Πως ο Rovanperä μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο στο Βέλγιο

Με τη σεζόν στο WRC να πλησιάζει στο τέλος, ο αγώνας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Βέλγιο μπορεί να αναδείξει τον Kalle  Rovanperä  Παγκόσμιο Πρωταθλητή.

Το Ypres Rally Belgium, ένατος γύρος του θεσμού, δίνει στον Rovanperä την πρώτη ευκαιρία να γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία των αγώνων ράλι. Με τέσσερις αγώνες να απομένουν μετά το Βέλγιο, ο 21χρονος χρειάζεται αρκετές προϋποθέσεις υπέρ του για να φύγει από το Ypres ως ο νεότερος Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

Ο Rovanperä έχει αυτή τη στιγμή 198 βαθμούς, 94 περισσότερους από τον δεύτερο που είναι ο Ott Tänak.

1 Kalle Rovanperä 198
2 Ott Tänak 104 94
3 Thierry Neuville 103 95
4 Elfyn Evans 94 104
5 Takamoto Katsuta 81 117
6 Craig Breen 64 134

 Δεν υπάρχει κανένα σενάριο στο οποίο ο Rovanperä μπορεί μόνος του να κατακτήσει τον τίτλο στο Ypres, καθώς για να γίνει εφικτό βασίζετε περισσότερο στους Tänak και Neuville να έχουν κακές εμφανίσεις εάν θέλει να ολοκληρώσει τη δουλειά τέσσερις γύρους πριν το τέλος.

Με 30 διαθέσιμους βαθμούς ανα αγώνα, είναι δύσκολο να πάρει προβάδισμα 121 βαθμών μετά το Ypres. Στην πραγματικότητα, ένα προβάδισμα 120 βαθμών έναντι οποιουδήποτε άλλου εκτός από τον Tänak θα ήταν αρκετό για να εξασφαλίσει τον τίτλο σε αυτό το πρώιμο στάδιο, καθώς οι πέντε νίκες του Rovanperä σημαίνουν ότι μόνο ο Tänak θα μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση.

Ο Φινλανδός θα χρειαζόταν να σκοράρει τουλάχιστον 27 βαθμούς, κάτι που θα σήμαινε ότι θα κερδίσει το ράλι και θα πάρει τουλάχιστον δυο βαθμούς από την power stage και ο τίτλος θα ήταν δικός του μόνο εάν ο Tänak δεν έπαιρνε βαθμούς.

Εάν ο Rovanperä κερδίσει τον αγώνα και την power stage, ο Tänak θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς για να μην πάρει τον τίτλο π οδηγός της Toyota αυτό το Σαββατοκύριακο.

Είναι παρόμοια κατάσταση και για τον Neuville, ο οποίος έχει ένα βαθμό λιγότερο από τον ομόσταυλό του αλλά το σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι δεν έχει κερδίσει ακόμα αγώνα φέτος. Σε αυτή την περίπτωση για να πάρει τον τίτλο αυτό το Σαββατοκύριακο ο Rovanperä θα χρειαστεί να κερδίσει 25 βαθμούς περισσότερους από τον Neuville και πάλι όμως ο Tänak θα πρέπει να μην σκοράρει σχεδόν καθόλου βαθμούς.

Λαμβάνοντας υπόψη το μέγιστο των βαθμών για τη σεζόν, ο Rovanperä στους επόμενους πέντε αγώνες χρειάζεται να κερδίσει 57 για να εξασφαλίσει τον τίτλο. Μπορεί στο Ypres να υπάρχει το ενδεχόμενο να τον κατακτήσει, όμως πρέπει να γίνουν πολλά…

Μερικά σενάρια που θα μπορούσαν να δώσουν τον τίτλο στον Rovanperä στο Ypres είναι τα εξής.

Εάν ο Rovanperä κερδίσει το ράλι και την power stage, τότε εξασφαλίζει τον τίτλο εάν ο Tänak τερματίσει ένατος γενικής και πέμπτος στην power stage, τερματίσει 10ος γενικής και τέταρτος στην power stage, τερματίσει εκτός δεκάδας και τρίτος στην powerstage.

Στην περίπτωση με τον Neuville τα σενάρια είναι τα εξής: να τερματίσει όγδοος γενικής και πέμπτος στην power stage, να τερματίσει ένατος γενικής και τρίτος στην power stage ή να τερματίσει 10ος γενικής και δεύτερος στην power stage.

Εάν ο Rovanperä κερδίσει το ράλι και είναι δεύτερος στην powerstage, κατακτά τον τίτλο αν ο Tänak τερματίσει ένατος γενικής και δεν πάρει βαθμούς από την power stage, αν τερματίσει 10ος και πέμπτος στην power stage και αν τερματίσει εκτός δεκάδας και τέταρτος στην power stage.

Με αντίπαλο τον Neuville, ο τίτλος πάει στα χέρια του αν ο Βέλγος τερματίσει όγδοος γενικής χωρίς βαθμούς στην power stage, αν τερματίσει ένατος και τέταρτος στην power stage και αν τερματίσει 10ος και τρίτος στην power stage.

Ένα πιο απομακρυσμένο σενάριο είναι να κερδίσει το ράλι και να είναι τρίτος στην power stage. Για να εξασφαλίσει τον τίτλο πρέπει ο Tänak να τερματίσει 10ος χωρίς βαθμούς από την power stage, ή να τερματίσει εκτός δεκάδας και πέμπτος στην power stage.

Και αν ο Neuville τερματίσει ένατος γενικής και πέμπτος στην powerstage ή τερματίσει 10ος και τέταρτος στην power stage.

Στην περίπτωση που ο Rovanperä κερδίσει τον αγώνα και είναι τέταρτος στην power stage, τότε για να είναι πρωταθλητής πρέπει ο Tänak να μην σκοράρει καθόλου βαθμούς και ο Neuville να τερματίσει ένατος γενικής χωρίς βαθμούς από την power stage, ή να τερματίσει 10ος γενικής και πέμπτος στην power stage ή να τερματίσει εκτός δεκάδας και τέταρτος στην power stage.

 

Πέραν από τον Rovanperä όμως, μαθηματικές πιθανότητες για τον τίτλο έχουν και οι Tänak, Neuville, Evans, Katsuta και Breen, με τον τελευταίο πιθανότατα να μένει εκτός διεκδίκησης μετά το Βέλγιο.

Για να παραμείνει στο κυνήγι του τίτλου ο Breen πρέπει να πάρει 15 βαθμούς περισσότερους από τον Rovanperä στο Βέλγιο και αυτό μπορεί να μην είναι τόσο παράλογο δεδομένης της πολύ καλής απόδοσης που είχε στον συγκεκριμένο αγώνα στο παρελθόν ο Breen.

Ο Katsuta έχει 17 βαθμούς περισσότερους από τον Breen και ως εκ τούτου μπορεί να παραμείνει στη διεκδίκηση ακόμα και αν πάρει δυο λιγότερους βαθμούς από τον Rovanperä αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Evans που για πολλούς φέτος ήταν το φαβορί για τον τίτλο, κινδυνεύει να μείνει εκτός διεκδίκησης αν χάσει 16 βαθμούς από τον ομόσταυλό του.

Θα έχουμε άραγε νέο πρωταθλητή στο Βέλγιο; Η απάντηση την ερχόμενη Κυριακή.