ERC Rally Hungary 2019:Νικητής ο Frigyes Turán-ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ο Chris Ingram

Η τελευταία μέρα του αγώνα επιφύλαξε πολλές εκπλήξεις και ανατροπές, με το πρωτάθλημα να αλλάζει πολλές φορές χέρια και τον Βρετανό Chris Ingram, να είναι τελικά ο τυχερός.

Η μέρα άρχισε με το Ρωσικό πλήρωμα των Alexey Lukyanuk/ Alexey Arnautov να ξεκινά με προβλήματα, αφού από την εκκίνηση της πρώτης ειδικής διαδρομής αντιμετώπισε θέματα με τα πίσω φρένα του Citroen. Στην επόμενη ειδική αν και αντιμετώπιζε μηχανικό πρόβλημα έπιασε στην ειδική τον Chris Ingram (σκασμένο ελαστικό) μένοντας πίσω του για αρκετά χιλιόμετρα, γεγονός που δημιούργησε εκνευρισμό στο πλήρωμα.

Το ίδιο πρόβλημα με τα φρένα συνεχίστηκε και μετά το σέρβις αφού παρά το γεγονός ότι αλλάχτηκαν αυτό δεν είχε επιλυθεί. Το Ρωσικό πλήρωμα βρισκόταν στην πρώτη θέση αλλά δεν αρκούνταν με αυτό, διότι για να φτάσουν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος θα έπρεπε να πάρουν αυτοί την πρώτη θέση και το Βρετανικό πλήρωμα να μην έχει τερματισμό στο βάθρο. Κάτι το οποίο και έγινε αφού ένα κλαταρισμένο ελαστικό είχε ρίξει τους Ingram- Whittock στην 4η θέση. Η τύχη όμως γύρισε την πλάτη για ακόμα μια φορά φέτος στο Ρωσικό πλήρωμα αφού είχαν και αυτοί κλατάρισμα στην προτελευταία ειδική ως αποτέλεσμα να πέσουν στην 2η θέση γενικής και το πρωτάθλημα να κάνει φτερά καθώς η τελευταία ειδική ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας και έτσι δεν είχαν άλλη ευκαιρία για να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Την ατυχία του Ρωσικού πληρώματος εκμεταλλεύτηκαν οι Ούγγροι Frigyes Turán/ László Bagaméri, οι οποίοι οδηγώντας εξαιρετικά και χωρίς περιττά ρίσκα κέρδισαν τον αγώνα. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι ήταν από τα λίγα πληρώματα που δεν είχε κλαταρισμένο ελαστικό.

Το πόντιουμ του αγώνα συμπλήρωσαν οι Ιρλανδοί Callum Devine/ Brian Hoy. Το πλήρωμα, μετά τις ατυχίες της πρώτης μέρας κατάφερε να οδηγήσει πιο ώριμα κατά την δεύτερη μέρα ανεβαίνοντας στο βάθρο στην πρώτη τους παρουσία σε αγώνα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Στην τέταρτη θέση γενικής, βρίσκουμε τους φετινούς πρωταθλητές, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι ERC Chris Ingram/Ross Whittock. Το πλήρωμα ξεκίνησε σήμερα επιφυλακτικά, ένα σκασμένο ελαστικό όμως στην δεύτερη ειδική διαδρομή της μέρας τους έβαλε σε περιπέτειες. Προσπάθησαν να μην πάρουν περιττά ρίσκα, η τύχη όμως τους γύρισε την πλάτη στην προτελευταία ειδική αφού είχαν και πάλιν κλατάρισμα αναγκάζοντας τους να οδηγήσουν 11 ολόκληρα χιλιόμετρα με τρία ελαστικά, κάτι που τους έριξε στην 4η θέση. Αυτή η εξέλιξη έδινε το πρωτάθλημα στο Ρωσικό πλήρωμα όμως η προτελευταία ειδική έμελλε να είναι καθοριστική αφού και οι μέχρι τότε πρωτοπόροι, είχαν και αυτοί σκασμένο ελαστικό, με τον τίτλο να καταλήγει σε βρετανικά χέρια.

