76o PZM Rally Poland 2019-Μέρα 1η: Στην Πρωτοπορία ένας σχεδόν «Αλάνθαστος» Lukyanuk

Το ράλι Πολωνίας ξεκίνησε την Παρασκευή με τα προκριματικά εκεί που οι Filip Mareš / Jan Hloušek έγραψαν τον ταχύτερο χρόνο όλων, στην δεύτερη θέση βρίσκουμε τους περσινούς πρωταθλητές Alexey Lukyanuk / Alexey Arnautov και την τριάδα συμπλήρωσαν οι Marczyk M. / Gospodarczyk S.


Στην συνέχεια είχαμε την επιλογή θέση εκκίνησης για την πρώτη μέρα του αγώνα και όπως είναι φυσικό σε ένα χωμάτινο αγώνα, η επιλογή θέσης ήταν αντίθετη στην σειρά τερματισμού.
Η πρώτη ειδική διαδρομή του αγώνα ήταν η νυχτερινή υπέρειδική στη Mikolajki Arena μήκους 2,5 χιλιομέτρων, όπου οι Jari Huttunen / Mikko Lukka έγραψαν τον ταχύτερο χρόνο. Στην δεύτερη θέση 0,2 δευτερόλεπτα πιο πίσω ήταν οι Alexey Lukyanuk / Alexey Arnautov και την τριάδα συμπλήρωσαν οι Marczyk M. / Gospodarczyk S. 0,05 δευτερόλεπτα πιο πίσω. Μεγάλοι άτυχοι της πρώτης ειδικής διαδρομής οι Žala Vaidotas / Mālnieks Andris αφού δεν κατάφεραν να ξεκινήσουν τον αγώνα λόγω τεχνικού προβλήματος.


Η δράση συνεχίστηκε το Σάββατο με την διεξαγωγή 8 ειδικών διαδρομών (τέσσερις επαναλαμβανόμενες).
Από την πρώτη κιόλας ειδική διαδρομή της δεύτερης μέρας οι Alexey Lukyanuk / Alexey Arnautov έδειξαν τις προθέσεις τους αφού γράφοντας τον ταχύτερο χρόνο στην ειδική διαδρομή ανέβηκαν στην πρώτη θέση γενικής.


Ένας “ήρεμος και χαλαρός” Lukyanuk βρέθηκε στο στοιχείο του στις γρήγορες χωμάτινες ειδικές διαδρομές της Πολωνίας, κερδίζοντας και τις επόμενες τρείς πρώτες ειδικές το Σάββατο το πρωί με το Citroën C3 R5 της Saintéloc Racing. Μοναδική ειδική στην οποία δεν έγραψε τον ταχύτερο χρόνο ήταν η 5η όπου ένα μηχανικό πρόβλημα του κόστισε πέντε σχεδόν δευτερόλεπτα μειώνοντας την διαφορά από το δεύτερο πλήρωμα στα 21,6 δευτερόλεπτα.


Στην δεύτερη θέση 40 δευτερόλεπτα πίσω από την πρωτοπορία βρίσκουμε τον πρωτοπόρο της πρώτης μέρας Jari Huttunen της Hyundai Motorsport N. Ο οδηγός προτίμησε να κρατήσει μια θέση στο βάθρο από το να κυνηγήσει το Ρώσο οδηγό για την πρωτιά.
Ο Huttunen έχει 12,8 δευτερόλεπτα προβάδισμα έναντι του πρωτοπόρου της κατηγορίας ERC1 Junior Filip Mareš, ο οποίος έγραψε τον τρίτο ταχύτερο χρόνο σε επτά ειδικές διαδρομές. Το νεαρό ταλέντο της ACCR Czech Rally Team ολοκληρώνει την τελευταία θέση βάθρου βρισκόμενος και στην πρωτοπορία της κατηγορίας ERC1 Junior.


Το Πολωνικό δίδυμο των Miko Marczyk (ŠKODA Polska Motorsport) και Łukasz Habaj (Sports Racing Technologies) είχαν σήμερα μεγάλες μάχες για την τέταρτη θέση, με τον Marczyk είναι προς το παρόν μπροστά από τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος ERC Habaj με δύο δευτερόλεπτα διαφορά.


Η μάχη ήταν αρχικά ένας αγώνας τριών οδηγών καθώς περιλάμβανε και τον Hiroki Arai της Team STARD, με τους Marczyk και Arai να παλεύουν για την δεύτερη θέση στο ERC1 Junior. Αλλά ένα δεξί πίσω σκασμένο ελαστικό στην Paprotki 2 του κόστισε πάνω από 10 δευτερόλεπτα, ρίχνοντας τον στην 6η θέση γενικής 18 δευτερόλεπτα πίσω από τον Marczyk.

Ο Arai έπεσε πίσω από τον Aron Domżała (TGS Worldwide) έπειτα από το σκασμένο του ελαστικό, αλλά επωφελήθηκε και από το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Chris Ingram (Toksport WRT). Αυτό τον ανάγκασε να χάσει αρχικά 10 δευτερόλεπτα, αλλά το πρόβλημα επιδεινώθηκε στην Olecko 2, έχοντας ήδη ξεκινήσει με οκτώ λεπτά καθυστέρηση λόγω του χρόνου που χρειάστηκε για επισκευές μεταξύ SS7 και SS8. Έπειτα έχασε σχεδόν άλλα δύο λεπτά μετά την αποτυχία της υδραυλικής υποβοήθησης, παλεύοντας με το αυτοκίνητό μέχρι τη γραμμή τερματισμού, με τον Lukyanuk να βρίσκεται ακριβώς πίσω του.

Ο Mattias Adielsson είναι όγδοη θέση γενικής και τέταρτος στο ERC1 Junior μετά από αρχικά προβλήματα του Ingram, παρά την απουσία pacenote που τον. Τα προβλήματα του Ingram προώθησαν επίσης τα δύο από τα Baumschlager Rallye & Racing-run αυτοκίνητα στην κορυφή. Ο Marijan Griebel με Fabia είναι ένατος, ενώ το MOL Racing Team Volkswagen Polo GTI R5 του Norbert Herczig συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα.

Ο αγώνας συνεχίζεται και ολοκληρώνεται αύριο με την διεξαγωγή έξι ειδικών διαδρομών (τρείς επαναλαμβανόμενες) συνολικής απόστασης 105,14 αγωνιστικών χιλιομέτρων.