MotoGP ΙΣΠΑΝΙΑΣ: Πανηγυρική νίκη για τον Marquez

Ο περσινός πρωταθλητής Marc Marquez κυριάρχησε στο Ισπανικό Grand Prix στη Jerez και έγινε ο πρώτος οδηγός που ζευγάρωσε τις νίκες του την φετινή χρονιά.


Ο Marquez πήρε το προβάδισμα από την εκκίνηση και γρήγορα ξέφυγε από τους συνδιεκδικητές του. Η προσπάθεια του έγινε ευκολότερη όταν ο νεοεισερχόμενος Fabio Quartararo – ο οποίος τον είχε διαδεχθεί ως νεότερος “Pole man” στο MotoGP την Κυριακή – αποσύρθηκε από τη δεύτερη θέση που βρισκόταν με πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Οι δυο κορυφαίοι στα προκριματικά αναβάτες της Petronas Yamaha έπεσαν άμεσα πίσω από τον Marquez από τη γραμμή εκκίνησης- και φαινόταν ότι θα έπεφταν πίσω και από τον Andrea Dovizioso, με τον Ιταλό όμως να αναγκάζετε να πάει ανοιχτά στην έξοδο της 1ης στροφής.


Ξαφνικά, ο Ισπανός βρέθηκε στην δεύτερη θέση και με σαφές προβάδισμα, με το ρυθμό του Morbidelli να πέφτει δραματικά πίσω του. Ο Quartararo βρήκε τελικά σημείο προσπεράσματος στον 11ο γύρο, ξεπερνώντας τον Morbidelli καθώς ο τελευταίος μπήκε ανοιχτά στην πρόσφατα μετονομασμένη στροφή Pedrosa.

Σε αντίθεση με τον Morbidelli, ο Quartararo θα μπορούσε να διατηρήσει το ρυθμό του με τον Marquez, όμως η Yamaha του κόλλησε σε μια ταχύτητα στον 14ο γύρο, στερώντας του νεοεισερχόμενου νεαρού μια θέση στο βάθρο. Μέχρι εκείνο το σημείο, ο αναβάτης της Suzuki Alex Rins είχε ανεβεί από την ένατη θέση, τρείς θέσεις αμέσως πριν περάσει τον Dovizioso και στη συνέχεια τον Maverick Vinales για να βρεθεί πίσω από τον Morbidelli.


Ακριβώς όπως και ο Quartararo, ο Rins βρήκε τρόπο να περάσει τον Morbidelli για να βρεθεί στην δεύτερη θέση – αλλά μέχρι τότε ο Marquez ήταν ήδη σχεδόν τέσσερα δευτερόλεπτα μακριά του. Το status quo κρατήθηκε ανάμεσα στο δίδυμο για τον υπόλοιπο αγώνα και ο Marquez επικράτησε του Rins με μια διαφορά 1.654 δευτερόλεπτα, έχοντας χαλαρώσει πολύ προς το τέλος.

Η δεύτερη θέση που τερμάτισε επέτρεψε στον Rins τον ανέβασε πρώτο στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην καριέρα του στην μεγάλη κατηγορία. Συνέτεινε βέβαια και το γεγονός ότι ο Dovizioso τερμάτισε μόλις στην τέταρτη θέση. Ο αναβάτης της Ducati δε μπόρεσε να βρει τρόπο να περάσει τον Vinales, με τον αναβάτη της Yamaha να παίρνει το πρώτο του βάθρο στη σεζόν.


Ο Danilo Petrucci κατέλαβε την πέμπτη θέση πίσω από τον ομόσταυλο του Dovizioso, καταγράφοντας το καλύτερο αποτέλεσμα του ως οδηγός της Ducati μετά από τρείς συνεχόμενες 6ες θέσεις. Ο Valentino Rossi, ο οποίος ξεκίνησε από την 13η θέση, πέρασε μεγάλο μέρος του αγώνα πίσω από τον Jack Miller, αλλά έκανε μεγάλη πρόοδο μόλις πέρασε τον οδηγό της Pramac Ducati κατακτώντας τελικά την έκτη θέση.

Ο Miller θα εγκατέλειπε αργότερα από τον αγώνα, μετά από σύγκρουση με την Aprilia του Aleix Espargaro – ο οποίος ολοκλήρωσε στην 11η θέση. Ο Morbidelli τερμάτισε τελικά στην έβδομη θέση, μπροστά από το δίδυμο της LCR Honda Cal Crutchlow και Takaaki Nakagami.

Ο αναβάτης της Honda Stefan Bradl συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα, ενώ ο ομόσταυλος του Marquez, Jorge Lorenzo, δεν μπόρεσε να κάνει κάτι καλύτερο από τη 12η θέση, έχοντας να αντιμετωπίσει την κορυφαία KTM του Pol Espargaro. Οι Rookies Joan Mir (Suzuki) και Francesco Bagnaia (Pramac Ducati) είχαν την ίδια τύχη με τον Miller αφού αναγκάστηκαν να αποχωρίσουν μετά από ατύχημα, ενώ ο Andrea Iannone (Aprilia) δεν ξεκίνησε μετά τον τραυματισμό του το Σάββατο.

Επόμενος αγώνας το SHARK Helmets Grand Prix de France, από τις 17-19 Μαΐου.