WRC Dayinsure Wales Rally GB 2018: Ο πρωταθλητής είναι εδώ

Με νικητή τον Sebastien Ogier ολοκληρώθηκε ο αγώνας Dayinsure Wales Rally GB 2018. Ο πρωταθλητής είχε μεγάλες μάχες με τον Jari-Matti Latvala τη σημερινή 4η και τελευταία μέρα του αγώνα και χρειάστηκε υπερπροσπάθεια από μέρους του ούτως ώστε να καταφέρει να επικρατήσει του αντιπάλου του.

Ο Jari-Matti Latvala ξεκίνησε πολύ δυναμικά τη μέρα σημειώνοντας ταχύτερους χρόνους από τον Ogier στη 19η και 20η ειδική διαδρομή. Η τελευταία μάλιστα ήταν και η powerstage του αγώνα η οποία του απέφερε πέντε επιπλέον βαθμούς, ενώ παράλληλα πέρασε και στην πρωτοπορία του αγώνα.

Η απάντηση του Ogier ήρθε στην αμέσως επόμενη ειδική όπου την κέρδισε, φέρνοντας τη μεταξύ τους διαφορά μόλις 0.2 εκατοστά του δευτερολέπτου. Ο Γάλλος συνέχισε στο ίδιο τέμπο κερδίζοντας και την προτελευταία ειδική, ενώ το κερασάκι στην τούρτα μπήκε στην τελευταία όπου και πάλι ήταν ο ταχύτερος κερδίζοντας στο τέλος αυτό τον συγκλονιστικό αγώνα για πέμπτη φορά.

Για την Toyota μπορεί να μην ήρθε η νίκη, είδε όμως τους Jari-Matti Latvala και Esapekka Lappi να τερματίζουν στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα και να μαζεύουν πολύτιμους βαθμούς για το πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια τέταρτος τερμάτισε ο Craig Breen, αφού κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Thierry Neuville (i20). Ο Βέλγος ξεκίνησε ένατος την τελευταία μέρα και όπως ήταν φυσικό μετά από εντολές της ομάδας οι Andreas Mikkelsen και Hayden Paddon οι οποίοι ήταν μπροστά του, άφησαν το γκάζι ούτως ώστε ο υποψήφιος πρωταθλητής να ανέβει θέσεις στη γενική κατάταξη και να σώσει τη δύσκολη κατάσταση όπως αυτή δημιουργήθηκε χθες μετά το λάθος που υπέπεσε.

Οι Mikkelsen και Paddon ολοκλήρωσαν τελικά στις θέσεις έξι και εφτά, με τον Mads Ostberg να συμπληρώνει την οκτάδα. Ο Νορβηγός αν και ξεκίνησε τη μέρα πέμπτος, εντούτοις δεν κατάφερε να κρατήσει πίσω του τα τρία Hyundai με αποτέλεσμα να οπισθοχωρήσει στη γενική κατάταξη.

Ο ταλαντούχος νεαρός Kale Rovanpera ήταν ο μεγάλος νικητής στην κατηγορία WRC 2. Από την πρώτη μέρα ήταν ασυναγώνιστος, ξεδιπλώνοντας του μεγάλο ταλέντο του στις δύσκολες συνθήκες των ειδικών του αγώνα. Σε καμία περίπτωση δεν απειλήθηκε από κανένα και η νίκη ήρθε φυσιολογικά. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Rovanpera τη φετινή χρονιά στην κατηγορία. Δεύτερος τερμάτισε ο ομοσταυλός του PontusTidemand και με αυτό το αποτέλεσμα η ŠKODA Motorsport σημείωσε το τρίτο 1-2 στη χρονιά. Στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε ο Gus Greensmith με Ford Fiesta R5.

Δυο αγώνες απομένουν για να ολοκληρωθεί το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα και όπως διαμορφώθηκε η βαθμολογία το στέμμα του φετινού παγκόσμιου πρωταθλητή θα διεκδικήσουν οι Thierry Neuville και Sebastien Ogier. Άτυχος φάνηκε ο Ott Tanak ο οποίος μάλλον δεν προλαβαίνει το τρένο καθώς μετά τη χθεσινή εγκατάλειψη οι πιθανότητες για να αντιστρέψει τα εις βάρος του δεδομένα είναι μηδαμινές.

Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών η Toyota άνοιξε τη διαφορά της από τη δεύτερη Hyundai στους 20 βαθμούς κάνοντας ουσιαστικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου.

Αποτελέσματα
  1. Ogier / Ingrassia (Ford Fiesta WRC)
  2. Latvala / Anttila (Toyota Yaris WRC) +10.6
  3. Lappi / Ferm (Toyota Yaris WRC) +35.1
  4. Breen / Martin (Citroën C3 WRC) +1:10.4
  5. Neuville / Gilsoul (Hyundai i20 WRC) +1:14.4
  6. Mikkelsen / Jaeger (Hyundai i20 WRC) +1:15.9
  7. Paddon / Marshall (Hyundai i20 WRC) +1:18.4
  8. Ostberg / Eriksen (Citroën C3 WRC) +1:21.6
Βαθμολογία οδηγών
  1. Thierry Neuville – 189 points
  2. Sébastien Ogier – 182 points
  3. Ott Tänak – 168 points
  4. Esapekka Lappi – 104 points
  5. Jari-Matti Latvala – 98 points
  6. Andreas Mikkelsen – 83 points
  7. Dani Sordo – 60 points
  8. Craig Breen – 59 points
  9. Hayden Paddon – 55 points
  10. Temu Suninen – 54 points
  11. Elfyn Evans – 53 points
  12. Mads Ostberg – 52 points
Βαθμολογία κατασκευαστών
  1. Toyota Gazoo Racing – 317 points
  2. Hyundai WRT – 297 points
  3. M-Sport Ford WRT – 273 points
  4. Citroën Total Abu Dhabi WRT – 187 points