World Rallycross Championship- Latvia 4ος και 5ος Αγώνας Νικητές οι Niclas Grönholm και Johan Kristoffersson

Ολοκληρώθηκε το Σαββατοκυρίακο ο διπλός αγώνας στην Ρίγα της Λετονίας με δύο διαφορετικούς νικητές και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rallycross να παίρνει φωτία με τέσσερις αγώνες να απομένουν για την ολοκλήρωση του.

Ξεκινόντας με τον πρώτο αγώνα του διημέρου εκεί που ο Niclas Grönholm είχε βρεθεί σε μια τετραπλή μάχη για τη νίκη στα μέσα της  σεζόν στον αγώνα του Ferratum World RX της Ρίγας, με τον ιπτάμενο Φινλανδό να ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου σε ένα γεμάτο δράση εναρκτήριο σκέλος του Λετονικού διπλού αγώνα.

Από την αρχή, ο Grönholm ήταν ένας από τους κορυφαίους διεκδικητές στην τεχνική και απαιτητική διαδρομή του Biķernieki, θέτοντας το ρυθμό απο την αρχή, γράφοντας τον ταχύτερο γύρο στο πρώτο πέρασμα του πίσω από το τιμόνι του GRX-SET World RX Team Hyundai i20. Αυτό, ωστόσο, ήταν απλώς το ορεκτικό – το κυρίως πιάτο έμελλε να έρθει αργότερα.

Μια εξαιρετική παρουσία στο Q3 βρήκε τον Grönholm ως νικητή και δεύτερο στην ενδιάμεση κατάταξη πίσω από Johan Kristoffersson-με αυτόν τον τρόπο, κέρδισε την pole positionγια τον δεύτερο ημιτελικό. Μετά την αποτυχημένη επίθεση τουKevin Hansen, κέρδισε την παρουσία του στην πρώτη σειρά για τον πολύ σημαντικό τελικό μαζί με τον Kristoffersson, ο οποίος είχε επικρατήσει του έτερου Hansen- αλλά και του πρωταθλητή Timmy-στο πρώτο ημιτελικό.

Η μάχη έφτασε στο αποκορύφωμα με την έναρξη του τελικού, καθώς η επαφή μεταξύ του Kristoffersson και του Grönholmέκανε τον Σουηδό να σπινάρει. Υπήρξε περαιτέρω δράμα αργότερα, όταν ο Timo Scheider – μέχρι εκείνη την στιγμή δεύτερος λίγο πριν την είσοδο στο τζόκερ, καθυστερώντας τους διώκτες του και χαρίζοντας στον Grönholm ένα υγιές πλεονέκτημα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο σταρ της GRX-SET δεν προβληματίστηκε ποτέ και φτάνοντας στην πρώτη του νίκη μετά απο περισσότερο από ένα χρόνο.

Η ατυχία του Kristoffersson και του Scheider άνοιξε την πόρτα για τους ρυθμιστές της πρώτης σεζόν Timmy και Kevin Hansenνα  βρεθούν μαζί με τον Grönholm στο βάθρο.

Διατηρώντας το ρεκόρ του για να φτάσει στον τελικό σε κάθε αγώνα μέχρι σήμερα το 2021, ο Szabó πήρε την καρό σημαία όντας τέταρτος, μπροστά από τον τυχερό Kristoffersson και τον Scheider.

Κατά την πολυαναμενόμενη επιστροφή του στη μάχη, η πρόκληση του πρώην Παγκόσμιου Πρωταθλητή Mattias Ekström τελείωσε στον ημιτελικό λόγω μιας επαφής. Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Σουηδός-ο οποίος δεν είχε τερματίσει ποτέ χαμηλότερα από την δεύτερη θέση στη Λετονία-ήταν στην κορυφή των χρόνων στο Q2 στο ντεμπούτο του με την ALL-INKL.COM Muennich Motorsport και σίγουρα θα αποτελέσει απειλή.

 

Ο νικητής του πρώτου αγώνα Niclas Grönholm της GRX-SET World RX Team, δήλωσε «Είναι ωραίο να κερδίζεις και είμαι ευχαριστημένος. Είχαμε καλή ταχύτητα από την αρχή και ενώ το Q2 δεν μας πήγε, το γυρίσαμε, αν και – πρέπει να είμαι ειλικρινής – δεν ένιωθα ότι ο τελικός ήταν η καλύτερη μου οδήγηση. Το περιστατικό στην αρχή ήταν μόνο ένα από αυτά που συμβαίνουν μερικές φορές, αλλά δυσκολεύτηκα λίγο μετά από αυτό. Ήμουν έκπληκτος που είχα ένα τόσο μεγάλο κενό πίσω αφού πήρα το τζόκερ, αλλά ο Jussi [Pinomäki – Διευθυντής της ομάδας] μου είπε να το κάνω χαλαρά.

