ERC 2022: Το νέο ημερολόγιο

Ο promoter του WRC αποκάλυψε το ημερολόγιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ για το 2022, το πρώτο από τότε που ανέλαβε την προώθηση του πρωταθλήματος νωρίτερα αυτή τη χρονιά.

Οι εφτά γύροι που είναι στο πρόγραμμα χωρίζονται σε τέσσερις χωμάτινους αγώνες και τρείς ασφάλτινους. Λεπτομέρειες για τον τελευταίο αγώνα της σεζόν αναμένεται να επιβεβαιωθούν σύντομα.

Οι εφτά χώρες που θα διοργανώσουν αγώνα είναι η Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία, Λετονία και Τσεχία, οι οποίες ήταν και το 2021 στο πρόγραμμα, με τον διευθύνων σύμβουλο του promoter του WRC Jona Siebel να αναφέρει ότι ήθελε να τιμήσει τα συμβόλαια που έγιναν με τον πρώην διοργανωτή, την Eurosport Events.

 

«Αυτό είναι ένα δυνατό ημερολόγιο από αγώνες οι οποίοι είναι δημοφιλής με αρκετούς θεατές,» ανέφερε ο Jona Siebel μετά που επιβεβαιωθήκαν οι ημερομηνίες απο το συμβούλιο της FIA στο Παρίσι.

«Έχουμε χρόνο να σκεφτούμε για το ημερολόγιο των επόμενων χρόνων όμως δεν είναι μυστικό το γεγονός ότι θέλουμε να έχουμε στη λίστα τόσο νέους αγώνες όσο και παραδοσιακούς.»

Ο promoter του WRC έχει τα εμπορικά δικαιώματα του WRC μέχρι και το 2023 και ο Siebel είπε ότι προσθέτοντας στο πορτοφόλιο του και το ERC, του παρέχεται η ευκαιρία να φέρει τις δυο σειρές πιο κοντά.

 

«Εκτός από ένα σημαντικό πρωτάθλημα από μόνο του, θεωρούμε το ERCως ανιχνευτή ταλέντων για το WRC. Θέλουμε οι δυο σειρές να ταιριάζουν σαν χέρι και γάντι και θα απλοποιήσουμε την πορεία για τους ανταγωνιστές να προχωρήσουν από το ένα στο άλλο,» πρόσθεσε.

Το πρωτάθλημα του 2022 ξεκινά με το διπλό χωμάτινο αγώνα στην Πορτογαλία. Αρχικά ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στην βόρεια περιοχή της Fafe στα μέσα Μαρτίου και δυο βδομάδες αργότερα ακολουθεί ταξίδι στις Αζόρες στον Ατλαντικό.

Το ασφάλτινο Rally Islas Canarias στις Κανάριες Νήσους είναι στα μέσα Μαΐου, πριν ολοκληρωθεί το πρώτο μισό της σεζόν με τους γρήγορους χωματόδρομους στην Πολωνία.

Το δεύτερο μισό ξεκινά με τον αγώνα στην Λετονία και θα διεξαχθεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, ενώ ακολουθεί ο ασφάλτινος αγώνας στην Ρώμη στο τέλος του μήνα. Πέντε βδομάδες αργότερα θα το ERC πάει στο Zlin στην Τσεχία. Το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί με ακόμα ένα αγώνα ο οποίος αναμένεται να επιβεβαιωθεί σύντομα.

Round 1: Rally Serras de Fafe e Felgueiras (Portugal, gravel), March 12-13, 2022
Round 2: Azores Rallye (Gravel), March 26-27, 2022
Round 3: Rally Islas Canarias (Asphalt), May 13-14, 2022
Round 4: Rally Poland (Gravel), June 11-12, 2022
Round 5: Rally Latvia (Gravel), July 2-3, 2022
Round 6: Rally di Roma Capitale (Italy, asphalt), July 23-24, 2022
Round 7: Barum Czech Rally Zlín (Asphalt), August 27-28, 2022
Round 8: TBC

Αλλαγές το 2022

Από το 2022 το ERC θα μιμηθεί το WRC συμπεριλαμβάνοντας βαθμούς μπόνους, με την power stage να μεταδίδετε τηλεοπτικά στο τέλος του κάθε αγώνα. Οι ταχύτεροι πέντε οδηγοί της κατηγορίας ERC1 στην τελική ειδική διαδρομή θα μπορούν να κερδίσουν επιπλέον βαθμούς όπως ακριβώς στο WRC, με τον πρώτο να παίρνει 5 και οι υπόλοιποι 4,3,2 και 1.

Με έως και 40 επιπλέον διαθέσιμους βαθμούς σε όλη τη σεζόν, τα σημαντικά δέκατα του δευτερολέπτου που κερδίζονται μπορούν στο τέλος της ημέρας να κριθούν σημαντικά στους οδηγούς που κυνηγούν τον τίτλο.

Με την είσοδο της power stage οι βαθμοί που δίνονταν στο τέλος κάθε σκέλους πλέον καταργούνται.