Kennards Hire Rally Australia 2018: Πανηγυρίζουν Ogier και Toyota

Τον έκτο συνεχόμενο τίτλο οδηγών πανηγυρίζει ο Sebastien Ogier (Ford Fiesta). Ο Γάλλος ολοκλήρωσε τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στην πέμπτη θέση η οποία ήταν υπεραρκετή για να του χαρίσει το πρωτάθλημα.

Ο πρωταθλητής οδήγησε πολύ προσεκτικά σήμερα έχοντας κατά νου πρωτίστως να μην έχει ατύχημα και κατά δεύτερο να κρατήσει πίσω του τον Neuville (Hyundai i20), αποτέλεσμα που θα του έδινε τον τίτλο. Όλα απλοποιήθηκαν στην 22η ειδική διαδρομή όταν ο Βέλγος κτύπησε το αυτοκίνητο στο πίσω αριστερό μέρος με αποτέλεσμα να χάσει τον τροχό και να αποχωρήσει.

Το κερασάκι στην τούρτα ή αν προτιμάτε το κλείδωμα ενός ακόμα πρωταθλήματος ήρθε στην αμέσως επόμενη ειδική όταν ο τρίτος διεκδικητής Ott Tanak (Toyota Yaris), είχε έξοδο με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός αγώνα. Αυτό το αποτέλεσμα έδωσε το πρωτάθλημα στον Ogier για έκτη συνεχόμενη φορά. Όσο για τους λάτρεις των στατιστικών, ο τελευταίος που πανηγύρισε πρωτάθλημα και δεν λεγόταν Sebastien ήταν ο Petter Solberg το 2003.

«Ήταν μια καταπληκτική χρονιά. Πριν από λίγο καιρό σκεφτόμασταν ότι θα ήταν δύσκολο να κερδίσουμε αυτό το πρωτάθλημα όμως ποτέ δεν τα παρατήσαμε. Τα δώσαμε όλα και έχοντας μια φανταστική ομάδα πίσω μας καταφέραμε να παραμείνουμε στη μάχη και να το κερδίσουμε στον τελευταίο αγώνα. Είμαι πολύ συγκινημένος,» ήταν τα λόγια του Ogier.

Επιτέλους κέρδισε. Ο λόγος βέβαια για τον JariMatti Latvala (Toyota Yaris) ο οποίος έψαχνε τη νίκη για αρκετό καιρό αφού η τελευταία φορά που κέρδισε αγώνα ήταν τον Φεβρουάριο του 2017. Επίσης διατήρησε το ρεκόρ του που τον θέλει να κερδίζει σε κάθε σεζόν από το 2008 και μετά.

νίκη του Latvala έδωσε το πρωτάθλημα κατασκευαστών στην ομάδα της Toyota, η οποία μόλις στη δεύτερη της χρονιά μετά την 17χρονη απουσία της από το παγκόσμιο πρωτάθλημα κατάφερε να ανέβει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην κορυφή.

Ο Hayden Paddon (Hyundai i20) ολοκλήρωσε τελικά στη δεύτερη θέση, εκμεταλλευόμενος και την αποχώρηση του Tanak. Θέση η οποία όμως δεν ήταν αρκετή για να δώσει το πρωτάθλημα κατασκευαστών στην Hyundai, η οποία για μεγάλο διάστημα ήταν στην πρώτη θέση σε οδηγούς και κατασκευαστές και τελικά είδε και τους δυο τίτλους να χάνονται.

Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Mads Ostberg με Citroen C3 παρά το γεγονός ότι χτύπησε σε δέντρο την πίσω δεξιά πόρτα. Στην τελευταία του εμφάνιση με το Yarisο Esapekka Lappi τερμάτισε τέταρτος. Όπως προαναφέραμε ο Sebastien Ogier τερμάτισε πέμπτος, με τους Elfyn Evans και Craig Breen να τερματίζουν στην έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.

Σαφώς απογοητευμένος ήταν ο Thierry Neuville (Hyundaii20) ο οποίος ήταν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα μέχρι και τον προτελευταίο αγώνα. Έχασε την πρώτη θέση από τον Ogier στον αγώνα της Μεγάλης Βρετανίας και στην Αυστραλία είχε την τελευταία του ευκαιρία για να ανατρέψει τα δεδομένα. Δεν τα κατάφερε και τα δεδομένα τη νέα χρονιά θα είναι ακόμα πιο δύσκολα καθώς ο Ott Tanak προστέθηκε στους μνηστήρες του πρωταθλήματος και έδειξε ότι έχει όλα τα φόντα για να το κερδίσει.