομη θέση 0,1 δευτερόλεπτα πίσω από τον Herczig.

Παρά τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής, ο Adielsson ολοκλήρωσε για πρώτη φορά στο βάθρο στην κατηγορία ERC1 junior, μπροστά από τον Marczyk, ο οποίος συμπλήρωσε την τριάδα της κατηγορίας. Ο Marczyk βρισκόταν στην τέταρτη θέση γενικής πίσω από τον Habaj την Κυριακή το πρωί, αλλά έχασε σχεδόν τρία λεπτά όταν σταμάτησε για να αλλάξει ένα σκασμένο ελαστικό στην 12η ειδική.


Οι αποχωρήσεις ανέβασαν τον Kacper Wróblewski στην πρώτη δεκάδα στην τελευταία ειδική, κατακτώντας ένα βαθμό στο πρωτάθλημα ERC στον πρώτο του χωμάτινο αγώνα με ένα τετρακίνητο αυτοκίνητο. Ο Juan Carlos Alonso κέρδισε το ERC2, ο Andrea Nucita στο Abarth Rally Trophy, ενώ ο Ken Torn πέτυχε δύο νίκες σε ERC3 και ERC3 Junior.

Επόμενος αγώνας είναι αμιγώς ασφάλτινος, το Rally di Roma Capitale και θα διεξαχθεί από τις 19-21 Ιουλίου.