TT ASSEN – Αγώνας: Ο MAVERICK ήταν ICEMAN

Μετά από μια σπουδαία μάχη με τον Marc Marquez ο Maverick Vinales διατήρησε την ψυχραιμία του κι αναδείχθηκε νικητής στο TT του Assen. Μαζί τους στο βάθρο ο Quartararo, ατύχημα για Rossi.

Η δράση από το πρωτάθλημα του MotoGP μεταφέρθηκε στο Assen για τον 8ο αγώνα της χρονιάς. Εκεί ο καιρός παρέμεινε καυτός, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 27 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και τους 41 βαθμούς στο οδόστρωμα της πίστας.

Στην εκκίνηση ο Quartararo έφυγε σχετικά καλά από την pole position, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει πίσω του τις τρομερές Suzuki των Rins και Mir που πετάχτηκαν στις 2 πρώτες θέσεις. Ο Γάλλος παρέμεινε τρίτος μπροστά από τους Vinales και Marquez, ενώ πολύ καλά έφυγαν κι οι 2 Ducati, με τον Dovizioso να ανεβαίνει έκτος.

Ο Rins πίεζε για να ανοίξει τη διαφορά, όμως το παράκανε κι είχε μια πτώση μόλις στον 3ο γύρο. Ο Mir δεν μπόρεσε να κρατηθεί πρώτος κι έπεσε πέμπτος, πίσω από τους Quartararo, Vinales, Marquez και Dovizioso.

O Marquez δεν άργησε να περάσει τον Vinales για να ανέβει δεύτερος, ενώ πιο πίσω ο Rossi είχε μια σύγκρουση με τον Nakagami, που έθεσε αμφότερους εκτός αγώνα. Ο Ιάπωνας μάλιστα χρειάστηκε να διακομιστεί με φορείο στο ιατρικό κέντρο της πίστας.

Ο Quartararo κρατιόταν χωρίς να κινδυνεύει ιδιαίτερα από τους διώκτες του, ενώ Marquez και Vinales είχαν μία τρομερή μάχη για τη δεύτερη θέση. Ο Dovizioso ήταν με άνεση στην τέταρτη θέση, χωρίς να πιέζει ιδιαίτερα.

Στον 9ο γύρο ο Quartararo είχε αρκετές ταλαντώσεις στην έξοδο της 7ης στροφής με τον Marquez να περνά μπροστά. Ο αναβάτης της Petronas Yamaha όμως κατάφερε άμεσα να ξαναπεράσει, εκμεταλλευόμενος ένα λάθος του Ισπανού της Honda.

O Vinales δεν άργησε να ξαναφτάσει τους 2 πρωτοπόρους, καθώς ο Quartararo έδειχνε να μην μπορεί να κρατήσει έναν πολύ γρήγορο ρυθμό στην πρωτοπορία, παρότι κατάφερνε να μείνει μπροστά.

10 γύρους πριν το τέλος ο Vinales πέρασε εύκολα τον Marquez και 2 στροφές αργότερα πέρασε και τον Quartararo. O Γάλλος έχασε τη γραμμή του κι επέτρεψε στον Marquez να επιτεθεί και να περάσει.

Οι 2 Ισπανοί πλέον μάχονταν για τη νίκη με αλλεπάλληλα προσπεράσματα, ανεβάζοντας πολύ τον ρυθμό και τη διαφορά. Πιο πίσω ο Mir επανήλθε στην τέταρτη θέση, ενώ ο Dovizioso τον ακολουθούσε από κοντά.
5 γύρους πριν το τέλος, ο Vinales ανέβασε σημαντικά τον ρυθμό του και κατάφερε να ανοίξει τη διαφορά του από τον Marquez στα 7 δέκατα. Ταυτόχρονα οι 2 Ducati πέρασαν τον Mir, ενώ ο Morbidelli κατάφερε να περάσει τον crutchlow και μπήκε με τη σειρά του στη μάχη της 4ης θέσης.

Ο Maverick Vinales πλέον πετούσε, άνοιξε τη διαφορά του στους τελευταίους γύρους και πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη, την πρώτη της φετινής χρονιάς για την Yamaha!

Ο Marc Marquez κράτησε τους βαθμούς της δεύτερης θέσης κι άνοιξε τη διαφορά που έχει στην κορυφή της βαθμολογίας, στους 44 βαθμούς. Το βάθρο συμπλήρωσε για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα ο Fabio Quartararo.

Ο Andrea Dovizioso κράτησε την τέταρτη θέση, παρά την καταιγιστική επίθεση του πέμπτου Franco Morbidelli, ο οποίος πέρασε στην τελευταία στροφή τον Danilo Petrucci, που τερμάτισε έκτος.

Έβδομος ήταν ο Cal Crutchlow, ενώ ο Joan Mir δεν μπόρεσε να διατηρήσει τα ελαστικά του μέχρι το τέλος τερματίζοντας μόλις στην όγδοη θέση. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσε ο Jack Miller κι ο Andrea Iannone που έκανε μετά από καιρό μια πολύ καλή εμφάνιση.

Το πρωτάθλημα του MotoGP συνεχίζεται το επόμενο τριήμερο (5-7 Ιουλίου) από την πίστα του Sachsenring και το Γερμανικό Grand Prix!

Πηγή: totalracing.gr