WRC ORLEN 80th Rally Poland – Μέρα 3η: Επιβλητικός Rovanperä

Ο Kalle Rovanperä βρίσκεται πολύ κοντά σε μια εξαιρετική νίκη στο ORLEN 80ο Ράλι Πολωνίας, μετά από ένα κυρίαρχο ρυθμό το Σάββατο που τον είδε να παίρνει το προβάδισμα από τον Andreas Mikkelsen.

Ο Rovanperä ολοκλήρωσε το προτελευταίο σκέλος του Σαββάτου, έχοντας προβάδισμα 9,4 δευτ. έναντι του αντιπάλου του Mikkelsen με το Hyundai i20 N, με τέσσερις ειδικές διαδρομές μήκους 63 χιλιομέτρων να απομένουν για να ολοκληρωθεί ο έβδομος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA την Κυριακή.

Με περιορισμένες προετοιμασίες να έχει αντικαταστήσει τον Sébastien Ogier μετά από ένα ατύχημα στις αναγνωρίσεις σε λιγότερο από 48 ώρες πριν από το ράλι, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Kalle Rovanperä είχε έξι ταχύτερους χρόνους με το Toyota GR Yaris και ανέτρεψε το πλεονέκτημα των 1,8 δευτερολέπτων που είχε πάρει προηγουμένως ο Mikkelsen το βράδυ της Παρασκευής.

Η φθορά των ελαστικών απείλησε να την κυριαρχία των Φινλανδών στις απογευματινές ειδικές αφού οι θερμοκρασίες έφτασαν σχεδόν τους 30°C. Η σκληρή γόμα της Pirelli που αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος της επιλογής του Mikkelsen, φάνηκε καλύτερη επιλογή απο την επιλογή τεσσάρων μαλακών και ενός σκληρού του Rovanperä. Παρόλα αυτά, ο Rovanperä έκανε το καλύτερο από τα εναπομείναντα ελαστικά του, προσθέτοντας ακόμη 4,2 δευτερόλεπτα στο προβάδισμά του στην τελευταία δοκιμή των 22 χιλιομέτρων.

«Προσπάθησα το καλύτερό μου όλη την ημέρα και το απόγευμα ήταν σίγουρα πιο ευχάριστο όταν ήξερα τι ερχόταν», είπε ο Rovanperä. «Δεν θα είναι εύκολο αύριο. Νομίζω ότι θα είναι πιο σκληρό από σήμερα. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο».

Ο Mikkelsen έπεσε στην τρίτη θέση πίσω από τον οδηγό του GR Yaris Elfyn Evans μετά από δύο ειιδκές, αλλά το 1-2 της Toyota δεν κράτησε για πολύ καθώς ο Ουαλός είχε αποκόλληση πίσω ελαστικού στην SS13 που του στοίχισε σχεδόν 10 δευτερόλεπτα και αναγκάστηκε να αρκεστεί στην τρίτη θέση γενικής, υστερώντας από τον Mikkelsen κατά 6,7 δευτερόλεπτα μετά το τέλος της μέρας.

Ο Evans τουλάχιστος είναι μπροστά από τους κύριους αντιπάλους του για τον τίτλο, Thierry Neuville και Ott Tänak στην κατανομή πόντων του Σαββάτου, συγκεντρώνοντας 13 βαθμούς σε σύγκριση με τους έξι του Neuville και μηδέν του Tänak. Ο τελευταίος, ο οποίος είχε ήδη σταματήσει την Παρασκευή, απέσυρε το Hyundai του ξανά σήμερα το μεσημέρι σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το αυτοκίνητο για την Super Sunday.

Ο Adrien Fourmaux συνέχισε τις εκπληκτικές επιδόσεις στην τέταρτη θέση γενικής στο μπάκετ του M-Sport Ford Puma, τελειώνοντας το σκέλος 20,9 δευτερόλεπτα μακριά από τον Evans αλλά 21,2 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Mārtiņš Sesks που είναι στην πέμπτη θέση, οδηγώντας ένα μη υβριδικό Puma.

Ο Sesks, ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του στο κορυφαίο επίπεδο αυτό το Σαββατοκύριακο, κρατά προς το παρόν τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Thierry Neuville κατά ένα δέκατο πίσω του, ενώ ο Grégoire Munster είναι στην έβδομη θέση.

Ο Takamoto Katsuta της Toyota παρέμεινε όγδοος, ενώ οι πρωτοπόροι του WRC2, Sami Pajari και Oliver Solberg, συμπληρώνουν το top 10.

Το τελευταίο σκέλος της Κυριακής περιλαμβάνει δυο περάσματα από τις ειδικές Gmina Mrągowo και Mikołajki πριν ολοκληρωθεί ο αγώνας το απόγευμα.