WRC 2022 Rally Sweden: Νικητής ο ένας και μοναδικός Rovanpera

Εκπληκτικός ήταν Ο Kalle Rovanpera στην Σουηδία. Ο Φινλανδός με το Toyota GR Yaris κέρδισε τον χειμερινό αγώνα του ημερολογίου, σημειώνοντας την τρίτη του νίκη στο WRC, ενώ παράλληλα προηγείται στην βαθμολογία με 14 βαθμούς διαφορά.

Ο Rovanpera ήταν μόλις τεσσάρων μηνών όταν ο πατέρας του θριάμβευσε στο μοναδικό αμιγώς χειμερινό αγώνα του WRC το 2021 με ένα Peugeot 206 World Rally Car.

Πέντε διαφορετικοί οδηγοί βρέθηκαν στην πρώτη θέση κατά τη διάρκεια της πολύ γρήγορης πρώτης μέρας στην Umeå, το βορειότερο σημείο που διεξήχθη ποτέ το Ράλι Σουηδίας. Ο Rovanpera πήρε προβάδισμα στον αγώνα νωρίς στο δεύτερο σκέλος, με τον Evans να τον πιέζει μέχρι και τη στιγμή που αποχώρησε.

«Δεν πίστευα ότι θα μπορούσαμε να είμαστε τόσο καλοί, ειδική ξεκινώντας πρώτοι στο δρόμο την Παρασκευή», είπε ο Rovanpera. «Ήταν δύσκολο όμως η ομάδα έκανε εξαιρετική δουλειά και το αυτοκίνητο ήταν υπέροχο όλη την ώρα. Έχω πολύ καλή αίσθηση τώρα. Δεν είχα όρεξη να πανηγυρίσω πολύ. Ήταν ένα πραγματικά δύσκολο Σαββατοκύριακο για τους ανθρώπους στην Ουκρανία και πραγματικά ελπίζω να έχουν τη δύναμη και την ελπίδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», πρόσθεσε.

Ο Evans δέχθηκε ποινή 10 δευτερολέπτων το Σάββατο το βράδυ και το πρωί της Κυριακής είχε δύσκολο έργο αφού είχε τέσσερις ειδικές στη διάθεση του για να καλύψει τη διαφορά. Στην πρώτη ειδική της μέρας κτύπησε το μπροστινό μέρος του GR Yaris με αποτέλεσμα να κάνει μεγάλη ζημιά και να μην μπορεί να συνεχίσει.

Το ”δώρο” του Evans δέχθηκε με ευχαρίστηση ο Neuville. Μετά από ένα απογοητευτικό εναρκτήριο αγώνα τον περασμένο μήνα, η δεύτερη θέση που κατέκτησε ο Βέλγος έδωσε ώθηση στην Hyundai Motorsport. Ο Neuville κατάφερε να ξεπεράσει τα δικά του λάθη στον αγώνα και παράλληλα κράτησε πίσω του τον επιτιθέμενο Esapekka Lappi (GR Yaris).

Ο Lappi επέστρεψε στη σύνθεση της Toyota Gazoo Racing μετά από τρία χρόνια απουσίας και τερμάτισε τελικά τρίτος 8,6 δευτερόλεπτα πίσω από τον Neuville, δίνοντας πολύτιμους βαθμούς στην Ιαπωνική μάρκα στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, αφού πλέον προηγείται με 24 βαθμούς διαφορά από την M-Sport Ford.

Ο Takamoto Katsuta έφερε το τρίτο GR Yaris στην πρώτη τετράδα όντας 1 λεπτό και 48 δευτερόλεπτα πίσω από τον Lappi. Ο Gus Greensmith ξεπέρασε το προβληματικό πρώτο σκέλος μετά που κτύπησε στο χιόνι ενώ είχε και πρόβλημα με το κιβώτιο ταχυτήτων, γεγονότα που τον καθυστέρησαν, τερματίζοντας τελικά πέμπτος με το Ford Puma.

Ο Oliver Solberg ήταν στη μάχη για το προβάδισμα την πρώτη μέρα, αλλά προβλήματα με το γκάζι στο i20 N του κόστισαν χρόνο το Σάββατο και έπεσε στην έκτη θέση.

Ο νικητής στην κατηγορία WRC 2, Andreas Mikkelsen, ήταν έβδομος μπροστά από τους υπόλοιπους οδηγούς της κατηγορίας, Ole Christian Veiby, Jari Huttunen και Ergon Kaur.

Το πρωτάθλημα κάνει διάλειμμα και επιστρέφει με το Ράλι Κροατίας στις 21-24 Απριλίου. Ο πρώτος ασφάλτινος αγώνας της σεζόν πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ.

Τελικά απουελέσματα

1. Rovanperä 2hr 10min 44.9sec
2. Neuville +22.0sec
3. Lappi +30.6sec
4. Katsuta +2min 19.4sec
5. Greensmith +3min 20.4sec
6. Solberg +5min 39.4

Βαθμολογία οδηγών

1. Rovanperä 46
2. Neuville 32
3. Loeb 27
4. Greensmith 20
5. Ogier 19
6. Katsuta 18

Βαθμολογία κατασκευαστών

1. Toyota Gazoo Racing World Rally Team 83
2. M-Sport Ford World Rally Team 59
3. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 47
4. Toyota Gazoo Racing Next Generation 22