GP Γερμανίας – Αγώνας: Απίστευτη νίκη για τον Hamilton

Ο Sebastian Vettel έχει επιτύχει πολλά πράγματα στην καριέρα του, αλλά πριν από την Κυριακή ο οδηγός της Ferrari δεν είχε κερδίσει ούτε οδήγησε περισσότερο από λίγους γύρους στο Hockenheim – ένας χώρος μόνο λίγα χιλιόμετρα από όπου μεγάλωσε. Για μεγάλο μέρος της αγώνα φάνηκε ότι προοριζόταν να τερματίσει την άγονη του πορεία …

Αυτό ήταν μέχρι που οι βροχοπτώσεις έκαναν την γερμανική πίστα τρομερά ολισθηρή. Ο Vettel, με την ολισθηρή διαδρομή, έπεσε στις μπαριέρες στον 52ο γύρο, επιτρέποντας στον κύριο του αντίπαλο για το πρωτάθλημα Lewis Hamilton – ο οποίος είχε εκκινήσει απο την 14η θέση μετά από το δράμα που αντιμετώπισε στα προκριματικά – να εκμεταλευτεί πλήρως τη στρατηγική της Mercedes κερδίζοντας τον αγώνα και το πλεονέκτημα στην κούρσα για τον φετινό τίτλο.

Το Σαββατοκύριακο ο Hamilton υπέγραψε νέο διετές συμβόλαιο με την Mercedes. Ο Βρετανός ο οποίος ποτέ δεν είχε κερδίσει αγώνα εκκινώντας πιο πίσω απο την έκτη θέση στο Grid, μαζί με τον ομόσταυλό του Valtteri Bottas έδωσαν στα ασημί βέλη το πρώτο τους 1-2 εντός έδρας. Με αυτόν τον τρόπο, ο Hamilton ισοφάρισε με το ρεκόρ του Michael Schumacher με τέσσερις νίκες στο γερμανικό GP, καθώς η πρώην ομάδα του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή Ferrari, κατέκτησε την τρίτη θέση με τον Kimi Raikkonen.

Ο Max Verstappen έφερε την Red Bull του στην τέταρτη θέση. Άλλαξε στα ενδιάμεσα ελαστικά όμως δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ ο Nico Hulkenberg πήρε μια εξαιρετική πέμπτη θέση για την Renault μπροστά από τους δικούς τους οπαδούς, στην πατρίδα του.

Ο Romain Grosjean της Haas πέρασε τον Sergio Perez της Force India για την έκτη θέση στον τελικό γύρο, με τον Μεξικανό ομόσταυλο του Esteban Ocon, τον Marcus Ericsson και τον Brendon Hartley, οι οποίοι ήταν όλοι εκτός βαθμολογούμενων θέσεων πριν ξεσπάσει η βροχή-βρέθηκαν στην πρώτη βαθμολογούμενη δεκάδα.

Πως Κύλησε Ο Αγώνας….

Ο Vettel δεν έκανε κανένα λάθος στην αρχή για να οδηγήσει τον αγώνα μπροστά από τους Bottas, Raikkonen και Verstappen στην στροφή 1. Πίσω από αυτούς οι φόβοι της επαφής αποδείχθηκαν αβάσιμοι καθώς όλοι έστριψαν καθαρά, με τον Hamilton να ξεκινάει με μαλακά ελαστικά, χάνοντας μια θέση στην αρχή πριν περάσει μετέπειτα τον οδηγό της WilliamsSergey Sirotkin στο τμήμα του σταδίου.

Καθώς ο Vettel κρατούσε τον Bottas σε απόσταση, ο Hamilton συνέχισε να μειώνει την απόσταση. Μέχρι τον 11ο γύρο ο Βρετανός είχε αναρριχηθεί στην 6η θέση, αλλά μέχρι τότε ήταν 25 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρωτοπόρο Vettel με τις πιθανότητές για βάθρο να είναι ελάχιστες.

Η Ferrari ήταν η πρώτη από τους πρωτοπόρους που άνοιξε τα χαρτιά της, από την άποψη της τακτικής, καλώντας το Raikkonen να αλλάξει τα ultrasoft σε μαλακά ελαστικά στο τέλος του 15ου γύρου. Ο Φινλανδός επέστρεψε μπροστά από τον Hamilton στην 4ηθέση. Ακολούθως οι Vettel, Bottas και ο Verstappen μπήκαν στα πίτς και σε κάτι περισσότερο από 10 γύρους αργότερα, ο Raikkonen πήρε την πρωτοπορία.

