DAKAR 2021 – Διαδρομή Wadi Ad Dawasir: Ανίκητα σήμερα τα Toyota Hilux, πρώτος ο De Villiers

Τα τρία Toyota Hilux ολοκλήρωσαν σήμερα στις τρείς πρώτες θέσεις της διαδρομής Wadi Ad Dawasir. Ο Giniel De Villiers ήταν ο σημερινός νικητής και αυτή ήταν συνολικά η 18η νίκη του οδηγού από την Νότια Αφρική.

Ο σταθερός Henk Letegan τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον De Villiers με τη διαφορά τους να είναι μόλις στα 9 δευτερόλεπτα. Την τριάδα για την Toyota συμπλήρωσε ο Nasser Al-Attiyah ο οποίος κράτησε πίσω του τον επιτιθέμενο Sebastien Loeb που έμεινε 5ος ένα λεπτό πίσω από τον Καταρινό οδηγό.

Ο Nasser Al-Attiyah μετά και το σημερινό αποτέλεσμα πήρε ανάσα αφού αύξησε τη διαφορά από τον δεύτερο Loeb στα 39 λεπτά. Τρίτος φαίνεται να εδραιώνετε ο Yazeed Al Rajhi καθώς προς το παρόν δεν απειλεί και δεν απειλείτε, όντας 19 λεπτά πίσω από τον Loeb και σχεδόν 40 λεπτά μπροστά από τον τέταρτο Orlando Terranova.

«Φαίνεται καλό», ανέφερε ο σημερινό νικητής προσθέτοντας, «Είχαμε καθαρή διαδρομή σήμερα. Πρέπει να πω ότι οι μηχανικοί δούλεψαν πολύ σκληρά ψες καθώς είχαμε πρόβλημα με τους αποσβεστήρες τις προηγούμενες μέρες. Η οδήγηγση έγινε ευχάριστη και μπορέσαμε να πιέσουμε. Είχαμε σκασμένο ελαστικό μπροστά αριστερά 50km πριν το τέλος της διαδρομής, όμως κατάφερα να κρατηθώ μπροστά. Δεν σταματήσαμε γιατί δεν χρειάστηκε. Προηγήθηκαν προβλήματα τα οποία μας κόστισαν 1 ώρα και μπορώ να πω ότι η πρώτη βδομάδα δεν ήταν ιδανική. Είναι κάτι που δε θέλω να ξαναπεράσω όμως κοιτάμε μπροστά. Δεν κοιτάζουμε πίσω παρα μόνο το μέλλον. Είμαι ευχαριστημένος που κατάφερα να λύσω το πρόβλημα με τους αποσβεστήρες. Το Hilux είναι πολύ καλό και τα ελαστικά της BF Goodrich ήταν πολύ ωραία σήμερα. Δεν ξέρω γιατί κερδίζω πάντα στο τέλος, θα ήθελα να κερδίσω και στην αρχή του αγώνα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε».

Ο πρωτοπόρος Nasser Al-Attiyah πλησιάζει στη νίκη μετά και το σημερινό αποτέλεσμα και ανέφερε σχετικά, «πέραν του χθεσινού προβλήματος που είχαμε, σήμερα είχαμε μια πολύ καλή διαδρομή και καταφέραμε να τερματίσουμε τρίτοι. Πλέον έχουμε πολύ καλό προβάδισμα και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Τα Toyota ήταν πολύ καλά σήμερα αφού κατέκτησαν τις τρείς πρώτες θέσεις. Τα ελαστικά της BF Goodrich δούλεψαν πολύ καλά σήμερα στο μείγμα πετρών, άμμου και χώματος. Είμαστε ευχαριστημένοι που δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα. Δε θα είναι εύκολο όμως είμαστε χαρούμενοι που πλησιάζουμε στον τερματισμό στην Jeddah».

Στις μοτοσυκλέτες ο πρωτοπόρος σήμερα άλλαξε και πλέων η κατηγορία μέχρι και το τέλος αναμένεται να γίνει ρωσική ρουλέτα. O Jose Cornejo ήταν ο νικητής σήμερα στη σέλα της Honda, με τους Kevin Benavides και Ricky Brabec να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα.

Στην γενική κατάταξη η πρώτη θέση άλλαξε κάτοχο αφού ο Matthias Walkner είναι ο νέος πρωτοπόρος. Ο αναβάτης της ΚΤΜ πέρασε τον Sunderland ο οποίος ξεκινούσε πρώτος σήμερα στην διαδρομή. Τρίτος είναι ο Adrien VanBeveren και τέταρτος ο Pablo Quintanilla. Οι τέσσερις πρώτοι χωρίζονται από 4 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα και οι ανατροπές είναι εύκολο να γίνουν.

«Δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά. Υπήρχε άμμος, λίγες πέτρες και πολλές κοιλάδες με αμμόλοφους» είπε ο σημερινός νικητής. «Ήταν γρήγορη και καλή διαδρομή. Πάντα πρέπει να είμαι προσεκτικός στην πλοήγηση, όμως ήταν λίγο πιο εύκολο καθώς ήταν μικρότερη η διαδρομή. Τις περισσότερες φορές έκανα λάθος κοντά στο τέρμα όμως σήμερα το απέφυγα και είμαι πολύ χαρούμενος με την οδήγηση μου. Είναι λίγο δύσκολο να πω για το προβάδισμα αφού εύκολα μπορείς να χάσεις χρόνο. Κύριος μου στόχος είναι να μην κάνω μεγάλα λάθη. Επιτέλους σήμερα είχα μια καλή μέρα. Δεν ήταν επώδυνο, το δούλεψα για να βρεθώ στην κορυφή. Αυτός ήταν και ο στόχος και θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Αν αυτό είναι αρκετό για τη νίκη ή το βάθρο τότε θα είμαι ευχαριστημένος. Αν όμως όχι τότε δεν μπορώ να κάνω κάτι. Με τρείς μέρες να απομένουν δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποια στρατηγική, απλά πρέπει να παραμείνω συγκεντρωμένος στην πλοήγηση και να αποφύγω να χάσω πολλή χρόνο. Νομίζω θα είναι μια πολύ κλειστή μάχη και όπως γνωρίζουμε ένα λάθος μπορεί να αλλάξει τα πάντα».

Στην κατηγορία φορτηγών η KAMAZ-MASTER πλησιάζει προς τον θρίαμβο. Eduard Nikolaev και Dmitry Sotnikov τερμάτισαν στις δυο πρώτες θέσεις και τρίτος πλασαρίστηκε ο Martin Macik.

Ο Eduard Nikolaev ελέγχει τον ρυθμό από την πρώτη θέση κρατώντας σε απόσταση σχεδόν 9 λεπτών πίσω του τον Eduard Nikolaev. Ο Anton Shibalovσυμπληρώνει την πρώτη τριάδα των KAMAZ-MASTER όπου εκτός απροόπτου δεν θα αλλάξει τίποτα μέχρι και το τέλος.

Στην κατηγορία Quad ο Pablo Copetti προσπαθεί να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για τη νίκη και σήμερα ήταν αυτός που ολοκλήρωσε πρώτος την διαδρομή. Ο πρωτοπόρος Alexandre Giroud τερμάτισε δεύτερος χάνοντας 6 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα και ο Francisco Moreno ολοκλήρωσε τρίτος.

Στην γενική κατάταξη ο Alexandre Giroud είδε το προβάδισμα του να μειώνετε στα 24 λεπτά  και 31 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο Pablo Copetti, όμως εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Μεγάλη μάχη γίνετε για την τελευταία θέση του βάθρου, καθώς τον τρίτο Kamil Wisniewski και τον τέταρτο Francisco Moreno χωρίζουν μόλις 40 δευτερόλεπτα.

Στην κατηγορία SSV ο Marek Goczal κέρδισε ακόμα μια διαδρομή παραμένοντας στο κόλπο της νίκης. Ο πρωτοπόρος Austin Jones τερμάτισε δεύτερος και ο Michal Goczal τρίτος.

Ο Austin Jones εξακολουθεί να προηγείται έχοντας προβάδισμα 13 λεπτών και είναι το φαβορί για τη νίκη. Δεύτερος είναι ο Gerard Guell και τρίτος ο Michal Goczal.

Η επόμενη διαδρομή είναι από την Wadi Ad Dawasir στην Bisha. Ακόμα 375 αγωνιστικά χιλιόμετρα περιμένουν τους συμμετέχοντες και αύριο πλούσια χρώματα θα κυριαρχούν στα τοπία όπου θα περάσουν αναβάτες και πληρώματα. Αναμφίβολα θα είναι μια από τις πιο γρήγορες διαδρομές του φετινού αγώνα και πρέπει να έχουν κατά νου ότι η βιασύνη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ειδικότερα στην πλοήγηση καθώς θα περνούν από μυριάδες διασταυρώσεις, χαρακτηριστικό γνώρισμα των δρομολογίων της Σαουδικής Αραβίας.