WRC Central European Rally – Μέρα 3η: Αγκαλιά με τον τίτλο ο Rovanperä

Έχοντας κυριαρχήσει στις ύπουλες ειδικές διαδρομές της Παρασκευής στην Τσέχικη Δημοκρατία, δημιουργώντας ένα επιβλητικό προβάδισμα στον αγώνα, ο 23χρονος Kalle Rovanperä έκανε ήδη περισσότερα από αρκετά για να υπερασπιστεί με επιτυχία τον τίτλο οδηγών που κέρδισε το 2022.

Μια έξοδος στην δεύτερη ειδική διαδρομή σήμερα επέτρεψε στον Thierry Neuville να μειώσει το πλεονέκτημα του Φινλανδού περισσότερο από το μισό, όμως τα δεδομένα άλλαξαν εντελώς αργότερα το πρωί όταν ο Ellyn Evans ο οποίος ήταν τρίτος γενικής είχε έξοδο με αποτέλεσμα να αποχωρίσει από τον αγώνα.

Ο Evans έπρεπε να ξεπεράσει τον Rovanperä κατά τουλάχιστον ένα βαθμό σε αυτό τον προτελευταίο γύρο για να ελπίζει για τίτλο όμως σε μια γλιστερή δεξιά στροφή κτύπησε σε ένα αχυρώνα με αποτέλεσμα να κάνει ζημιά στο GR Yaris.
Ο Ουαλός θα ξεκινήσει ξανά την Κυριακή σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πάρει βαθμούς από την power stage.

Θυσιάζοντας τις πιθανότητες του για νίκη στον αγώνα, ο Rovanperä επικεντρώθηκε στην προοπτική να κερδίσει το πρωτάθλημα και έτσι μετά την έξοδο του Evans “άφησε” το γκάζι και πλέον κινείτε εκ του ασφαλούς.

Αυτή η εξέλιξη έδωσε την ευκαιρία στον Neuville να περάσει πρώτος με προβάδισμα 26,2 δευτερολέπτων με το τέλος της μέρας.
«Είναι καλό που τελειώσαμε τη μέρα», είπε ο Rovanperä, ο οποίος χρειάζεται απλώς ένα τερματισμό για να κατακτήσει τον τίτλο. «Είναι δύσκολα εκεί έξω. Νομίζω ότι αυτές είναι οι πιο δύσκολες συνθήκες σε ασφάλτινο αγώνα που έχω δει ποτέ».
Ο Neuville που ετοιμάζετε να γίνει ο πρώτος νικητής του Ράλι Κεντρικής Ευρώπης είπε, «Όλο το απόγευμα προσπαθούσαμε να διαχειριστούμε την διαφορά και είμαι χαρούμενος που τέλειωσα τη μέρα στην πρώτη θέση. Ακολουθούμε τον στόχο μας».

Ο Ott Tänak με το Ford Puma είναι στην τρίτη θέση γενικής χωρίς να απειλεί και να απειλείτε. Ένα θέμα με το χειρόφρενο δυσκόλεψε τον Εσθονό στην 14η ειδική και έμεινε περισσότερο από ένα λεπτό πίσω από τον Rovanperä, με τον Sébastien Ogier να τον ακολουθεί 31,1 δευτερόλεπτα πιο πίσω.

Η μάχη για την πέμπτη θέση εξακολουθεί να μαίνεται μεταξύ του Takamoto Katsuta και του Teemu Suninen. Ο Katsuta δυσκολεύτηκε στους γλιστερούς δρόμους το πρωί, όμως το απόγευμα ανέβασε ρυθμό και είναι 10,9 δευτερόλεπτα μπροστά από τον οδηγό της Hyundai. O Grégoire Munster είναι έβδομος μπροστά από τον PierreLouis Loubet. Ο Adrien Fourmaux και ο πρωτοπόρος στο WRC2 Emil Lindholm συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.
Το πρόγραμμα της Κυριακής περιλαμβάνει δυο επαναλαμβανόμενες ειδικές οι οποίες θα διεξαχθούν σε δυο χώρες. Η Böhmerwald στην Αυστρία είναι η πρώτη της μέρας πριν από την Passauer Land στη Γερμανία, της οποίας το δεύτερο πέρασμα αποτελεί και την Wolf Power Stage του αγώνα.