Ο Loeb κέρδισε για τη CITROËN

Μια εμπνευσμένη επιλογή ελαστικών, συνοδευόμενη από μια μεγαλοπρεπείς εμφάνιση στις τελευταίες τέσσερις ειδικές διαδρομές του  Rally Catalunya, βρήκε τους Sebastien Loeb/Daniel Elena να κερδίζουν τον αγώνα σημειώνοντας την 79η νίκη στο WRC. Επίσης αυτή ήταν η πρώτη φετινή νίκη για την CitroënTotal Abu Dhabi WRTκαι συνολικά η 99η στο WRC.

Με αυτό το αποτέλεσμα η ομάδα παραμένει αήττητη στην Καταλονία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι Craig Breen/Scott Martin ολοκλήρωσαν τον αγώνα στην ένατη θέση ενώ οι Khalid Al Qassimi/Chris Patters onαπόλαυσαν τον τελευταίο τους αγώνα τερματίζοντας στη 21η θέση.

Η βροχή συνεχίστηκε και την Κυριακή το πρωί και η καλύτερη επιλογή ελαστικών ήταν η μαλακή γόμα της Michelin για το πρώτο πέρασμα από τις ειδικές. Σε αυτό το σημείο στη Citroën Total Abu Dhabi WRT φάνηκε η εμπειρία καθώς αναλύοντας τις καιρικές συνθήκες, εν αντιθέσει με τους αντιπάλους της, προέβλεψε ότι οι δρόμοι θα στέγνωναν και σε συνεργασία με τον τεχνικό της Michelinστην ομάδα αποφασίστηκε όπως ο Loeb χρησιμοποιήσει τη σκληρή γόμα.

Ο Γάλλος θρύλος απέδειξε στη συνέχεια με το οδήγημα του ότι η επιλογή ήταν η καταλληλότερη, κερδίζοντας τις δυο πρώτες ειδικές της μέρας όπου αυτό το αποτέλεσμα τον ανέβασε πρώτο γενικής 7.1 δευτερόλεπτα μπροστά από τον δεύτερο.

Ένα λάθος του Loeb στην προτελευταία ειδική στο γνωστό κυκλικό κόμβο της Riudecanyes (SS17) έδωσε την ευκαιρία στον Ogier να μειώσει στα 3.6 δευτερόλεπτα με μια ειδική να απομένει. Ο εννέα φορές πρωταθλητής κατάφερε να κρατηθεί μπροστά με διαφορά 2.9 δευτερόλεπτα, σημειώνοντας την 79η νίκη στο WRC, με την τελευταία να είναι στην Αργεντινή το 2013. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη φέτος για την Citroën, η οποία μετρούσε πριν από τον αγώνα στην Ισπανία τρία βάθρα (2η στη Σουηδία, 3η στο Μεξικό και 2η στη Γαλλία).

Μετά το τέλος του αγώνα ο Sebastien Loebαν έφερε: «Ήταν μια εκπληκτική νίκη η οποία ήρθε στο τέλος του αγώνα. Κατάλαβα ότι κέρδισα μετά που τερμάτισα. Νοιώθω φανταστικά. Είναι πολύ καλό το γεγονός ότι μπόρεσα να είμαι κοντά στον ανταγωνισμό μετά από τόσα χρόνια καθώς οι υπόλοιποι βελτιώνονταν όσο εγώ δεν αγωνιζόμουν. Δεν είχα το ρυθμό που ήθελα στις χωμάτινες ειδικές της Παρασκευής ούτε στη βρεγμένη άσφαλτο το Σάββατο. Ήμουν όμως γρήγορος το πρωί της Κυριακής μετά τη σωστή επιλογή ελαστικών και κατάφερα να κρατηθώ πρώτος παρά το λάθος που έκανα στην προτελευταία ειδική. Τώρα μετά το τέλος του αγώνα και όπως αυτός εξελίχθηκε μπορώ να πω ότι είναι η καλύτερη μου νίκη και είμαι πολύ χαρούμενος που την πέτυχα για την ομάδα.»

Βαθμολογία οδηγών

  1. Sébastien Ogier – 204 points
  2. Thierry Neuville – 201 points
  3. Ott Tänak – 181 points
  4. Esapekka Lappi – 110 points
  5. Jari-Matti Latvala – 102 points
  6. Andreas Mikkelsen – 84 points
  7. Dani Sordo – 71 points
  8. Elfyn Evans – 70 points
  9. Craig Breen – 61 points
  10. Hayden Paddon – 55 points

Βαθμολογία κατασκευαστών

  1. Toyota Gazoo Racing – 331 points
  2. Hyundai WRT – 319 points
  3. M-Sport Ford WRT – 306 points
  4. Citroën Total Abu Dhabi WRT – 216 points