WRC ORLEN 80th Rally Poland: Εκπληκτική νίκη για τον Kalle Rovanperä

Ο Kalle Rovanperä πέτυχε μια εκπληκτική νίκη στο ORLEN 80ο Ράλι Πολωνίας την Κυριακή αγωνιζόμενος χωρίς ουσιαστική προετοιμασία πριν από την έναρξη αφού αντικατέστησε την τελευταία στιγμή τον Sebastien Ogier.

Με τον χρόνο να πιέζει, αυτό δεν φάνηκε να επηρέασε πολύ τον Φινλανδό, καθώς έφτασε στη 13η νίκη του στην καριέρα του πίσω από το τιμόνι ενός GR Yaris Rally1, κερδίζοντας τον ομόσταβλο του Elfyn Evans με διαφορά 28,3 δευτερόλεπτα και κάνοντας παράλληλα το 1-2 για την Toyota. Μεγάλος άτυχος της Κυριακής ήταν ο οδηγός της Hyundai Andreas Mikkelsen, ο οποίος έχασε αρκετές θέσεις την Κυριακή.

Ο Rovanperä ξεκίνησε το τελευταίο σκέλος 9,4 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Mikkelsen, αλλά η προσπάθεια του οδηγού Hyundai για μια δεύτερη νίκη στο Ράλι Πολωνίας πήγε στράφι όταν στο τέλος της εναρκτήριας ειδικής την Κυριακή κτύπησε το πίσω δεξί μέρος του Hyundai με αποτέλεσμα να φύγει το ελαστικό από τη ζάντα. Μέχρι το τέλος του αγώνα έπεσε στην έκτη θέση με τον οδηγός της M-Sport Ford Adrien Fourmaux να συμπληρώνει το βάθρο 14,4 δευτερόλεπτα πίσω από τον Evans.

«Ήταν μια καταπληκτική εβδομάδα», είπε ο Rovanperä, «Σίγουρα πρέπει να πω ότι δουλέψαμε αρκετά σκληρά και είμαστε πραγματικά κουρασμένοι τώρα. Νομίζω ότι το καλύτερο είναι ότι ήρθαμε εδώ, και δεν ήταν κακή ιδέα να έρθουμε. Βοηθήσαμε πολύ την ομάδα και πήραμε πολλούς βαθμούς για το πρωτάθλημα κατασκευαστών, οπότε δεν χάσαμε το χρόνο μας».

Ο Mikkelsen κυνηγούσε την πρώτη του νίκη από το 2016 και προηγήθηκε μέχρι την Παρασκευή πριν οπισθοχωρήσει πίσω από τον Rovanperä στο προτελευταίο σκέλος. Το κλαταρισμένο ελαστικό στο πίσω τροχό του i20 N ανάγκασε τον Νορβηγό να τερματίσει την ειδική με την ζάντα.«Ήταν λυπηρό αυτό που συνέβη σήμερα», είπε. «Ήμασταν πραγματικά άτυχοι. Το σωστό που έπρεπε να κάνουμε [μετά από αυτό] ήταν να φέρουμε το αυτοκίνητο πίσω και να πάρουμε όσους βαθμούς μπορούσαμε».

Στο τετραήμερο ράλι ο καιρός ήταν ζεστός και καθ’ όλη τη διάρκεια οι μάχες ήταν έντονες καθώς οι οδηγοί ανταλλάσσονταν δέκατα του δευτερολέπτου στους πολύ γρήγορους δρόμους της Πολωνίας.

Μετά την αποκόλληση ελαστικού το Σάββατο και ένα τρύπημα στο φινάλε, ο Evans τα πήγε καλά σε σύγκριση με τους κύριους αντιπάλους του για τον τίτλο. Ο Ουαλός προσπέρασε τον Ott Tänak για να ανακτήσει τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα οδηγών και μείωσε το προβάδισμα του Thierry Neuville στους 15 βαθμούς με έξι γύρους να απομένουν.

Ένα πρόβλημα ανάγκασε τον Tänak να αποσυρθεί το πρωί της Παρασκευής, αλλά ξεκίνησε ξανά τις επόμενες ημέρες και κατάφερε να σώσει 11 βαθμούς από τη Super Sunday. Ο ομόσταβλος του στη Hyundai, Neuville, κέρδισε την Wolf Power Stage, τερματίζοντας στο τέλος τέταρτος γενικής

Ο οδηγός του Puma Adrien Fourmaux, ο οποίος σημείωσε το τρίτο του βάθρο στη σεζόν, τερμάτισε τον αγώνα 28,1 δευτερόλεπτα μακριά από τον Neuville, ενώ ο Λετονός Mārtiņš Sesks τερμάτισε στην πέμπτη θέση στο ντεμπούτο του στην μεγάλη κατηγορία.

Ο Sesks, ο οποίος έφτασε μέχρι και την δεύτερη θέση στα αρχικά στάδια του αγώνα, οδηγούσε ένα μη υβριδικό Puma, αλλά θα αναβαθμιστεί σε ένα αυτοκίνητο πλήρους προδιαγραφών αγωνιζόμενος στην Λετονία τον επόμενο μήνα.

Ο Mikkelsen έμεινε δύο λεπτά πίσω από τον Rovanperä στην έκτη θέση μπροστά από τους Grégoire Munster και Takamoto Katsuta. Η ένατη θέση πήγε στον Sami Pajari, νικητή της κατηγορίας WRC2, ενώ ο Oliver Solberg εκμεταλλεύτηκε ένα τρύπημα ελαστικού για τον Robert Virves για να μπει στην πρώτη 10άδα.

Το καλοκαιρινό σερί υψηλών ταχυτήτων του WRC συνεχίζεται τον επόμενο μήνα στο Tet Rally Latvia, έναν ολοκαίνουργιο γύρο για το πρωτάθλημα, το οποίο εδρεύει στη Liepāja από τις 18 έως τις 21 Ιουλίου.