Οι Ingram- Whittock αν και έχασαν τον τίτλο του Junior ERC1 πριν δύο αγώνες και παρά το γεγονός ότι δεν είχαν τα χρήματα για να τρέξουν και τα μάζεψαν μέσο φιλανθρωπίας, έδειξαν σε όλους ότι όταν θέλεις κάτι τόσο πολύ μπορείς και στο τέλος τα καταφέρνεις. Το πλήρωμα κατάφερε να πάρει το φετινό πρωτάθλημα, χωρίς να κερδίσει ούτε και ένα αγώνα αλλά λόγω της σταθερότητας που είχε κατά την διάρκεια της χρονιάς ήταν αρκετή για να τους χαρίσει τον τίτλο. Έτσι έγιναν οι πρώτοι Βρετανοί που κέρδισαν τον Ευρωπαϊκό τίτλο μετά τον Vic Elford, ο οποίος ήταν ο πρώτος που τα κατάφερε στο μακρινό 1967.

Στην επόμενη θέση βρίσκουμε, ακόμα ένα Ουγγρικό πλήρωμα, αυτό των Norbert Herczig/ Ramón Ferencz. Το δύδιμο είχε και αυτό τις άτυχες του στιγμές με αποκορύφωμα το σκασμένο ελαστικό στην προτελευταία ειδική διαδρομή που τους έριξε μια θέση.

Στην 6η θέση γενικής, ολοκλήρωσε το τρίτο Ουγγρικό πλήρωμα των Ádám Velenczei/Gábor Zsiros, οι οποίοι δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ στις ολισθηρότατες ειδικές διαδρομές του αγώνα. Τα δύο αποτελέσματα που πέτυχαν στις ειδικές 11 και 13 τους έδωσε το δικαίωμα να ανεβούν στην τιμητική 6η θέση γενικής.

Στην 7η θέση γενικής βρίσκουμε το πλήρωμα των Albert von Thurn und Taxis/Bernhard Ettel. Δυσκολεύτηκαν και αυτοί την σημερινή μέρα στις ολισθηρές ειδικές αλλά και την έντονη βροχόπτωση που συνάντησαν στην προτελευταία ειδική διαδρομή της μέρας. Παρόλα αυτά οι σημερινοί χρόνοι που σημείωσαν ήταν αρκετά καλύτεροι από τους χθεσινούς και εκμεταλλευόμενοι και τις εγκαταλείψεις ανέβηκαν στην 7η θέση.

Στην 8η θέση γενικής, τερμάτισαν οι Sean Johnston/Alex Kihurani. Το πλήρωμα όπως και όλοι οι υπόλοιποι τα βρήκε σκούρα στις ειδικές, με την εμφάνιση βροχής και έντονης ομίχλης. Απόφυγε τα μεγάλα λάθη και εκμεταλλεύτηκαν τις πολλές εγκαταλείψεις, ανεβαίνοντας στην τιμητική 8η θέση γενικής.

Στην 21η θέση γενικής βρίσκουμε το πρώτο Fiat 124 Abarth RGT, με το πλήρωμα των Andrea Nucita/Bernardo Di Caro, οι οποίοι είναι και οι φετινοί πρωταθλητές στο ERC Abarth Rally Cup. Αν και αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα κατά την διάρκεια του αγώνα, κατάφεραν να φτάσουν στο τερματισμό και στην κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

Το τρίτο πλήρωμα ανάμεσα στους διεκδικητές του φετινού πρωταθλήματος Łukasz Habaj/Daniel Dymurski, είχαν ένα πραγματικά καταστροφικό αγώνα αφού δεν μπόρεσαν να τρέξουν την τελευταία μέρα.

Με την ολοκλήρωση του αγώνα είχαμε και την επίσημε στέψη της πρωταθλήτρια ομάδας, Saintéloc Junior Team, με την ομάδα του πρωταθλητή Ingram την Tok Sport στην τρίτη θέση την ομάδα ACCR Czech Rally Team.

Φέτος ήταν μια από τις συναρπαστικότερες χρονιές στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το οποίο έφτασε στο φινάλε του. Ένα πρωτάθλημα το οποίο κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον μέχρι τα τελευταία μέτρα της τελευταίας ειδικής διαδρομής.

Τελικά αποτελέσματα