F1 Γκραν Πρι Ιαπωνίας – Κατατακτήριες: Το σύννεφο έφερε pole position για τον Χάμιλτον

Η Σουζούκα υποδέχτηκε τους οδηγούς για τον 17o αγώνα της χρονιάς με μικτές συνθήκες σε ό,τι αφορά τον καιρό στοιχείο που στο τέλος αποτέλεσε βασικό σύμμαχο του Λιούις Χάμιλτον στο δρόμο για την επίτευξη της pole position Νο 80 της καριέρας του χωρίς να έχουμε την ευκαιρία να δούμε μάχη μέχρι το τέλος.

Στο Q1 αρχικά όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι το μέσον περίπου της διαδικασίας όταν το πρώτο παράδοξο ήταν το τετ-α-κε του Φέτελ το οποίο ακολουθήθηκε δευτερόλεπτα μετά από την έξοδο της Sauber του Μάρκους Έρικσον η οποία έφερε τη διακοπή της διαδικασίας με την πτώση κόκκινης σημαίας. Όσον αφορά τον καιρό υπήρξαν κάποιες σταγόνες βροχής οι οποίες, όμως, δεν επηρέασαν τη διαδικασία. Οι πέντε οδηγοί που αποκλείστηκαν είναι οι Νίκο Χάλκενμπεργκ, Σεργκέι Σιρότκιν, Φερνάντο Αλόνσο, Στοφέλ Φαντόρν και Μάρκους Έρικσον.

Στο Q2 η βροχή εντάθηκε όμως και πάλι δεν αποτέλεσε πρόβλημα για κάποιον οδηγό με εξαίρεση τον Σαρλ Λεκλέρκ ο οποίος έκανε μια εντυπωσιακή περιστροφή 360 μοιρών και επανήλθε στην κανονική πορεία της πίστας. Όσο τυχερός στάθηκε ο Λεκλέρκ τόσο άτυχος στάθηκε ο Ρικιάρντο ο οποίος εγκατέλειψε λόγω προβλήματος στην κινητήρια μονάδα. Τελικά οι οδηγοί που δε συνέχισαν είναι οι Σαρλ Λεκλέρκ, Κέβιν Μάγκνουσεν, Κάρλος Σάινθ, Λανς Στρολ και Ντάνιελ Ρικιάρντο.

Στο Q3 οι Ferrari προσπάθησαν να κάνουν το κάτι παραπάνω επιλέγοντας να βγουν για την πρώτη προσπάθειά τους με ενδιάμεσα ελαστικά όμως στον γύρο εξόδου και οι δύο οδηγοί είδαν ότι η πίστα δεν ήταν αρκετά βρεγμένη οπότε μπήκαν και πάλι στα pits ώστε να βάλουν σλικ. Αυτή η επιλογή της Scuderia της στοίχισε καθώς στη συνέχεια υπήρχαν κάποια σημεία της πίστας που είχαν νερό και δεν επέτρεπε στους οδηγούς να πιέσουν όσο θα μπορούσαν. Το αποτέλεσμα ήταν η τελική κατάταξη να διαμορφωθεί προτού ολοκληρωθεί το τελευταίο δωδεκάλεπτο και μάλιστα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τους Ιταλούς αφού ο Χάμιλτον πήρε την pole position την ώρα που ο Φέτελ έμεινε στην ένατη θέση.

Από τους υπόλοιπους οδηγούς ο Μπότας βρέθηκε στη δεύτερη θέση με τον Μαξ Φερστάπεν στην τρίτη και τον Κίμι Ραϊκόνεν στην τέταρτη. Πέμπτος θα εκκινήσει ο Γκροσζάν με τον Χάρτλεϊ δίπλα του στην έκτη θέση ενώ έβδομη βρέθηκε η έτερη Toro Rosso του Γκασλί, πραγματοποιώντας με αυτόν τον τρόπο μία πολύ καλή παρουσία για τον εντός έδρας αγώνα της Honda που προμηθεύει τους κινητήρες. Ο Οκόν κατάφερε να πλασαριστεί στην όγδοη θέση με τον Πέρεθ να κλείνει τη δεκάδα.

Πηγή: motori.gr