Ήταν ένα δύσκολο ξεκίνημα της σεζόν για εμάς με κακά Σαββατοκύριακα στην Ισπανία και τη Σουηδία. Ο ρυθμός μας και το βάθρο στη Γαλλία αντιπροσώπευαν το βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και η τύχη μας τελικά άλλαξε προς το καλύτερο εδώ. Αύριο σηματοδοτεί μια ακόμη ευκαιρία να κερδίσουμε περισσότερους βαθμούς ».

24 ώρες αργότερα, ο Σουηδός κατακτούσε την κορυφή. Παρά το ασυνήθιστο στο ότι δεν τερμάτισε στην πρώτη θέση σε οποιοδήποτε στάδιο κατά τη διάρκεια των προκριματικών φάσεων, ο Kristoffersson ήταν πάντα εκεί ή εκεί για να εξασφαλίσει το P2 στην ενδιάμεση κατάταξη – και μαζί με αυτό, την pole position για το δεύτερο ημιτελικό της ημέρας, στον οποίο βρέθηκε στη πρωτοπορία απο την εκκίνηση μέχρι και τον τερματισμό.

Το αποτέλεσμα σηματοδότησε την 25η νίκη στην καριέρα του αστέρα της KYB EKS JC στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα – και τον έφερε μόλις 20 βαθμούς πίσω απο την πρωτοπορία του πρωταθλήματος οδηγών.

Μόλις τρεις βαθμούς πιο πίσω είναι ο άσος της GRX-SET WorldRX Team Grönholm, ο οποίος πήρε την δεύτερη θέση. Ο ιπτάμενος Φινλανδός ήταν ο ταχύτερος στους δύο από τους τρεις προκριματικούς για να πάρει τιμητικές διακρίσεις TQ και στη συνέχεια πάλεψε με τον Kristoffersson για την νίκη στον τελικό.

Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Timmy Hansen πήγε καλύτερα απο τον ALL-INKL.COM Μuennich motorsport και τον αντίπαλο του Mattias Ekström κατακτώντας την τελευταία εναπομείνασα θέση στο βάθρο. Η Hansen World RX Teamπροσπάθησε να βρεί τον απόλυτο ρυθμό από τα δύο Peugeot208 στη Ρίγα, αλλά ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2019 Hansen είχε ακριβώς αρκετή ταχύτητα στον τελικό για να κερδίσει τον πρώην Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ekström κατά ένα δέκατο του δευτερολέπτου.

Στην επιστροφή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο Ekström κέρδισε την Q1, αλλά δεν ήταν σε θέση να ξεκινήσει Q3 λόγω της αποτυχίας propshaft – με ένα παρόμοιο ζήτημα να πλήττει τον ομόσταυλο του Timo Scheider πριν από τον τελικό. Έχοντας αναγκαστεί να αποσυρθεί, ο Γερμανός ήταν για άλλη μια φορά άτυχος, όταν ήταν συνεπής πρωτοπόρος.

Ο Kevin Hansen τερμάτισε πέμπτος μπροστά από τον KrisztíanSzabó της GRX-SET, ο οποίος πέρασε στον τελικό εκμεταλλευόμενος την ατυχία του Scheider, διατηρώντας έτσι το σερί του να είναι στους κορυφαίους έξι σε κάθε αγώνα μέχρι σήμερα το 2021.

Σε δηλώσεις του ο νικητής του δεύτερου αγώνα JohanKristoffersson της KYB EKS JC είπε «Είχαμε ένα δύσκολο ξεκίνημα στη σεζόν – ήμασταν ακριβώς στο ρυθμό, αλλά τα πράγματα απλά δεν έχουν πάει το δρόμο μας – οπότε το να πάρουμε τελικά τη νίκη είναι φανταστικό για όλη την ομάδα της KYB EKS JC. Όλοι δουλεύουν απίστευτα σκληρά και χθες το βράδυ ήταν άλλο ένα μεγάλο αποτέλεσμα γι’ αυτούς, οπότε πραγματικά αξίζουν αυτή τη νίκη. Δεν είχαμε την τύχη με το μέρος μας μέχρι στιγμής φέτος, αλλά σήμερα ήταν η μέρα μας και αισθάνεται υπέροχα. Έχει περάσει πολύς καιρός.

Είχα ένα πολύ καλό ξεκίνημα στον τελικό και πήρα το ρίσκο στην πρώτη στροφή για να πάρω το προβάδισμα. Έγιναν πολλά μέσα στο μπάκετ στις πρώτες στροφές και είχα ένα μεγάλο κλείδωμα του τιμονιού στη στροφή δύο και πίστευα ότι δεν θα τα κατάφερνα. Στη συνέχεια, ο ρυθμός μας ήταν καλός και σίγουρα μπορούμε ακόμα να κερδίσουμε και αυτό το πρωτάθλημα. Πρέπει να παλέψεις για τον κάθε βαθμό που μπορείς να πάρεις, και αυτό είναι κάτι που θα κάνουμε μέχρι το τέλος.»

Ο επόμενος αγώνας θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Οκτωβρίου στην πίστα του Spa στο Βέλγιο.