WRC RALLYRACC CATALUNYA 2018- RALLY DE ESPAÑA: Η γριά κότα έχει το ζουμί

Εκπληκτική εξέλιξη είχε και η τελευταία μέρα του αγώνα στην Ισπανία, με την αγωνία και την αδρεναλίνη να κτυπούν κόκκινο αφού όλα κρίθηκαν στην τελευταία ειδική. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Sebastien Loeb (Citroen C3), ο οποίος απέδειξε ότι ακόμα μπορεί να κερδίσει αγώνες. Επίσης αυτή ήταν και η πρώτη φετινή νίκη της Citroen.

Η επιλογή του εννέα φορές πρωταθλητή να φορέσει τη σκληρή γόμα από το πρωί αποδείχτηκε λίρα εκατό, αφού με το καλημέρα κέρδισε την εναρκτήρια ειδική της μέρας και πέρασε στην πρωτοπορία. Αύξησε τη διαφορά από τον δεύτερο Ogier στην επόμενη ειδική, όμως ένα λάθος στην προτελευταία αναπτέρωσε τις ελπίδες της Ford για νίκη. Δεν τους έκανε τη χάρη όμως καθώς στην τελευταία, η οποία ήταν και η power stage του αγώνα, τερμάτισε μεν πίσω από τον Ogier όμως πήρε μια μεγαλειώδη νίκη με διαφορά 2.9 δευτερόλεπτα.

Από την πλευρά του ο Ogier (Ford Fiesta) έχασε την ευκαιρία για νίκη από το πρωί όπως φάνηκε καθώς με τη λάθος επιλογή ελαστικών δεν μπόρεσε να απειλήσει τον Loeb. Ολοκλήρωσε δεύτερος όμως τα δεδομένα ήρθαν βολικά για αυτόν καθώς ο κύριος αντίπαλος του για το πρωτάθλημα Tierry Neuville (i20) έμεινε τέταρτος και αυτό το αποτέλεσμα τον ανέβασε πρώτο στη βαθμολογία.

Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο ομοσταυλός του Ogier, Elfyn Evans. Ο Βρετανός είχε σαν αποστολή σήμερα να κρατήσει πίσω του τον Neuvilleκαι τα κατάφερε έχοντας μάλιστα αρκετή δόση τύχης.

Ο Thierry Neuville έκανε ότι μπορούσε για να μείνει στο κυνήγι μιας θέσης στο βάθρο αλλά δεν τα κατάφερε. Το πρωινό πέρασμα από τις ειδικές ήταν ταχύτερος από τον Ogier και κατάφερε να μειώσει τη μεταξύ τους διαφορά στα 3.8 δευτερόλεπτα. Στην προτελευταία ειδική έμεινε 10 δευτερόλεπτα πίσω από τον Ogier και στην τελευταία έχοντας και κλαταρισμένο ελαστικό από τρίτος οπισθοχώρησε τέταρτος.

Πέμπτος έμεινε τελικά ο Dani Sordoο οποίος είχε σαφές οδηγίες να μην εμπλακεί σε μάχη με τον Neuville, μαζεύοντας βαθμούς για το πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Ο αγώνας δεν πήγε καθόλου καλά για την Toyota καθώς τα τρία της αυτοκίνητα τερμάτισαν στην έκτη, έβδομη και όγδοη θέση. Ο Ott Tanak τερμάτισε έκτος και μοναδικός στόχος για σήμερα ήταν οι πέντε βαθμοί της power stage όπου και κατάφερε να τους πάρει. Έβδομος ολοκλήρωσε ο Esapekka Lappi και όγδοος ο Jari-Matti Latvala.

Ο Φιλανδός ξεκίνησε τη σημερινή μέρα από την πρώτη θέση όμως δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να ανταγωνιστεί τους δυο Sebastien. Καπάκι ήρθε και ένα λάθος στην 17η ειδική καθώς είχε σκασμένο ελαστικό μετά που ακούμπησε στις μπαριέρες, με αποτέλεσμα να πέσει στην έκτη θέση. Μετά από οδηγίες της ομάδας άφησε τους Tanak και Lappi να περάσουν τερματίζοντας τελικά όπως προαναφέραμε όγδοος.

Στην κατηγορία WRC 2 η Skoda απέδειξε ότι είναι ανίκητη και κέρδισε ακόμα ένα αγώνα σημειώνοντας το 1-2. Πρώτος τερμάτισε ο Kale Rovanpera και δεύτερος ο Jan Kopecky. Το ντεμπούτο του νέου Volkswagen Polo R5 μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο, καθώς ο Petter Solberg ανέβηκε στην τρίτη θέση του βάθρου. Τα δεδομένα ίσως να ήταν ακόμα καλύτερα αν χθες και μετά το τέλος της μέρας ο Eric Camilli ο οποίος ήταν δεύτερος δεν αποχωρούσε μετά από μηχανικό πρόβλημα.

Το μεγάλο φινάλε θα γίνει στην Αυστραλία. Στον τελευταίο αγώνα την πρώτη μέρα ο Sebastien Ogier είναι αυτός που θα ξεκινά πρώτος στις ειδικές και θα έχει μειονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Ο Thierry Neuville από την πλευρά του έχει την τελευταία ευκαιρία για να ανατρέψει τα εις βάρος του δεδομένα και να γίνει για πρώτη φορά πρωταθλητής.

Ανοικτό παραμένει και το πρωτάθλημα κατασκευαστών με τις Toyota και Hyundai να παίζουν το τελευταίο τους χαρτί στην Αυστραλία.

Βαθμολογία οδηγών

1 S. Ogier 204
2 T. Neuville 201
3 O. Tanak 181
4 E. Lappi 110
5 J.M Latvala 102
6 A. Mikkelsen 84
7 D. Sordo 71
8 E. Evans 70
9 C. Breen 61
10 H. Paddon 55

 

Βαθμολογία κατασκευαστών

1 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 331
2 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 319
3 M-Sport Ford World Rally Team 306
4 Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 216