F1 Γκραν Πρι Μεξικού: Νικητής ο Φερστάπεν πρωταθλητής ο Χάμιλτον

Το Γκραν Πρι του Μεξικό ήταν από τα πιο ιδιαίτερα της χρονιάς καθώς είχαμε πάρα πολλές ομοιότητες με τον αγώνα του 2017 αλλά και πολύ έντονα συναισθήματα και για τις τρεις μεγάλες ομάδες.

Οι δύο βασικές ομοιότητες του φετινού αγώνα σε σχέση με τον περσινό είχαν να κάνουν με τον νικητή ο οποίος ήταν ο Μαξ Φερστάπεν αλλά και με το γεγονός ότι έκλεισε και μαθηματικά το πρωτάθλημα οδηγών με τον νικητή να είναι και πάλι ο Λιούις Χάμιλτον. Πλέον ο Βρετανός έφτασε τους 5 τίτλους ισοφαρίζοντας τον Χουάν Μανουέλ Φάντζιο και ο μόνος άνθρωπος που έχει περισσότερα πρωταθλήματα είναι ο Μίκαελ Σουμάχερ με εφτά.

Όσον αφορά τις αντιθέσεις συναισθημάτων στη Red Bull σίγουρα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη νίκη του Ολλανδού όμως υπήρχε και απογοήτευση για την εγκατάλειψη του Ντάνιελ Ρικιάρντο τη στιγμή, μάλιστα, που ο Αυστραλός ήταν στη δεύτερη θέση.

Όσον αφορά τη Ferrari, τα συναισθήματα ήταν ακόμα πιο ανάμικτα αφού από τη μία και οι δύο οδηγοί της ανέβηκαν στο βάθρο αλλά κανένας εκ των δύο στο πρώτο σκαλί ενώ μπορεί να βρέθηκαν μπροστά από τη μεγάλη τους αντίπαλο και να μείωσαν τη διαφορά στο πρωτάθλημα κατασκευαστών όμως τα αποτελέσματα σήμαναν τη λήξη της μάχης στο πρωτάθλημα οδηγών υπέρ του Χάμιλτον και την εκμηδένιση των όποιων ελάχιστων ελπίδων είχαν απομείνει στον Σεμπάστιαν Φέτελ.

Τέλος, στη Mercedes σίγουρα έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας για τον πέμπτο τίτλο του Χάμιλτον όμως είδαν τα μονοθέσιά τους να τερματίζουν στις θέσεις 4 και 5 καθώς και οι δύο οδηγοί είχαν πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη διαχείριση των ελαστικών ενώ και ο προγραμματισμός της ομάδας είχε ελλείψεις. Μάλιστα, στην περίπτωση του Μπότας χρειάστηκε να κάνουν 3 pit stops την ώρα που η νοοτροπία των περισσότερων ομάδων σχεδόν σε όλη τη χρονιά ήταν να ακολουθούν τακτική 1 pit stop.

Στα του αγώνα ο Χάμιλτον ήταν αυτός που έκανε την καλύτερη εκκίνηση ενώ στο τέλος της πρώτης ευθείας προσπάθησε να περάσει και τον Φερστάπεν για την πρωτοπορία χωρίς επιτυχία. Από την άλλη τη χειρότερη εκκίνηση έκανε ο Ρικιάρντο ενώ κακή εκκίνηση έκαναν και οι δύο Ferrari. Μετά τη μάχη με τον Χάμιλτον ο Φερστάπεν έμεινε στην πρωτοπορία μέχρι το τέλος χωρίς να απειληθεί από κάποιον.

Χαρακτηριστικό του αγώνα ήταν η μεγάλη διαφορά των τεσσάρων πρώτων από όλους τους υπόλοιπους καθώς υπήρξαν πάρα πολλά ντουμπλαρίσματα με πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις εκείνες του Γκροσζάν που τερμάτισε 16ος τρεις γύρους πίσω από τον νικητή αλλά και εκείνη του Μπότας που τερμάτισε 1 γύρο πίσω. Η περίπτωση του Φινλανδού δείχνει και το πόσο μεγάλο ήταν το πρόβλημα διαχείρισης ελαστικών στη Mercedes.

Όσον αφορά την υπόλοιπη ροή του αγώνα ο Φέτελ έκανε μία πολύ καλή εμφάνιση καθώς μπορεί να έπεσε στην έκτη θέση στην εκκίνηση όμως σταδιακά ανέβαινε και έκανε προσπεράσεις με αποτέλεσμα να καταφέρει να βρεθεί στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Από την άλλη, ο έτερος οδηγός της Ferrari, Κίμι Ραϊκόνεν, δεν έκανε πολλές προσπεράσεις όμως κατάφερε να βρεθεί στην τρίτη θέση λόγω του ότι έβγαλε όλο τον αγώνα μόνο με ένα pit stop, όντας ο μοναδικός που κατάφερε κάτι τέτοιο από τους οδηγούς των Red bull, Ferrari και Mercedes.

Εκτός από τα πολλά ντουμπλαρίσματα ο αγώνας είχε και αρκετές μάχες για όλες τις θέσεις με τις πιο έντονες να προκύπτουν ανάμεσα στις Sauber και Force India ενώ υπήρξε και μία έκπληξη στην τελική κατάταξη με την κατάκτηση της όγδοης θέσης από τον Στόφελ Φαντόρν. Χάλκενμπεργκ, Λεκλέρκ, Έρικσον και Γκασλί συμπλήρωσαν τη βαθμολογούμενη δεκάδα στις θέσεις 6, 7, 9 και 10 αντίστοιχα.

Πλέον, έχουν μείνει μόνο δύο αγώνες για να ολοκληρωθεί το φετινό πρωτάθλημα με τον πρώτο να είναι στη Βραζιλία στις 11 Νοεμβρίου και τον δεύτερο στο Αμπού Ντάμπι στις 25 Νοεμβρίου.