Μεταξύ αυτών των γεγονότων, ο Daniel Ricciardo- ο οποίος είχε ξεκινήσει στην πίσω σειρά του gripαφού η Red Bull επέλεξε να αλλάξει στοιχεία πολλαπλών μονάδων ισχύος στο αυτοκίνητό του – αποσύρθηκε απο τον αγώνα με πρόβλημα «απώλειας ισχύος». Στο στάδιο αυτό, ο ατυχής Αυστραλός ο οποίος είχε εκκινήσει με τα μεσαία ελαστικά, αποχώρησε στον τέταρτο από τους 11 αγώνες το 2018, ενώ ήταν στην μάχη της πρώτης θέσης.

Ο Raikkonen συνέχισε να οδηγεί τον αγώνα μπροστά από το Vettel, αλλά με τον τελευταίο να παραπονιέται ότι τα ελαστικά του ήταν πολύ πιο φρέσκα από τον ομόσταυλο του, είχαν αρχίσει να φθείρονται πίσω απο τον πιο αργό Φινλανδό, η Ferrari σύντομα έδωσε οδηγίες στον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2007 να κινηθεί και να αφήσει τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος να περάσει.

Τρεις γύρους αργότερα, στο τέλος του 42ου γύρου από τους 67 συνολικά, η Mercedes τελικά κάλεσε τον Hamilton στα πιτς. Ο Βρετανός άλλαξε στα ταχύτερα ultrasoft ελαστικά, με την ομάδα του να του λέει ότι αντιπροσώπευαν τις καλύτερες πιθανότητες του να πιάσει τους μπροστά.

Μέσα σε δύο γύρους από την έξοδο από τα πίτς οι πρώτες σταγόνες βροχής άρχισαν να πέφτουν στη φουρκέτα της 6ης στροφής. Ο Verstappen, ο Charles Leclerc, ο Fernando Alonso και ο Pierre Gasly όλοι υπολόγιζαν ότι θα επιδεινωθεί ο καιρός, με τον πρώτο από τους τρεις να βάζει τα ενδιάμεσα ελαστικά, και τους υπόλοιπους τα ελαστικά βροχής.

Στην πραγματικότητα, η βροχή δεν δυνάμωσε και οι τέσσερις γύρισαν γρήγορα στα σλίκς- αλλά στις ολισθηρές συνθήκες.

Καθώς οι οδηγοί προσπαθούσαν να βρουν κράτημα, ο Bottas ο οποίος ήταν ακριβώς πίσω από το Raikkonen έκανε ένα πέρασμα στον συμπατριώτη του, ενώ ο Perez ήταν ένας άλλος οδηγός που είχε τετακέ. Όμως, το σημαντικότερο δράμα θα ακολουθούσε λίγο αργότερα, καθώς ο Vettel άφησε άφωνο το τεράστιο πλήθος στο τμήμα του γηπέδου, καθώς υπέστρεψε στην Sachskurve, με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός αγώνα. Αυτή ήταν η πέμπτη φορά στην καριέρα του είχε αποσυρθεί βρισκόμενος στην πρωτοπορία ενός αγώνα.

Με το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα, ο Bottas κλήθηκε στα πίτς για φρέσκα​​ελαστικάκαιο Raikkonen ακολούθησεένανγύροαργότερα, ενώοHamiltonτην τελευταία στιγμή ενημερώθηκε από την ομάδα να μείνει έξω.

Ξαφνικά, ο Hamilton βρέθηκε στην πρωτοπορία του αγώνα με τον Bottas στην επανεκκίνηση να τον πιέζει μέχρι που η ομάδα έδωσε οδηγίες να παραμείνει στη δεύτερη θέση. Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής οδήγησε ασφαλισμένα τους υπόλοιπους γύρους για να ολοκληρώσει παίρνοντας μια εξαιρετικά απίθανη νίκη.

Με αυτό το αποτέλεσμα κάλυψε την διαφορά οκτώ βαθμών από τον Vettel στο πρωτάθλημα και πήρε μία διαφορά 17 βαθμών, ενώ η ατυχία της Ferrari ολοκληρώθηκε καθώς η Mercedes αντίστρεψε το προβάδισμα στον αγώνα των κατασκευαστών κατά οκτώ βαθμούς.