World RX of ABU DHABI: Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της σεζόν

Τώρα που οι συζητήσεις και οι δοκιμές τελείωσαν, η προσοχή όλων επικεντρώνετε στην έναρξη της σεζόν του φετινού Monster Energy Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rallycross, το οποίο αρχίζει από το Abu Dhabi και την πίστα Yas Marina.

Από το 2014 όταν και πρωτοξεκίνησε, το παγκόσμιο πρωτάθλημα RX επισκέφτηκε την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Τώρα μπορούμε να προσθέσουμε και τη Μέση Ανατολή σε αυτή τη λίστα καθώς το πρωτάθλημα ετοιμάζετε να ξεκινήσει από την έρημο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο αγώνας στο Abu Dhabi, θα είναι επίσης ο πρώτος που θα γίνει βράδι, με τους ημιτελικούς και τον τελικό του Σαββάτου να διεξάγονται υπό το φως των προβολέων. Στο ντεμπούτο της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα RX, η πίστα Yas Marina παρουσιάζετε με ψηλό επίπεδο ανταγωνισμού για τους συμμετέχοντες του 2019.

Υπάρχουν αρκετές προκλήσεις στην 1.2km διαδρομή η οποία αποτελείται από 63% άσφαλτο και 37% χώμα, με τα ασφάλτινα κομμάτια να είναι αρκετά πλατιά. Υπάρχουν κλειστές στροφές, ένα hairpin και ένα άλμα και όλα αυτά είναι μέσα στη διάσημη πίστα της Formula 1 στην περιοχή του σταδίου.

Η ποιότητα, το βάθος και το πολυεθνικό μείγμα των διαγωνιζομένων, υποδηλώνουν έντονες μάχες με το που τα φώτα θα γίνουν πράσινα. Στη λίστα συμμετοχών του 2019 υπάρχουν 16 οδηγοί σε έξι ομάδες που θα αγωνιστούν σε όλο το πρωτάθλημα, όπως επίσης και τέσσερις ατομικές συμμετοχές οι οποίες περιλαμβάνουν οκτώ διαφορετικές μάρκες αυτοκινήτων με οδηγούς από 11 χώρες.

Στην εκκίνηση του Abu Dhabi θα βρεθούν ονόματα συνώνυμα με το Rallycross, μερικοί ‘‘rookies’’ και ορισμένοι νεοφερμένοι από το Euro RX οι οποίοι θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην παγκόσμια σκηνή. Κανένας από τους μόνιμους συμμετέχοντες στο φετινό RX δεν έχει κερδίσει παγκόσμιο πρωτάθλημα, κάτι που σημαίνει ότι φέτος θα έχουμε νέο πρωταθλητή.

Ο Andreas Bakkerud της Monster Energy RX Cartel θεωρείται το φαβορί για τον τίτλο. Ολοκλήρωσε τρίτος στο πρωτάθλημα του 2018, ξεκινά φέτος έχοντας το ψηλότερο τερματισμό την περσινή χρονιά. Δίπλα από το Νορβηγό με το Audi S1 θα είναι ο Βρετανός Liam Doran.

Οι αδερφοί Timmy και Kevin Hansen θα τρέξουν με δυο Peugeot 208 WRC με την ομάδα της Hansen MJP και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι Σουηδοί αδερφοί θα έχουν ίδια αυτοκίνητα. Ο 26χρονος Timmy και ο 20χρονος Kevin είναι από τους νεαρότερους οδηγούς του grid, όμως και οι δυο τρέχουν στο ψηλότερο επίπεδο τα τελευταία έξι χρόνια, με τον Timmy να έχει ξεκινήσει και στους 61 αγώνες που έγιναν μέχρι σήμερα.

Η Αυστριακή ομάδα STARD θα τρέξει με το ολοκαίνουργιο Ford Fiesta RXS με οδηγό το Λετονό Janis Baumanis. Ομοσταυλός του θα είναι ο Νορβηγός Pal Try ο οποίος θα τρέξει τουλάχιστον σε τρείς αγώνες το 2019. Η ομάδα πρόσφατα ανακοίνωσε και ένα νέο χορηγό, τη Ferratum Groun, η οποία ασχολείται με υπηρεσίες ψηφιακής τράπεζας.

Η GC Kompettion με οδηγό τον Anton Marklund επιστρέφει με πλήρη εμπλοκή στο πρωτάθλημα μετά που ακολούθησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τα τελευταία δυο χρόνια. Ο Σουηδός θα συνεργαστεί με τον ιδιοκτήτη της ομάδας Guerliain Chicherit και θα τρέξουν με Renault Megane.

Ο Marklund βοήθησε στην κατασκευή του αυτοκινήτου και στην ανάπτυξη των Megane και Renault Clio, τα οποία θα οδηγήσουν ο νεαρός Γάλλος Cyril Raymond και ο Βέλγος Guillame De Ridder.

Η ομάδα του Marcus Gronholm, GRC Taneco, θα τρέξει με τρία Hyundai i20, με οδηγούς το Ρώσσο Timur Timerzyanov και τον Niclas Gronholm. Το Abu Dhabi θα είναι ο πρώτος από επιλεγμένους αγώνες για τον Λετονό Reinis Nitiss. Και οι τρείς οδηγοί έκαναν τις τελευταίες δοκιμές στη Γερμανία πρόσφατα.

Ο Βρετανός Oliver Bennett μετά τους επιλεγμένους αγώνες του 2018, θα ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα με το Xite Racing Mini Cooper στο οποίο έγιναν εξελίξεις και δοκιμές κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο Timo Scheider θα αγωνιστεί σε ολόκληρη τη σεζόν με το Muennich Motorsport Seat Ibiza. Η Γερμανική ομάδα έκανε αθόρυβα δοκιμές και μπορεί να είναι η έκπληξη του πρώτου αγώνα.

Ο Ούγγρος Krisztian Szabo επέλεξε για προετοιμασία πριν από τον αγώνα στο Abu Dhabi την οδήγηση σε πάγο την προηγούμενη βδομάδα. Ο οδηγός της EKS Sport και δυο φορές πρωταθλητής Ευρώπης Rallycross στην κατηγορία Super1600, θα πλαισιώσει στην ομάδα τον Bakkerud και τον πρωταθλητή RX του 2016 Mattias Ekstrom.

Ο Λιθουανός Rokas Baciuska είναι ο οδηγός με τη λιγότερη εμπειρία από τους rookies της φετινής χρονιάς. Πρωταθλητής στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Rallycross στην κατηγορία Super1600, ο Baciuska θα είναι πίσω από το τιμόνι του ESmotorsport Skoda Fabia με το οποίο συμπλήρωσε περισσότερα από 1000 χιλιόμετρα σε δοκιμές κατά τη διάρκεια του χειμώνα.