Volkswagen motorsport: Στόχος η νίκη στον τελευταίο αγώνα της ομάδας

Το τελευταίο κεφάλαιο στην επιτυχημένη παρουσία της Volkswagen στο παγκόσμιο πρωτάθλημα γράφετε στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. Οι τέσσερις φορές πρωταθλητές στοχεύουν τη νίκη στη μακρινή Αυστραλία, για να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.Οι Ogier/Ingrasia, Latvala/Antila και Mikkelsen/Jaeger σε 51 αγώνες που έτρεξαν μετρούν 42 νίκες ενώ από τις 935 ειδικές διαδρομές που έλαβαν μέρος κέρδισαν τις 621. Για τα τρία Polo R απομένουν ακόμα 23 ειδικές διαδρομές μήκους 312.98 χιλιομέτρων οι οποίες θα διεξαχθούν στην περιοχή Coffs Harbour.

Andreas Mikkelsen (NOR), Ola Fløene (NOR) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Australia 2015

Η μοναδική θέση που εκκρεμεί είναι η δεύτερη και την διεκδικούν οι Neuville και Mikkelsen τους οποίους χωρίζουν 14 βαθμοί. Ο Mikkelsen για να καταφέρει να περάσει τον Neuville στη γενική κατάταξη πρέπει να τερματίσει στο βάθρο με την καλύτερη των περιπτώσεων να κερδίσει τον αγώνα. Η θέση εκκίνησης θα παίξει μεγάλο ρόλο στην Αυστραλία καθώς οι οδηγοί ξεκινούν τον αγώνα με σειρά όπως είναι στη βαθμολογία και αυτό μπορεί να είναι μειονέκτημα για τους οδηγούς που ξεκινούν μπροστά. Στη φετινή χρονιά ο μοναδικός που κατάφερε να κερδίσει αγώνα ξεκινώντας από τις τρείς πρώτες θέσεις είναι ο Andreas Mikkelsen.

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Australia 2015

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 13:49 στο Coffs Harbour, οι Ogier/Ingrasia περνούσαν πρώτοι τη γραμμή τερματισμού εξασφαλίζοντας το πρωτάθλημα κατασκευαστών για τη Volkswagen. Το μέγεθος αυτής της επιτυχίας ήταν τεράστιο καθώς στην Αυστραλία είναι ίσως ο χειρότερος αγώνας για να ξεκινάς από την πρώτη θέση. Το ίδιο επίτευγμα θέλουν να επαναλάβουν και φέτος αν και γνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο. Αν τα καταφέρουν αυτή θα είναι η 39 νίκη για το πλήρωμα και η 32η νίκη για τη Volkswagen. Το 2016 δεν ήταν το ιδανικό για τον Jari-Matti Latvala και μια νίκη στο τέλος της σεζόν θα ήταν το καλύτερο σενάριο για τον Φιλανδό. Η τελευταία φορά που κέρδισε αγώνα ο Latvala ήταν στο Μεξικό του οποίου οι συνθήκες οδοστρώματος είναι παρόμοιες με την Αυστραλία.Στον αγώνα της Αυστραλίας το οδόστρωμα είναι διαφορετικό σε πολλές περιπτώσεις.

Οι διαδρομές αποτελούνται από στενούς δρόμους με πολλές στροφές οι οποίες εναλλάσσονται με πλατιούς δρόμους όπου αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες. Τη μια στιγμή οδηγάς με τη μεγίστη ταχύτητα και την επόμενη οδηγάς σε δασώδη περιοχή  με στενά και ελικοειδής κομμάτια. Με τα δέντρα να είναι κατά μήκος της διαδρομής και τον ήλιο χαμηλά οι σκιές που παρουσιάζονται μπορούν να συγχύσουν τους οδηγούς και να υποπέσουν σε λάθος. Επίσης χρειάζεται μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκέντρωση καθώς οι αμμώδεις επιφάνειες δημιουργούν σύννεφα σκόνης μειώνοντας αισθητά την ορατότητα.

Sébastien Ogier (F), Julien Ingrassia (F) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Australia 2015

Μια από τις μεγαλύτερες ειδικές της σεζόν θα οδηγήσουν τα πληρώματα το Σάββατο. Η Nambucca είναι μήκους 50.80 χιλιομέτρων και αποτελείτε από διάφορες επιφάνειες, κάτι που την καθιστά μεγάλη πρόκληση για τους οδηγούς. Θεαματικές είναι επίσης και οι ειδικές διαδρομές Raceway μήκους 1.37 χιλιομέτρων η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο ενώ το ίδιο ισχύει και για την ειδική Destination NSW. Η ειδική Coffs Harbour  θα διεξαχθεί στο κέντρο της πόλης και είναι η τελευταία της Παρασκευής και του Σαββάτου. Η τελευταία ειδική του αγώνα (Wedding Bells) η οποία είναι και η power stage θα κλείσει τον αγώνα και παράλληλα τη σεζόν.

Σε δηλώσεις του ο Sebastian Ogier είπε: Είναι μια περίεργη κατάσταση για όλους στη Volkswagen. Η Sébastien Ogier (F) WRC Rally Great Britain 2016 Photo: Helena El Mokniανακοίνωση της αποχώρησης από το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο τέλος της χρονιάς δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε το τέταρτο πρωτάθλημα. Τώρα το μόνο που απομένει είναι ο τελευταίος αγώνας στην Αυστραλία. Όταν κοιτάζω πίσω στα τελευταία χρόνια, εκτός από τις επιτυχίες που είχαμε νοιώθω ευγνώμων που δούλεψα με τόσο υπέροχους ανθρώπους καθώς εκτός από συνεργάτες αναπτύχθηκε και φιλία μεταξύ μας και ελπίζω να βλέπω όσο περισσότερους μπορώ στο μέλλον. Μπορεί να ακούγετε τρελό αλλά αυτό είναι το τελευταίο ράλι της Volkswagen και ελπίζω να μην το σκέφτομαι κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αν και η θέση που ξεκινώ δεν είναι η ιδανική καθώς θα σκουπίζω το δρόμο, θα δώσω το 100% ούτως ώστε να κλείσουμε τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας Sven Smeets είπε: Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για όσα καταφέραμε τα Sven Smeets WRC Rally Great Britain 2016 Photo: Bodo Krälingτελευταία τέσσερα χρόνια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τώρα έχουμε τον τελευταίο αγώνα στην Αυστραλία και η βδομάδα του αγώνα θα είναι δύσκολη συναισθηματικά για όλους στην ομάδα. Ωστόσο θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βάλουμε το κερασάκι στην τούρτα γιορτάζοντας τους δώδεκα τίτλους που έχουμε κατακτήσει και να αποχαιρετήσουμε το θεσμό με την 43η νίκη του Polo R στο WRC.