WRC Finland 2017 : Πανηγυρίζει η ΤΟΥΟΤΑ

Ο Esapekka Lappi με ΤOYOTA Yaris είναι ο μεγάλος νικητής του φετινού ράλι Φιλανδίας. Ο Φιλανδός δικαίωσε πλήρως τον Tommi Makkinen που του εμπιστεύθηκε μια θέση στην ομάδα της Gazoo Racing WRT και στην πρώτη του εμφάνιση στον αγώνα της πατρίδας του με αυτοκίνητο προδιαγραφών WRC, κατάφερε να φύγει νικητής. Τη σημερινή τελευταία μέρα όπως ήταν λογικό δεν πίεσε καθόλου αφού η μεγάλη απόσταση που είχε από τους υπολοίπους του επέτρεπε να κινηθεί άνετα προς τη νίκη. Αυτός ήταν ο μόλις ο τέταρτος αγώνας για τον Lappi με αυτοκίνητο WRC και από ότι έδειξε είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα.

Οι Elfyn Enans (FordFiesta), Juho Hanninen (TOYOTA Yaris) και Teemu Sunninen (Ford Fiesta)  διεκδικούσαν τη δεύτερη θέση στο βάθρο και ξεκίνησαν τη σημερινή τελευταία μέρα με πέντε δευτερόλεπτα να τους χωρίζουν. Αυτός που κατάφερε τελικά να επικρατήσει ήταν ο οδηγός της M-Sport Elfyn Enans, ο οποίος τερμάτισε με διαφορά μόλις 0.3 δέκατα του δευτερολέπτου μπροστά από τον Hanninen στην τελευταία ειδική διαδρομή.

Από την πλευρά του ο Φιλανδός οδηγός της ΤΟΥΟΤΑ με την τρίτη θέση που τερμάτισε, αφενός σημείωσε το καλύτερο του αποτέλεσμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και αφετέρου έκανε το πρώτο 1-3 για το Ιαπωνικό εργοστάσιο στο φετινό πρωτάθλημα.

Ο Teemu Sunninen ήταν κοντά στους υπόλοιπους διεκδικώντας με αξιώσεις τον τερματισμό στο βάθρο όμως ένα λάθος στην 24η ειδική διαδρομή ήταν αρκετό για να τον ρίξει από δεύτερο που έτρεχε μέχρι εκείνη τη στιγμή, τέταρτο.

Ακόμα μια πέμπτη θέση πέτυχε στη φετινή σεζόν ο Craig Breen (Citroen C3) και παράλληλα ήταν το πρώτο από τα τρία C3 που έτρεχαν στον αγώνα.

Η αρνητική παράδοση συνεχίστηκε για την ομάδα της Hyundai καθώς στην Φιλανδία δεν έχει τερματίσει ποτέ στο βάθρο. Η έκτη θέση που τερμάτισε ο Thierry Neuville σε συνδυασμό με τους τρείς βαθμούς που πήρε απο την power stage τον φέρνουν στην πρώτη θέση ισόβαθμο με τον Sebastian Ogier τεσσερις αγώνες πριν από το τέλος της χρονιάς. Την οκτάδα συμπλήρωσαν οι Ott Tanak (FordFiesta) και Kris Meeke (Citroen C3).

Ο Sebastian Ogier μετά το κτύπημα που είχε την Παρασκευή αποφάσισε να μην επιστρέψει στον αγώνα σήμερα καθώς δεν ήθελε να επιβαρύνει τον συνοδηγό του Julien Ingrasia ο οποίος τραυματίστηκε και προτιμήθηκε όπως ξεκουραστεί για να είναι έτοιμος για τον επόμενο αγώνα.

Φιλανδός ήταν ο νικητής και στην κατηγορία WRC2. Ο Jari Huttunen, ακόμα ένα Φιλανδικό ταλέντο, οδηγώντας Skoda Fabia R5 δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα πανηγυρίζοντας έτσι τη νίκη την οποία συνδύασε με την 11η θέση γενικής. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Quentin Gilbert και την τρίτη θέση στο βάθρο συμπλήρωσε ο Βρετανός Cave.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα, μετά την ισοβαθμία των Neuville και Ogier ουσιαστικά ξεκινά από την αρχή και ο επόμενος αγώνας στην άσφαλτο της Γερμανίας είναι καθοριστικός για τους δυο διεκδικητές. Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών η δεύτερη θέση του Evans αύξησε τη διαφορά της M-Sport από τη Hyundai όμως και εδώ όλα παραμένουν ανοικτά.