ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΣΤΟ 9ο GRAND PRIX ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

Βροχή, συγκρούσεις, αυτοκίνητο ασφαλείας, ανατροπές και δράματα, είχε το Grand Prix του Καναδά. Ο Μαξ Φερστάπεν αναδείχθηκε νικητής και ήταν μια από τις καλύτερες νίκες του οδηγού της Red Bull, που ήρθε στον τερματισμό ενός αγώνα, με τρεις διαφορετικούς πρωτοπόρους – τον Τζορτζ Ράσελ, τον Λάντο Νόρις και φυσικά τον Μαξ – από τρεις διαφορετικές ομάδες, Mercedes, McLaren και Red Bull.

Κάποια στιγμή στον αγώνα, ο Όσκαρ Πιάστρι (McLaren) και ο Λιούις Χάμιλτον (Mercedes), διεκδικούσαν κι αυτοί, όχι μόνο το βάθρο, αλλά και τη νίκη, αν και τερμάτισαν στην 4η και στην 5η θέση, αντίστοιχα. Αυτή ήταν η 60η νίκη του Μαξ Φερστάπεν στη Formula1, η 3η συνεχόμενη στο Μόντρεαλ και η 6η της σεζόν. Είναι η 119η νίκη της Red Bull και η 5η νίκη σ’ αυτό το Grand Prix.

Ο αγώνας εκκίνησε σε βρεγμένη πίστα, 18 οδηγοί επέλεξαν να ξεκινήσουν με ενδιάμεσα ελαστικά, ενώ το δίδυμο της Haas, επέλεξε τα βρόχινα ελαστικά, τα οποία όπως αποδείχτηκε στην πράξη, ταίριαζαν καλύτερα στις αρχικές συνθήκες. Στη συνέχεια του αγώνα, τα ενδιάμεσα ελαστικά ήταν τα κατάλληλα, καθώς οι συνθήκες εναλλάσσονταν μεταξύ ήλιου και βροχής, με την πίστα να στεγνώνει σταδιακά γύρω από την αγωνιστική γραμμή. Μια ακόμη μπόρα όμως, περιέπλεξε τα πράγματα. Οι δύο McLaren είχαν ταχύτερο ρυθμό εκείνη τη στιγμή, έτσι, ο Νόρις είχε βρεθεί επικεφαλής του αγώνα. Ο Ράσελ είχε κάνει λάθος στην προσπάθεια να αμυνθεί στην επίθεση του συμπατριώτη του, με αποτέλεσμα να χάσει δύο θέσεις, καθώς τον πέρασε και ο Φερστάπεν.

Η έξοδος του Σάρτζαντ στον 23ο γύρο, προκάλεσε την εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας. Οι περισσότεροι οδηγοί εκμεταλλεύτηκαν την πρώτη περίοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας, σαράντα λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, για να βάλουν ένα δεύτερο σετ ενδιάμεσων ελαστικών. Ο Νόρις ήταν άτυχος, γιατί είχε περάσει την είσοδο των πιτ, όταν βγήκε το αυτοκίνητο ασφαλείας και έχασε την πρωτοπορία. Ο Βρετανός το αντιμετώπισε στωϊκά και δήλωσε: «Ωφελήθηκα στο Μαϊάμι, έχασα εδώ». Κάποιοι οδηγοί όπως οι Οκόν, Τσουνόντα και Μπότας, ρίσκαραν χωρίς ν’ αλλάξουν ελαστικά, περιμένοντας να βάλουν κατευθείαν τα σλικ.

Δείτε το βίντεο με τις απίστευτες μάχες Ράσελ, Νόρις και Φερστάπεν στον 21ο γύρο:

https://www.antenna.gr/watch/1775075/oiapisteytesmaxesnorrisrussellkaiverstappenston-21ogyro

Όταν οι στεγνές γόμες ήταν κατάλληλες, η πλειοψηφία (14) των οδηγών επέλεξε τη μέση γόμα, λόγω της πιο εύκολης διαχείρισης. Λίγο πριν το τέλος, μια έξοδος του Σάινθ, παρέσυρε τον Άλμπον στον 52ο γύρο, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί εκ νέου το αυτοκίνητο ασφαλείας. Με την εγκατάλειψη του Ισπανού, βρέθηκαν και οι δυο Ferrari εκτός αγώνα. Oι Mercedes επέλεξαν να αλλάξουν εκ νέου ελαστικά και αυτό είχε ως συνέπεια να πέσουν πίσω από τις McLaren.

Ο Ράσελ πίεσε τον Πιάστρι, βρέθηκε εκτός πίστας και έχασε προς στιγμή και την 4η θέση από τον Χάμιλτον. Την ανέκτησε, αμφότεροι πέρασαν τον Πιάστρι και ο Βρετανός ταλαντούχος οδηγός, έδωσε το 1ο φετινό βάθρο στη Mercedes. Παρόλα αυτά, στις δηλώσεις τους, ούτε ο Ράσελ, ούτε ο Χάμιλτον ήταν ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματά τους.

Ο νικητής Μαξ Φερστάπεν, τόνισε: «Ήταν ένας αρκετά τρελός αγώνας. Συνέβαιναν πολλά πράγματα και έπρεπε να είμαστε πολύ καλοί στις αποφάσεις μας. Πιστεύω ότι ως ομάδα, τα πήγαμε πολύ καλά, μείναμε ψύχραιμοι, και αλλάξαμε λάστιχα την κατάλληλη στιγμή.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας λειτούργησε καλά, αλλά ακόμα και μετά από αυτό, πιστεύω ότι διαχειριστήκαμε αρκετά καλά τις διαφορές. Μου άρεσε πολύ, ήταν πολύ διασκεδαστικό. Τέτοιους αγώνες τους χρειάζεσαι. Η McLaren και η Mercedes, πίεζαν σε διαφορετικά στάδια του αγώνα και ήταν πολύ διασκεδαστικό».

Δείτε τις δηλώσεις των Ράσελ, Νόρις και Φερστάπεν, μετά το τέλος του αγώνα εδώ:

https://www.antenna.gr/watch/1775106/oidiloseistonverstappennorriskairussell

Η τελική κατάταξη του 9ου Grand Prix στον Καναδά έχει ως εξής:

Παράλληλα, μέσα από την ιστοσελίδα antenna.gr/f1  οι φίλοι της Formula 1 μπορούν να ακούσουν το podcast«Καρό Σημαία» με τον Κώστα Ψάρρα, να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους για να διεκδικήσουν πλούσια δώρα στο «Formula 1 Trivia» και, φυσικά, να ενημερώνονται καθημερινά για όλα τα νέα της Formula 1, με ειδήσεις, βίντεο και έγκυρη αρθρογραφία.

Τα μονοθέσια δίνουν το επόμενο ραντεβού στο 10ο Grand Prix της χρονιάς, την Κυριακή 23 Ιουνίου στην Ισπανία