World RX 2022: Ο Kristoffersson έγραψε ιστορία

Η συναρπαστική νέα εποχή του Παγκοσμίου ΠρωταθλήματοςRallycross έκανε μια “ηλεκτρική” αρχή από το Hell το Σαββατοκύριακο 13-14 Αυγούστου, με τον Johan Kristoffersson να κάνει εμφάνιση πρωταθλητή μπροστά στο ενθουσιώδες νορβηγικό κοινό.

Καθώς η δημοφιλής πίστα Lånkebanen επέστρεψε στο ημερολόγιο για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, ο πιο πετυχημένος οδηγός στην ιστορία του World RX έκανε από νωρίς γνωστές τις προθέσεις του καταλαμβάνοντας την pole position στο Q1 στα προκριματικά του Σαββάτου.

Ο Σουηδός είχε τον ίδιο ρυθμό και στις επόμενες φάσεις ανεβαίνοντας στην κορυφή της ενδιάμεσης κατάταξης, σημειώνοντας παράλληλα τον ταχύτερο γύρο που γράφτηκε ποτέ στην πίστα, ενώ παράλληλα άφησε δεύτερο τον συμπατριώτη του Kevin Hansen στη διαδικασία επιλογής της πρώτης θέσης εκκίνησης για τον πρώτο ημιτελικό.

Ένα πρόβλημα στον ημιτελικό άφησε στιγμιαία κινητοποιημένο το Volkswagen RX1e με το που έσβησαν τα φώτα και έτσι ο τέσσερις φορές πρωταθλητής έπρεπε να υπερβάλει εαυτόν για να προκριθεί στον τελικό. Τα κατάφερε μεν, αλλά αντί να ξεκινήσει από τη συνηθισμένη του pole position, παρατάχθηκε στη μέση του grid. Απτόητος από αυτή την εξέλιξη ο Kristoffersson μετέτρεψε αμέσως το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα προς όφελος του.

Με την εκκίνηση κατάφερε να πλασαριστεί πρώτος καθώς οι Ole Christian Veiby, Niclas Grönholm και Timmy Hansen στην προσπάθεια τους να προηγηθούν ανοίχτηκαν στην πρώτη στροφή αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στον Kristoffersson. Μόλις βρέθηκε μπροστά, ο πρωταθλητής δεν είχε κανέναν πρόβλημα να κερδίσει τον αγώνα με πάνω από 3,5 δευτερόλεπτα διαφορά από τον δεύτερο Timmy Hnasen, πετυχαίνοντας έτσι την 28η νίκη της καριέρας του και γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος νικητής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στην ηλεκτρική εποχή.

«Συνολικά ήταν ένα πολύ καλό Σαββατοκύριακο στη νέα ηλεκτρική εποχή του World RX και ήταν υπέροχο να βλέπεις τόσους πολλούς θεατές στην πίστα», είπε ο Kristoffersson. «Ήταν μια τεράστια πρόκληση για όλους να φτάσουν σε αυτό το σημείο και όλες οι ομάδες έχουν κάνει απίστευτη δουλειά απλά και μόνο που είναι εδώ. Καθώς όλα είναι τόσο καινούργια, υπάρχει προφανώς πολλή δουλειά να γίνει, αλλά ήταν εντυπωσιακό να δούμε πόσο καλά έτρεχαν τα αυτοκίνητα με τόσο λίγες δοκιμές και μαθαίνουμε συνεχώς περισσότερα για τα αυτά όλη την ώρα. Από την πλευρά μας είμαι πολύ χαρούμενος για την ομάδα πάνω απ΄όλα. Το να τερματίζεις 1-3 και να προηγείσαι τόσο στο πρωτάθλημα οδηγών όσο και ομάδων είναι μια εκπληκτική προσπάθεια. Ήμουν πολύ απογοητευμένος μετά τον ημιτελικό, αλλά ήταν φανταστικό που μπόρεσα να αντεπιτεθώ. Πήγα από το ναδίρ στο ζενίθ σε διάστημα περίπου μισής ώρας και σαν Σουηδός δεν έχω συνηθίσει σε τόσο μεγάλες εναλλαγές συναισθημάτων. Είμαι όμως πολύ χαρούμενος που κέρδισα».

Ο έτερος διεκδικητής του τίτλου Timmy Hansen, ο οποίος προηγήθηκε στον αγώνα μετά το Q1 και Q2 , κατάφερε μετά από ωραία μάχη να επιβληθεί του Veiby τερματίζοντας δεύτερος στον τελικό παρά το γεγονός ότι η Hansen World RX προσπαθούσε να φτάσει την ταχύτητα της Kristoffersson Motorsport τη δεύτερη μέρα.

Για τον Veiby, ένα παρθενικό βάθρο στο World RX στην πρώτη του εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά το 2015 ήταν η καλύτερη επιστροφή, με την Klara Andersson να εντυπωσιάζει με παρόμοιο τρόπο καθώς πήρε την τέταρτη θέση αγωνιζόμενη με την Construction Equipment Dealer. Ο Niclas Grönholm είχε ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο με μοναδική ευχάριστη παρένθεση τη νίκη στο δεύτερο ημιτελικό. Ο Φινλανδός ολοκλήρωσε τελικά τον αγώνα στην πέμπτη θέση.

Η συνέχεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος RX είναι στην Ρίγα και θα διεξαχθεί το διήμερο 3-4 Σεπτεμβρίου.