World RX 2019: Ο Timmy Hansen παγκόσμιος πρωταθλητής

Ο Σουηδός Timmy Hansen αναδείχθηκε στον τελευταίο αγώνα του προγράμματος στην Νότια Αφρική παγκόσμιος πρωταθλητής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα RX.

Σε μια σεζόν όπου κρίθηκε με τον μικρότερο τερματισμό μεταξύ των διεκδικητών του τίτλου, όλα κρίθηκαν σε ένα συγκλονιστικό φινάλε. Με την πρόκριση του στον τελικό, ο Timmy Hansen είχε προβάδισμα δυο βαθμών από τον Νορβηγό Andreas Bakkerud, με τον αδερφό του Kevin να είναι 11 βαθμούς πιο πίσω.

Το περιστατικό που έγινε στην έκτη στροφή είχε μεγάλο αντίκτυπο στο τελικό αποτέλεσμα καθώς κρίθηκε εν πολύς ο τίτλος. Ο Bakkerud ο οποίος είχε κάνει την καλύτερη εκκίνηση και προηγήθηκε στον αγώνα, είχε επαφή με τον Timmy Hansen με αποτέλεσμα ο Σουηδός να έχει τετακέ και από δεύτερος να βρεθεί τέταρτος. Τετακέ είχε και το δεύτερο Peugeot του Kevin στο χώμα με αποτέλεσμα να βρεθεί πέμπτος.

Ο Bakkerud προηγούμενος στον αγώνα έδειχνε να κατευθύνετε προς τη νίκη και παράλληλα στον τίτλο, όμως ο Niclas Gronholm με το GRX Taneco Hyundai i20 είχε άλλη ιδέα. Ο Φιλανδός εκμεταλλεύτηκε το επεισόδιο στην έκτη στροφή, πήρε την πρωτοπορία από τον Bakkerud κερδίζοντας τον τελικό, με τον Bakkerud να μένει δεύτερος.

Ο Timmy προσπάθησε να επανέλθει όμως τερμάτισε τέταρτος πίσω από τον ομόστυλο του Gronholm, Timur Timerzyanov, ενώ ο Kevin έμεινε πέμπτος. Ο Γερμανός Timo Scheider της ALL-INKL Muennch Motorsport με το Seat Ibiza, ολοκλήρωσε έκτος στη μόλις δεύτερη του παρουσία σε τελικό από τότε που ξεκίνησε το πρωτάθλημα στο Aby Dhabi.

Μετά τον αγώνα οι αγωνοδίκες ξεκίνησαν έρευνα για το περιστατικό στην έκτη στροφή χωρίς όμως να αλλάξει κάτι στη γενική κατάταξη μεταξύ των πρωταγωνιστών.
Έτσι, όπως διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα σήμαινε ότι οι Timmy Hansen και Andreas Bakkerud ισοβάθμησαν με 211 βαθμούς, με τον τίτλο να πηγαίνει στον Timmy Hansen καθώς κέρδισε τέσσερις αγώνες στη φετινή σεζόν έναντι ενός που κέρδισε ο Bakkerud.

Ο 27χρονος Timmy Hansen είναι ο μεγαλύτερος υιός του Kenneth Hansen. Κέρδισε 14 φορές το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Rallycross και φέτος μετά από ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα κατάφερε να κερδίσει τον παγκόσμιο τίτλο.

«Είμαι σοκαρισμένος. Έκανα τον αγώνα της ζωής μου αυτό το Σαββατοκύριακο. Ήταν μια πραγματικά εξαιρετική σεζόν. Νοιώθω φανταστικά καθώς έγινε ότι ευχόμουν», ανέφερε ο Timmy.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που όλα κρίθηκαν έστω και στο τέλος της χρονιάς υπέρ μου. Είμαι πολύ περήφανος που κατάφερα να παραμείνω ψύχραιμος και συγκεντρωμένος. Αγώνα με αγώνα έκανα δυνατές εμφανίσεις και σε αυτό ευελπιστούσα όταν ήρθα εδώ. Με τέτοια πίεση δεν υπάρχει περιθώριο για το παραμικρό λάθος και έκανα μια από τις καλύτερες εμφανίσεις στην καριέρα μου. Ακούγετε εξωπραγματικό να με αποκαλούν Παγκόσμιο πρωταθλητή. Στον τελικό μου είπαν από τον ασύρματο μετά το περιστατικό με τον Andreas ότι έπρεπε να κερδίσω μια θέση για να στευθώ παγκόσμιος πρωταθλητής. Κυνηγούσα τον Timo και είδα ότι είχε πρόβλημα. Έτσι κατάφερα να τον περάσω και να τερματίσω τέταρτος. Δεν είναι ονειρική αυτή η κατάκτηση του τίτλου καθώς δεν πρόκειται για ένα αγώνα. Είναι μια μακρά πορεία κατά τη διάρκεια της χρονιάς και αυτή ήταν η καλύτερη της καριέρας μου. Επίσης καταφέραμε να κερδίσουμε και το πρωτάθλημα ομάδων και αυτό είναι φανταστικό αποτέλεσμα καθώς είμαστε μια μικρή ομάδα που εργάζεται πολύ σκληρά. Το αυτοκίνητο πρέπει να είναι τέλειο σε κάθε αγώνα και αυτό οφείλετε στην ομάδα».

SC_official_team_ZAF_2019

SC_points_ZAF_2019

SC_official_ZAF_2019