Secto Rally Filand: Ανέλπιστη νίκη για Ogier

Ο Sébastien Ogier πήρε μια ανέλπιστη νίκη στο Secto Rally Finland, αφού ο ομόσταυλός του στην Toyota GAZOO Racing, Kalle Rovanperä, αποχώρησε στην προτελευταία ειδική του αγώνα την στιγμή που μάλιστα ήταν στην πρωτοπορία.

Ο Rovanperä είχε οδηγήσει σχεδόν σε κάθε χιλιόμετρο του τετραήμερου αγώνα χωρίς λάθος και έμοιαζε έτοιμος να τελειώσει την επταετή αναμονή της Φινλανδίας για έναν γηγενή νικητή, πηγαίνοντας με πλεονέκτημα 45,8 δευτερολέπτων στην προτελευταία ειδική του ράλι.

Ωστόσο, όλα πήγαν στραβά για τον 23χρονο όταν κτύπησε σε μια μεγάλη πέτρα που βρισκόταν στο δρόμο, εκτοξεύοντας το GR Yaris Rally1 από τη γραμμή με αποτέλεσμα να βρεθεί μετά από τούμπες στα δέντρα. Στην ίδια ειιδκή είχε προηγηθεί περαιτέρω δράμα όταν ο ομόσταυλός του Rovanperä, Elfyn Evans, έφυγε επίσης από το δρόμο ενώ κυνηγούσε τους βαθμούς της Super Sunday με στόχο να αναπληρώσει το σπασμένο άξονα μετάδοσης κίνησης την Παρασκευή.

Στην πρώτη του συμμετοχή στη Φινλανδία από το 2021, ο Ogier επωφελήθηκε αυτής της εξέλιξης και πήρε την 61η νίκη του στο WRC με 40,1 δευτερόλεπτα από το Hyundai i20 N Rally1 του Thierry Neuville. Ο Adrien Fourmaux, οδηγώντας ένα Puma Rally1 για την M-Sport Ford, κατέκτησε την τελευταία θέση στο βάθρο 34,0 δευτερόλεπτα πιο πίσω.«Είναι δύσκολο να χαμογελάς αυτή τη στιγμή», παραδέχτηκε ο Ogier. «Μια νίκη στη Φινλανδία είναι πάντα ωραία, αλλά δεν μας αρέσει έτσι. Λυπάμαι πολύ για τον Kalle και τον Jonne, ήταν άτυχοι με την πέτρα και είναι κρίμα για αυτούς. Ήμασταν άτυχοι στη Σαρδηνία και χάσαμε στο τελευταίο στάδιο, αλλά είμαστε τυχεροί εδώ.»

Τα σημερινά γεγονότα έχουν φέρει ανακατατάξεις στη βαθμολογία του πρωταθλήματος οδηγών με τον Ogier, παρά το γεγονός ότι έχασε τρεις ράλι νωρίτερα φέτος πλέον ανέβηκε στην δεύτερη θέση. Οι Ott Tänak και ο Evans μετά τις εγκαταλείψεις πήραν μηδέν βαθμούς και έπεσαν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.

Ευνοημένος στον αγώνα ήταν ο Neuville όσον αφορά τον τίτλο. Έχοντας φτάσει στη Φινλανδία με προβάδισμα οκτώ πόντων, το πλεονέκτημα του Βέλγου είναι τώρα στους 27 βαθμούς, ενώ η ομάδα του Hyundai Motorsport αύξησε το προβάδισμά της έναντι της Toyota στο πρωτάθλημα κατασκευαστών στους 20.«Ήταν ένα πραγματικό κοντράστ συναισθημάτων αυτό το Σαββατοκύριακο», είπε. «Είχαμε μια έξυπνη προσέγγιση αυτό το Σαββατοκύριακο γνωρίζοντας ότι ήταν δύσκολο να αντγωνιστούμε με τα Toyota. Μετά τα προβλήματα της ομάδας μας (Tänak και Esapekka Lappi είχαν έξοδο και οι δύο την Παρασκευή), ξέραμε ότι έπρεπε να φέρουμε τους βαθμούς στην πατρίδα μας».

Το αποτέλεσμα της τρίτης θέσης του Fourmaux σηματοδότησε το τέταρτο βάθρο του στη σεζόν. Ο Γάλλος υστερούσε από τον Neuville κατά 34,0 δευτερόλεπτα με το Toyota του Sami Pajari 40,0 δευτερόλεπτα πίσω.

Ο Pajari, μαζί με την συνοδηγό Enni Mälkönen, έκαναν μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο ντεμπούτο τους στην κορυφαία κατηγορία. Μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα στο ράλι, το οποίο περιελάμβανε δύο τετακέ που οδήγησαν σε ζημιά στο πίσω φτερό την Παρασκευή, οι Φινλανδοί πήραν την πρώτη τους νίκη σε ειδική του WRC όντας πρώτοι στην Ruuhimäki το Σάββατο.

Τα αγωνιστικά της κατηγορίας Rally2 συμπλήρωσαν τη δεκάδα. Ο Oliver Solberg κέρδισε την κατηγορία WRC2 και κατέλαβε την πέμπτη θέση γενικής μπροστά από τους Jari-Matti Latvala, Lauri Joona, Mikko Heikkilä, Nikolay Gryazin και Georg Linnamäe.

Η δράση συνεχίζεται στο χώμα τον επόμενο μήνα με το θρυλικό EKO Acropolis Rally, με έδρα τη Λαμία από 5 – 8 Σεπτεμβρίου.