WRC Rallye Monte-Carlo -Μέρα 1η: Καταιγιστικός ρυθμός από τον Tanak

Ξεκίνησε και επίσημα η νέα σεζόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι με το παραδοσιακό Rallye Monte-Carlo. Στο νέο πρωτάθλημα οι ομάδες θα εφοδιάζονται πλέον με τα ελαστικά της Pirelli ενώ όσον αφορά το πρόγραμμα του φετινού Monte υπήρξαν αλλαγές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Ο αγώνας ξεκίνησε με δυο απογευματινές διαδρομές αντί βραδινές όπως σε προηγούμενες χρονιές, σε κλασσικές συνθήκες Monte-Carlo. Οι κορυφαίοι συνδυασμοί έπελεξαν την πολύ μαλακή γόμα της Pirelli, ενώ στις ρεζέρβες η επιλογή των ελαστικών ήταν χωρίς καρφιά.

Το καλύτερο ξεκίνημα στον αγώνα έκανε ο Ott Tanak (Hyundai i20) ο οποίος έχοντας καταιγιστικό ρυθμό πήρε νωρίς προβάδισμα. Παρά το γεγονός ότι έσβησε ο κινητήρας δυο φορές πριν εκκινήσει στη δεύτερη ειδική διαδρομή, εντούτοις πέραν από την πρώτη κέρδισε και τη δεύτερη ειδική ολοκληρώνοντας την πρώτη μέρα στην πρώτη θέση γενικής. Έδειξε πλήρως αφομοιωμένος με το αυτοκίνητο και αναμφίβολα είναι εκ των φαβορί για τη νίκη αλλά και για το πρωτάθλημα.

Ακόμα ένας οδηγός που ξεκίνησε πολύ δυνατά ήταν ο Kalle Rovanpera (Toyota Yaris). Ο νεαρός εξέπληξε όλους ευχάριστα με το ρυθμό του αφού είχε την ταχύτητα και την αυτοπεποίθηση να σημειώσει ανταγωνιστικούς χρόνους και να ολοκληρώσει την εναρκτήρια μέρα 3.3 δευτερόλεπτα πίσω από τον Tanak.

Ο δεύτερος οδηγός της TOYOTA, Elfyn Evans, είναι τρίτος γενικής μέχρι στιγμής και σε γενικές γραμμές ευχαριστημένος με την απόδοση του. Η καθυστερημένη έναρξη της δεύτερης ειδικής σήμαινε ότι τα ελαστικά όλων θα κρύωναν και αυτός ήταν ο λόγος που δυσκολεύτηκε λίγο ο Ουαλός και έχασε ορισμένα δευτερόλεπτα.

Ο Thierry Neuville (Hyundai i20), ξεκίνησε τη σεζόν με νέο συνοδηγό, τον Martjin Wydaeghe. Δεν άρχισε το πρωτάθλημα όπως θα περίμενε αφού είναι προς το παρόν τέταρτος 16 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρωτοπόρο Tanak. Ένα πρόβλημα με την ενδοεπικοινωνία στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της δεύτερης ειδικής προκάλεσε τον εκνευρισμό του Βέλγου αφού παρόλο που ξεκίνησε καλά εντούτοις μέχρι τον τερματισμό έχασε αρκετά δευτερόλεπτα.

Προβληματικό ήταν το ξεκίνημα για τον περσινό πρωταθλητή Sebastien Ogier (Toyota Yaris). Ένα πρόβλημα με το πεντάλ των φρένων στην εναρκτήρια ειδική τον ανάγκασε να χάσει χρόνο και από κει και πέρα χωρίς να έχει την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση κινήθηκε προσεκτικά και τερμάτισε τελικά την πρώτη μέρα στην πέμπτη θέση γενικής. Την εξάδα συμπληρώνει ο Dani Sordo(Hyundai i20).

Όσον αφορά την M-Sport, η Βρετανική ομάδα βρέθηκε στη χειρότερη μοίρα από όλους. Αρχικά είδε τον Teemu Suninen να φέρνει τούμπα και εκτός διαδρομής το Fiesta, ενώ ο δεύτερος οδηγός, ο Gus Greensmith, είναι δέκατος γενικής και μακριά από τους όποιους στόχους έχει θέσει η ομάδα.

Στην κατηγορία WRC 2 ο έμπειρος Andreas Mikkelsen (Skoda FABIA evo) είναι αυτός που πήρε το προβάδισμα στον αγώνα. Ο AdrienFourmaux (Ford Fiesta Mk II) είναι δεύτερος 8.9 δευτερόλεπτα μακριά από το Νορβηγό, ενώ ανοικτή είναι η μάχη και για την τρίτη θέση μεταξύ των Nikolay Gryazin (VW Polo GTI) και Oliver Solberg(Hyundai NG i20), καθώς τους δυο χωρίσουν 5.1 δευτερόλεπτα.

Πέντε ειδικές περιλαμβάνει η αυριανή μέρα και μεταξύ αυτών είναι και η μεγαλύτερη του αγώνα, η Montauban-sur-l’Ouvèze – Villebois-les-Pins, η οποία είναι μήκους 22.24km.

Αποτελέσματα 1ης μέρας

1. Tänak 24min17.5sec
2. Rovanperä +3.3sec
3. Evans +8.5sec
4. Neuville +16.0sec
5. Ogier +16.9sec
6. Sordo +42.7sec