WRC Turkey 2020: Κέρδισε ο Evans το θρίλερ της Τουρκίας

Τιμωρός αποδείχθηκε η 38άρα ειδική Çetibeli, εναρκτήρια της σημερινής μέρας, καθώς σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές του παγκοσμίου πρωταθλήματος αντιμετώπισαν πρόβλημα με κλαταρισμένα ελαστικά. Τα πληρώματα ξεκινούσαν το πρωινό loopα να τέσσερα λεπτά όμως και πάλι η άπνοια κρατούσε τη σκόνη στο δρόμο.

Ο μοναδικός που βγήκε αλώβητος ήταν ο Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) ο οποίος είχε και τον καλύτερο χρόνο. Ξεκίνησε τέταρτος σήμερα και εκμεταλλευόμενος τις ατυχίες των προπορευόμενων απέκτησε προβάδισμα σχεδόν 47 δευτερολέπτων μετά το τέλος της ειδικής Çetibeli. Το μόνο που έπρεπε να κάνει στη συνέχεια ήταν να κινηθεί προσεκτικά, κάτι που κατάφερε να το κάνει περίφημα και να πάρει τη νίκη σε ένα αγώνα όπου οι εναλλαγές και τα πάνω κάτω ήταν στο μενού κατά τη διάρκεια και των τριών ημερών.

Δεύτερος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής αλλά και χαμένος της μέρας, ο Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC). Ο Βέλγος είχε διαφορά 33 δευτερολέπτων από το δεύτερο Loeb πριν από την έναρξη της τελευταίας μέρας και προτίμησε να κινηθεί εκ του ασφαλούς ούτως ώστε να πάρει τη νίκη.

Όπως φάνηκε στην πορεία τελικά ούτε αυτή η προσέγγιση δούλεψε καθώς και αυτός είχε κλαταρισμένο ελαστικό με αποτέλεσμα να χάσει χρόνο και να οπισθοχωρήσει τρίτος πίσω από τον Sebastien Ogier, ο οποίος επίσης είχε την ίδια τύχη. Ο Neuville στη συνέχεια κινήθηκε πολύ γρήγορα και κατάφερε τελικά να τερματίσει δεύτερος ενώ μάζεψε στο τέλος και τους πέντε έξτρα βαθμούς που προσφέρει η power stage.

Κλαταρισμένο ελαστικό είχε και ο Sebastien Loeb (Hyundai i20 Coupe WRC) ο οποίος όπως εξελίχθηκε η μέρα έχασε μόνο μια θέση για να τερματίσει τελικά τρίτος στη γενική κατάταξη και να δώσει πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα εν όψη της συνέχειας.

Δύσκολη ήταν η μέρα και για τον Kalle Rovanpera (Toyota Yaris WRC) καθώς είχε επίσης κλαταρισμένο ελαστικό. Ολοκλήρωσε τελικά τέταρτος με τον Gus Greensmith να ακολουθεί και να είναι το πρώτο Fiesta από τα δυο που ανέβηκαν στη ράμπα τερματισμού. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Esapekka Lappi (Ford Fiesta WRC) σε ένα αγώνα που θα ήθελε να ξεχάσει νωρίς.

Τη σημερινή μέρα επανήλθε υπο καθεστώς Rally2 ο Ott Tanak και από νωρίς αντιμετώπισε πρόβλημα με την ενδοεπικοινωνία. Από την Τουρκία έφυγε με τέσσερις βαθμούς τους οποίους κέρδισε στην power stage. Καταστροφικός ήταν ο αγώνας για τον SebastienOgier καθώς αποχώρησε στο δεύτερο πέρασμα από την ειδική Çetibeli μετά από μηχανικό πρόβλημα. Αποχώρησε επίσης και ο Teemu Suninen μετά που κατέστρεψε την πίσω αριστερή ανάρτηση.

Στην κατηγορία WRC2 δεν έγινε κάποια αλλαγή στην κατάταξη. Ο Pontus Tidemand (Skoda Fabia Evo) κατάφερε να κερδίσει το δύσκολο αυτό αγώνα, ενώ στις υπόλοιπες δυο θέσεις τερμάτισαν οι Fourmaux (Ford Fiesta Mk2) και Brynildsen (Skoda Fabia Evo).

Ο Kajetan Kajetanowicz  (Skoda Fabia Evo) ήταν ο μεγάλος νικητής στην κατηγορία WRC3 ο οποίος ήταν μακράν ο καλύτερος. Οι Bulacia και Avci, αμφότεροι με Citroen C3 R5 τερμάτισαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Μετά και τον ανατρεπτικό αγώνα στην Τουρκία το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι πήρε νέα τροπή και ενδιαφέρων. Ο Elfyn Evansείναι ο νέος πρωτοπόρος στη βαθμολογία και με δυο αγώνες να απομένουν για την ολοκλήρωση της σεζόν είναι το φαβορί για τον τίτλο.

Ο επόμενος αγώνας είναι στη Σαρδηνία και θα διεξαχθεί από τις 8 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.