WRC- EKO Ράλλυ Ακρόπολις- 1η ημέρα- Ακρόπολις είναι, όλα να τα περιμένεις

Συναρπαστική και απρόβλεπτη ήταν η εξέλιξη του πρώτου σκέλους του Ράλλυ Ακρόπολις που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα. Οι Sebastien Loeb- Isabelle Galmiche με Ford Puma Rally1 κερδίζοντας 4 από τις 6 ειδικές του σκέλους, τερμάτισαν την πρώτη, ουσιαστικά, ημέρα του αγώνα στην πρώτη θέση της γενικής.

Ο Γάλλος πολυπρωταθλητής με την έμπειρη συνοδηγό του, ξεπέρασαν μόλις στην τελευταία ειδική την αποκάλυψη έως τώρα του αγώνα, τους  Pierre- Louis Loubet- Vincent Landais που ήρθαν “από το πουθενά” κερδίζοντας μάλιστα δύο ειδικές διαδρομές. Οι νεαροί Γάλλοι αντιμετώπισαν στην τελευταία ειδική της Παρασκευής προβλήματα με  την υδραυλική υποβοήθηση χάνοντας σχεδόν 10 δευτερόλεπτα.

1-2 για τα υβριδικά Puma της Ford στο τέλος της πρώτης ημέρας, με τη διαφορά που χωρίζει τα δύο πληρώματα της ομάδας να είναι μικρότερη από δύο δευτερόλεπτα. Το Ακρόπολις είναι ένα ράλλυ που ταιριάζει στην ομάδα του Wilson, έχοντας καταγράψει στην Ελλάδα αρκετές νίκες και οι βάσεις για μια ακόμα έχουν ήδη τεθεί. Τα δύο Γαλλικά πληρώματα ξεκινώντας από τις πίσω θέσεις της εκκίνησης βρήκαν το δρόμο καθαρό και επιτέθηκαν, ελπίζοντας να εδραιώσουν το προβάδισμα τους τις επόμενες ημέρες.

Τρίτοι στο πρώτο σκέλος ολοκλήρωσαν οι Esapekka Lappi- Janne Ferm με Toyota Yaris Rally1 που δήλωσαν ικανοποιημένοι από την απόδοση τους και είναι έτοιμοι να επιτεθούν με τη διαφορά από την κορυφή να αγγίζει τα 9 δευτερόλεπτα.

Την αιτία των χαμένων δευτερολέπτων αναζήτησαν στη “σειρά εκκίνησης” όλα τα πληρώματα που διεκδικούν το πρωτάθλημα με τους Kalle Rovanpera- Jonne Halttunen (Toyota Yaris Rally1) να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Οι Φινλανδοί βρίσκονται μόλις στην ένατη θέση της κατάταξης, ξεπερνώντας μόνο τους Takamoto Katsuta- Aaron Johnston (Toyota Yaris Rally1) και Craig Breen- Paul Nagle (Ford Puma Rally1) που είχαν κλατάρισμα.

 

Μπροστά από τους Φινλανδούς βρίσκονται οι υπόλοιποι μνηστήρες του τίτλου και ελπίζουν να κλείσουν την ψαλίδα που τους χωρίζει από την κορυφή. Στην τέταρτη θέση της γενικής έφτασαν στο service park της Λαμίας την Παρασκεύη το απόγευμα οι Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Rally1) με τα 16 δευτερόλεπτα διαφοράς τους από τους πρώτους να μην είναι απαγορευτικά για όνειρα νίκης. Δύο ακόμα i20 Rally1, αυτά των Dani Sordo- Candido Carrera και Ott Tanak- Martin Jarveoja ακολουθούν. Οι Ισπανοί αντιμετώπισαν προβλήματα με το στήσιμο του αυτοκινήτου τους, ενώ οι Εσθονοί παραπονέθηκαν για προβληματική υβριδική μονάδα στις τελευταίες ειδικές του σκέλους.

 

Την πρώτη οκτάδα συμπληρώνουν οι Gus Greensmith- Jonas Anderson που ολοκληρώνουν την πολύ καλή παρουσία που είχαν την Παρασκευή τα Puma στα ελληνικά χώματα και οι  Elfyn Evans- Scott Martin (Toyota Yaris Rally1) που δεν είχαν πουθενά πρόσφυση.

 

Πρώτοι στο δεύτερο σκέλος του αγώνα θα εκκινούν οι Ιορδάνης Σερδερίδης- Fred Miclotte (Ford Puma Rally1) που δήλωσαν απογοητευμένοι από τους χρόνους τους σήμερα, αντιμετωπίζοντας και προβλήματα με την απόκριση του γκαζιού, το προβληματικό υβριδικό σύστημα αλλά και ένα σπασμένο αμορτισέρ που τους συντρόφευε στις τελευταίες ειδικές. Ο συμπατριώτης μας βρίσκεται πολύ μακρυά από τη βαθμολογούμενη δεκάδα και οι φιλοδοξίες του για επανάληψη του αποτελέσματος του Σαφάρι δεν φαίνεται ότι θα υλοποιηθούν.

