WEC: Πρωταθλήτρια η TOYOTA GAZOO RACING

Η TOYOTA GAZOO Racing κατάφερε σε ένα δραματικό και επηρεασμένο από τις καιρικές συνθήκες αγώνα στο Spa-Francorchamps, να εξασφαλίσει τον τίτλο στο FIA World Endurance Championship για τη σεζόν 2018-2019.


Οι Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima και Fernando Alonso, κατάφεραν με το υβριδικό #8 TS050 να αυξήσουν το προβάδισμα τους στο πρωτάθλημα οδηγών στους 31 βαθμούς, ενώ απομένει ένας αγώνας και 39 βαθμοί μετά την τέταρτη νίκη, σε μια σεζόν όπου ξεκίνησε νικηφόρα από το Spa πριν από 12 μήνες.


Το #7 ΤΣ050 με πλήρωμα τους Mike Conway, Kamui Kobayashi και José María López κατάφερε να ελέγξει τον αγώνα μέχρι και το μέσο, σημειώνοντας παράλληλα ταχύτερους γύρους. Ακολούθως έχασαν 11 λεπτά με πρόβλημα στους αισθητήρες κάτι που τους άφησε στο τέλος στην έκτη θέση.


Η Ιστορία γράφτηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων γύρων όταν στο Spa ξεκίνησε βαριά χιονόπτωση, λίγο μετά την έναρξη του αγώνα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που χιονόπτωση επηρέασε αγώνα του WEC. Όλως παραδόξως ο αγώνας συνεχίστηκε για 30 λεπτά όπου ακολούθως οι καιρικές συνθήκες ανάγκασαν το αυτοκίνητο ασφαλείας να μπει στην πίστα.


Μετά την παρέλευση 25 λεπτών και με τον ήλιο να κάνει την εμφάνιση του, ο αγώνας συνεχίστηκε με τον Mike Conway να είναι πρώτος και την Rebellion δεύτερη. Ο Sébastien Buemi ο οποίος είχε χάσει χρόνο σε pit stop, κατάφερε σχεδόν αμέσως να ανέβει δεύτερος και ακολούθως στο 19o γύρο πέρασε στην πρωτοπορία.


Ακόμα ένα αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την εμφάνιση του μετά από ένα επεισόδιο που έγινε στην πίστα ξεκινώντας ένα δράμα και για τα δυο αυτοκίνητα. Ο Sébastien αναγκάστηκε να μπει για ανεφοδιασμό την ώρα που το pit lane ήταν κλειστό με αποτέλεσμα να βάλει μόνο για πέντε δευτερόλεπτα καύσιμα καθώς αυτό επιτρέπουν οι κανονισμοί του WEC. Ο Mike, ο οποίος χρησιμοποίησε λιγότερο καύσιμο μπόρεσε να ανεφοδιαστεί κανονικά αλλάζοντας παράλληλα και ελαστικά, βάζοντας τη μαλακή γόμα. Ο Sébastien ξαναμπήκε στα pits λίγο αργότερα κάνοντας αυτή τη φορά κανονικά τον ανεφοδιασμό ο οποίος του στοίχισε περίπου ένα λεπτό ρίχνοντας τον στη 10η θέση.


Με την παρέλευση σχεδόν τριών ωρών ο αγώνας πήρε δραματική μορφή όταν ο Kamui Kobayashi ο οποίος προηγείτο με σχεδόν 50 δευτερόλεπτα, αντιμετώπισε πρόβλημα με ένα αισθητήρα στο αυτοκίνητο με τον αριθμό #7. Αμέσως μπήκε στα pits όπου οι μηχανικοί επιδιόρθωσαν το πρόβλημα, επιτρέποντας στον José María López να συνεχίσει τον αγώνα, τέσσερις γύρους πίσω και στη 19η θέση.


Ο Kazuki Nakajima πήρε την πρώτη θέση όμως ακόμα μια χιονόπτωση ανάγκασε και τα δυο αυτοκίνητα να ξαναμπούν στα pits για να βάλουν βρόχινα ελαστικά κατάλληλα για αυτές τις συνθήκες. Με λιγότερο από δυο ώρες να απομένουν, μια καταιγίδα με χαλάζι έφερε ξανά το αυτοκίνητο ασφαλείας ξανά στην πίστα για περίπου 25 λεπτά.


Μπαίνοντας στην τελευταία ώρα, ο José María López κατάφερε να μπει στην εξάδα ενώ ο Fernando Alonso, με το #8 αυτοκίνητο, αύξησε το προβάδισμα του σχεδόν ένα γύρο μπροστά, όμως οι καιρικές συνθήκες ανάγκασαν το αυτοκίνητο ασφαλείας να ξαναμπεί στην πίστα. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε μερικά λεπτά νωρίτερα, πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας και μετά που κόκκινες σημαίες κυμάτιζαν σταματώντας τον αγώνα λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Έτσι ο Fernando Alonso κέρδισε τον αγώνα τερματίζοντας μπροστά από τις Rebellion και SMP.

6 Hours of Spa results:

1st #8 TOYOTA GAZOO Racing 133 laps
2nd #3 Rebellion (Berthon/Laurent/Menezes) +1 lap
3rd #11 SMP (Aleshin/Petrov/Vandoorne) +1 lap
4th #1 Rebellion (Jani/Lotterer/Senna) +2 laps
5th #17 SMP (Sarrazin/Orudzhev/Sirotkin) +3 laps
6th #7 TOYOTA GAZOO Racing +4 laps