Το εμβληματικόToyota RAV4 γιορτάζει τριάντα χρόνια καινοτομίας και επιτυχίας

Το Toyota RAV4 γιορτάζει φέτος τριάντα χρόνια παρουσίας στην αγορά. Πρόκειται για ένα μοντέλο που στην ουσία διαμόρφωσε το τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην κατηγορία και έχει καταστεί σύμβολο των SUV παγκόσμια. Εδώ και τριάντα χρόνια εξελίσσεται διαρκώς υιοθετώντας νέες τεχνολογίες άνεσης, ασφάλειας και πρακτικότητας. Το σημαντικότερος όμως είναι ότι εξελίσσεται με βάση τις ανάγκες των πελατών του προσφέροντας καινοτόμες λύσεις κινητικότητας.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1994, το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης λαμβάνοντας θετική ανταπόκριση, όχι μόνο από το κοινό αλλά και από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Στις πέντε γενιές που ακολούθησαν, το RAV4 βρίσκεται στο επίκεντρο της εξέλιξης προσαρμοσμένο πάντα στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Στα 30 χρόνια που έχει περάσει το RAV4 έχει γίνει ένα σύμβολο της αυτοκινητοβιομηχανίας και μια ιστορία επιτυχίας στις πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Ήταν το SUV με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως το 2018 και το 2019 και έφτασε το ορόσημο των 14 εκατομμυρίων έως το τέλος του 2023. Ξεκίνησε με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Όμως, ταυβριδικά ή plug-in υβριδικά συστήματα κίνησης που προστέθηκαν στη συνέχεια, αντιπροσωπεύουν σήμερα το αξιοσημείωτο 91% των πωλήσεων νέων RAV4 στην Ευρώπη.

Πρώτη γενιά, 1994 – 2000

H πρώτη γενιά παρουσιάστηκε το 1994 με τους Ιάπωνες σχεδιαστές να προσφέρουν ένα τολμηρό και συνάμα διασκεδαστικό μοντέλο στο πρώτο RAV4.

Ο πίσω εφεδρικός τροχός υποδήλωνε τις εκτός δρόμου δυνατότητες του συμπαγούς δίθυρου ή τρίθυρου αμαξώματος των μόλις 3,69 μέτρων. Διέθετε ένα δίλιτρο βενζινοκινητήρα 129 ίππων και μόνιμη τετρακίνηση. Το 1996 προστέθηκε και η  πεντάθυρη έκδοση, η επιλογή με μπροστινή κίνηση ενώ ακολούθησε και μια τρίθυρη έκδοση με μαλακή οροφή.

Δεύτερη γενιά, 2000 – 2006

Η νέα χιλιετία έφερε τη δεύτερη γενιά του RAV4, η οποία αναπτύχθηκε με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από το προηγούμενο μοντέλο. Νέα πλατφόρμα, νέα ανάρτηση και σύστημα AWD δημιούργησαν νέα δεδομένα όχι μόνο για το μοντέλο αλλά και για ολόκληρη την κατηγορία. Μεγαλύτερο από τον προκάτοχο του και πιο premium εσωτερικό, το νέο RAV4 προσφέρονταν δύο κινητήρες βενζίνης 1.8 και δύο λίτρων απόδοσης 123 και 150 ίππων αντίστοιχα. Το 2001αποκτά και ένα δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα άμεσου ψεκασμού D-4D με 116 ίππους.

Τρίτη γενιά, 2006 – 2012

Η τρίτη γενιά μεγάλωσε και εξελίχθηκε, αποκτώντας μια πιο εκλεπτυσμένη εμφάνιση. Το νέο RAV4 παρουσιάστηκε αποκλειστικά πεντάθυρο σε μια νέα πλατφόρμα που του πρόσφερε αισθητά μεγαλύτερους χώρους για επιβάτες και αποσκευές.

Το μοντέλο σηματοδότησε το ντεμπούτο ενός νέου ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συστήματος τετρακίνησης της Toyota ενώ εφαρμόστηκαν συστήματα όπως τα Downhill Assist Control και Hill-start Assist Control. Ο πελάτης είχε επίσης στη διάθεση του περισσότερες επιλογές κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου. 

Τέταρτη γενιά, 2013 – 2018

Η τέταρτη γενιά του RAV4 μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, διέθετε νέα ανάρτηση αλλά και μια πιο προηγμένη τεχνολογία AWD με το νέο έξυπνο σύστημα Dynamic Torque Control. Αρχικά διέθετε κινητήρες βενζίνης 2,0 και 2,5 λίτρων και ντίζελ 2,0 και 2,2 λίτρων, αλλά το 2016, το RAV4 υπέστη τη μεγαλύτερη αλλαγή που είχε γίνει ποτέ. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μια πλήρως υβριδική ηλεκτρική έκδοση και έγινε το πρώτο υβριδικό compact SUV της Toyota με απόδοση 197 ίππων και ηλεκτρονική τετρακίνηση E-Four. Ένα υβριδικό σύστημα κίνησης που ππρόσφερε κορυφαία – για την κατηγορία – κατανάλωση καυσίμου και χαμηλές εκπομπές CO2.

Πέμπτη γενιά, 2018 έως σήμερα

Η πέμπτη γενιά παρουσιάστηκε στην Ευρώπη στις αρχές του 2019 και ένα χρόνο αργότερα, το RAV4, κατάφερε να σπάσει το ορόσημο των δέκα εκατομμυρίων στην παραγωγή. Ο δυναμικός του σχεδιασμός, η τεχνολογία και οι μοναδικές του δυνατότητες το καθιέρωσαν στα το SUV με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Υιοθέτησε την υβριδική τεχνολογία τέταρτης γενιάς της Toyota, μαζί με έναν νέο υβριδικό κινητήρα Dynamic Force 2,5 λίτρων, ο οποίος επέφερε σημαντικά οφέλη όσον αφορά την ισχύ, την απόκριση και την αποδοτικότητα. Το 2020, παρουσιάστηκε και το πρώτο RAV4 Plug-in Hybrid με απόδοση 306 ίππων.Το τελευταίο κεφάλαιο στην μέχρι σήμερα ιστορία του RAV4 αφορά την προσθήκη της έκδοσης GR SPORT με φυσικά τη συμβολή της TOYOTA GAZOO Racing.