Στην κατηγορία WRC2 ταχύτεροι ήταν οι Emil Lindholm- Reeta Hamalainen (Skoda Fabia Rally2 Evo) που προηγούνται παράλληλα και στο WRC2 Juniors, έχοντας διαλύσει τον ανταγωνισμό. Οι επίσης Juniors Nikolay Gryazin- Konstantin Aleksandrov (Skoda Fabia Rally2 Evo) υπολείπονται μισό λεπτό των πρωτοπόρων, με τους Teemu Suninen- Mikko Markkula (Hyundai i20 Rally2) να βρίσκονται στην τρίτη θέση. Οι διεκδικητές του τίτλου Yohan Rossel- Valentin Sarreaud (Citroen C3 Rally2) είναι τέταρτοι, ενώ οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας Andreas Mikkelsen- Torstein Eriksen (Skoda Fabia Rally2 Evo) θα προσπαθήσουν μέχρι τέλους να επιστρέψουν στη βαθμολογούμενη δεκάδα μετά την εγκατάλειψη τους στην υπερειδική του ΟΑΚΑ.

Στην ελληνική μάχη, ταχύτεροι είναι οι Λάμπρος Αθανασούλας- Νίκος Ζακχαίος (Hyundai i20 Rally2) που δίνουν ωραία μάχη με τον Κύπριο Πρωταθλητή Ελλάδος Αλέξανδρο Τσουλόφτα και το συνοδηγό του Ross Whittock (Volkswagen Polo R5). Η διαφορά τους είναι μόλις στα 2,2 δευτερόλεπτα. Τα δύο πληρώματα διεκδικούν την όγδοη θέση της κατηγορίας WRC2.

Δεύτερο Ελληνικό πλήρωμα μέχρι την προτελευταία ειδική της Παρασκευής οι Παναγιώτης Ρουστέμης- Χρήστος Μπακλώρης(Skoda Fabia Rally2 Evo) εγκατέλειψαν στους Βωξίτες έχοντας εντυπωσιάσει μέχρι εκείνη την ώρα με την απόδοση τους. Παραχώρησαν τη θέση τους στους Γιώργο Κεχαγιά- Δημήτρη Σαΐνη (Skoda Fabia Rally2 Evo) που κρατιούνται μπροστά από τουςΣερδερίδη- Miclotte. Οι θεαματικοί Χρυσόστομος Καρέλλης- Λεωνίδας Μαχαίρας ( Citroen C3 Rally2) ακολουθούν στην άτυπη ελληνική κατάταξη μπροστά από τους Βασίλειο και Ιωάννη Βελάνη (Skoda Fabia Rally2 Evo) που προσπαθούν να μείνουν μακρυά από προβλήματα.

Στη μάχη του πρωταθλήματος WRC3 Juniors οι Robert Virves- Julia Thulin δίνουν ωραία μάχη τίτλου με τους Jon Armstrong- Brian Hoy στο ενιαίο των Ford Fiesta Rally3. Οι Εσθονοί προηγούνται με τους βασικούς τους πλέον αντιπάλους να χάνουν 1,5 λεπτό στους Βωξίτες από κλαταρισμένο ελαστικό. Οι υπόλοιποι διεκδικητές  ήταν άτυχοι, αφού οι Sami Pajari- Enni Malkkonen εγκατέλειψαν από διπλό κλατάρισμα και οι Lauri Joona- Mikael Korhonen έχασαν αρκετά λεπτά με σπασμένη πίσω ανάρτηση.

Στην κατηγορία WRC3 Open οι δικοί μας Νώντας Καρανικόλας- Γιώργος Κακαβάς είναι τρίτοι, με πρώτους τους Ιρλανδούς William Creighton- Liam Regan. Οι Πάνος Ισμαήλος- Allan Harryman αντιμετώπισαν μηχανικά προβλήματα στην τελευταία ειδική του σκέλους χάνοντας αρκετό χρόνο και πολλές θέσεις στη γενική κατάταξη.

 

Όαον αφορά τους “δικούς μας”, εκτός από τους Αλέξανδρο Τσουλόφτα- Ross Whittock που εντυπωσιάζουν με τους χρόνους τους στα χώματα του Ράλλυ Ακρόπολις οι υπόλοιπες Κυπριακές συμμετοχές αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα. Οι Πέτρος Παντελή- Πάμπος Λαός εγκατέλειψαν στην τελευταία ειδική του σκέλους όταν το Citroen DS3 R5 αρνήθηκε να πάρει μπρος, ενώ οι Λούης Χριστοδούλου- Βασίλης Κούγιας (Citroen DS3 R3T) έχασαν πολύ χρόνο και θέσεις στη γενική, επίσης στην τελευταία ειδική .

Πρώτοι δικίνητοι έφτασαν στη Λαμία οι Πασχάλης Χατζημάρκος- Μάριος Τσαούσογλου με Peugeot 208 Rally4 με τους βασικούς τους αντιπάλους, μόνο μέσα στις ειδικές διαδρομές, Σάββα Λευκαδίτη- Ευάγγελο Ακράτο με ίδιο αυτοκίνητο να ταλαιπωρούνται από μηχανικά προβλήματα.

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις συνεχίζεται το Σάββατο με τις ειδικές Πύργος, Περιβόλι και Ταρζάν που επαναλαμβάνονται πρωί και το απόγευμα.