WRC: Σκέψεις για επαναφορά του συστήματος κατατακτήριων δοκιμών

Την επιστροφή του συστήματος κατατακτήριων δοκιμών σκέφτονται οι ιθύνοντες του WRC, μετά τα θέματα που προέκηψαν με την σειρά εκκίνησης στον αγώνα της Σουηδίας.

Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Sebastien Ogier, ολοκλήρωσε τον δεύτερο αγώνα της χρονιάς στην 10η θέση αφού αναγκάστηκε να καθαρίζει τον δρόμο απο το χιόνι στον πρώτο πέρασμα απο τις ειδικές διαδρομές.

Παρόλο που ο Ogier δεν μίλησε για την ανάγκη αλλαγής κανόνων, ο κύριος Malcolm Wilson,  επικεφαλής της ομάδας M-Sport, δήλωσε ότι επιθυμεί να δει το θέμα της επιστροφής σε qualification να τεθεί προς συζήτηση.

Στο πλαίσιο του συστήματος κατατακτήριων δοκιμών που χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά το 2013, ο ταχύτερος οδηγός στο qualifying stage πριν από τον αγώνα είχε την πρώτη επιλογή στην θέση εκκίνησης για την πρώτη μέρα.

“Μου άρεσε πάντα η ιδέα του qualifying stage “, δήλωσε ο Wilson.

“Τα αυτοκίνητα και οι οδηγοί είναι πολύ πιο κοντά από ό, τι ήταν (το 2013) και μετά από αυτό τον αγώνα πιστεύω ότι υπάρχει μια καλή περίπτωση για να γίνει κάτι γι ‘αυτό, καθώς έχουμε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στην 10η θέση λόγω αυτών των συνθηκών.

“Εντάξει, έκανε ένα μικρό λάθος χάνοντας λίγο χρόνο την Παρασκευή, αλλά αυτό είναι δυσανάλογο σε σχέση με τη θέση του στην κατάταξη.

“Βέβαια, τα προκριματικά είναι κάτι που αξίζει να συζητήσουμε και πάλι.”

Αυτά τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα στο χώρο ανασυγκρότησης (Service Park). Συνολικά, οι κατασκευαστές θα πιέσουν την FIA για να συζητήσουν σχετικά με αυτό το θέμα που προκύπτει, με την τρέχουσα σειρά εκκίνησης να είναι και πάλι ένας σημαντικός παράγοντας για το Ράλι Μεξικό του επόμενου μήνα.

Ο θεσμός του qualifying stage έγινε για δύο χρονιές το 2012 και το ’13 πριν επιστρέψουν στην ιδέα εκκίνησης με βάση την θέση πρωταθλήματος την πρώτη μέρα και την αντιστροφή της σειράς εκκίνησης με βάση την κατάταξη για το Σαββατοκύριακο.

Ο κανονισμός μετριάστηκε πέρυσι, με τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος να ξεκινά πρώτος μόνο την πρώτη μέρα του αγώνα. Εάν αυτό δεν είχε αλλάξει για το 2017, ο Ogier σχεδόν σίγουρα θα αποχωρούσε από το WRC.