WRC Croatia Rallly 2021: Νίκη με υπογραφή πρωταθλητή

Εκπληκτική ήταν η τελευταία μέρα του Ράλι Κροατίας όπου τη νίκη διεκδικούσαν τρείς οδηγοί, οι Sebastien Ogier (Toyota Yaris), Elfyn Evans (Toyota Yaris) και Thierry Neuville (Hyundai i20), με τον Γάλλο να κερδίζει στο τέλος και την Toyota να κάνει το δεύτερο 1-2 στη φετινή σεζόν.

Το φινάλε ήταν πραγματικά για γερά νεύρα καθώς πριν από την εκκίνηση της πρώτης ειδικής της Κυριακής ο Sebastien Ogier στην απλή διαδρομή είχε ατύχημα με πολιτικό αυτοκίνητο προκαλώντας ζημιά στο δεξί μέρος του Yaris, ζημιά η οποία είχε άμεσο αντίκτυπο καθώς με το καλημέρα ο Γάλλος έχασε την πρωτοπορία από τον ομοσταυλό του Elfyn Evans.

Ο Βρετανός, αφενός είχε στο στόχαστρο του την πρώτη θέση και αφετέρου κοιτούσε και πίσω αφού πιεζόταν από τον Neuville. Κατάφερε να κρατήσει την πρώτη θέση μέχρι και την προτελευταία ειδική ενώ όλα κρίθηκαν στην τελευταία ειδική η οποία ήταν και η power stage του αγώνα.

Εκεί ο Ogier οδήγησε κυριολεκτικά δίχως αύριο σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο που όπως αποδείχτηκε στο τέλος ήταν αρκετός για να του χαρίσει μια επική νίκη.

Ο Elfyn Evans άγγιξε τη νίκη όμως ένα μικρό λάθος στην power stage τον άφησε δεύτερο γενικής με διαφορά μόλις 6 δέκατα από τον επτάκις παγκόσμιο πρωταθλητή.

Τρίτος ολοκλήρωσε ο Thierry Neuville. Ο Βέλγος προσπάθησε να κυνηγήσει τα δυο Toyota οδηγώντας στο όριο όμως δεν ήταν αρκετό. Ουσιαστικά ο Neuville και κατ΄επέκταση η Hyundai έχασαν ένα ίσως καλύτερο τερματισμό μετά τη λανθασμένη επιλογή ελαστικών κατά το πρώτο πέρασμα από τις πρώτες τέσσερις ειδικές του Σαββάτου.

Για τον Ott Tanak (Hyundai i20) όπως εξελίχθηκε ο αγώνας ο τερματισμός είναι το μόνο πράγμα που τον άφησε ικανοποιημένο. Ταλαιπωρήθηκε αρκετά με τα ελαστικά και δε μπόρεσε σε καμία περίπτωση να ματσαριστεί με τους προπορευόμενους του.

Με νέα αναβαθμισμένη μηχανή κάτω από το καπό του Ford Fiesta έτρεξε ο Adrien Fourmaux και η διαφορά φάνηκε με τους χρόνους που έγραφε ο Γάλλος στις ειδικές. Φάνηκε ότι το χάσμα από τις Toyota και Hyundai μειώθηκε και ο Fourmaux παρά το λάθος που έκανε χάνοντας αρκετό χρόνο, εντούτοις κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Katsuta (Toyota Yaris) με τον οποίο έδιναν τη μάχη για την πέμπτη θέση.

Από την πλευρά του ο Katsuta συμβιβάστηκε τελικά με την έκτη θέση γενικής, με τους Greensmith (Ford Fiesta) και Breen (Hyundai i20) να συμπληρώνουν την πρώτη οκτάδα.

Στην κατηγορία WRC2 ο Mads Ostberg (Citroen C3) ήταν ο μεγάλος νικητής και στην κατηγορία WRC3 νικητής αναδείχθηκε ο Kajetan Kajetanowicz με (Skoda Fabia).

Ο αγώνας στην Κροατία ήταν από τους πιο θεαματικούς που παρακολουθήσαμε, με εναλλαγές στην πρώτη θέση και τη νίκη να κρίνετε στο φινάλε με διαφορά 0.6 δευτερολέπτων μεταξύ των Ogier και Evans.

Ο επόμενος αγώνας του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Ράλι είναι το Μάιο στην Πορτογαλία όπου για πρώτη φορά φέτος τα πληρώματα θα διαγωνιστούν στο χώμα.

Τελικά αποτελέσματα

1 Ogier 2hr 51min 22.9sec
2 Evans +0.6sec
3 Neuville +8.1sec
4 Tänak +1min 25.1sec
5 Fourmaux +3min 9.7sec
6 Katsuta +3min 31.8sec

Βαθμολογία οδηγών

1 Ogier 61
2 Neuville 53
3 Evans 51
4 Tänak 40
5 Rovanperä 39
6 Breen 24

Βαθμολογία κατασκευαστών

1 Toyota Gazoo Racing World Rally Team 138
2 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 111
3 M-Sport Ford World Rally Team 42
4 Hyundai 2C Competition 28