TOYOTA GAZOO Racing: Έτοιμη η τριπλέτα για το Monte-Carlo

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC) του 2019 ξεκινά στις 24-27 Ιανουαρίου με ένα από τoυς πιο απαιτητικούς αγώνες της χρονιάς, το φημισμένο σε όλους Rallye Monte-Carlo. Η TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team, με τη γρήγορη και έμπειρη ομάδα οδηγών της Ott Tänak, Jari-Matti Latvala και τον νεοεισερχόμενο Kris Meeke, θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο ξεκίνημα στην προσπάθεια της να υπερασπιστεί το πρωτάθλημα κατασκευαστών που κέρδισε το 2018 και να κυνηγήσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος οδηγών και συνοδηγών.

Το Rallye Monte-Carlo είναι πασίγνωστο για τις δύσκολες και μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες του, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από στεγνή άσφαλτο μέχρι χιόνι και πάγο – συχνά σε μια μόνο ειδική διαδρομή. Αυτό καθιστά την επιλογή ελαστικών σημαντικό παράγοντα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, με τους οδηγούς να εξαρτώνται από τα “ice-note crews” για να τους παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες συνθήκες των ειδικών.

Ο αγώνας έχει την βάση για μεγάλο μέρος του, στη γαλλική πόλη Gap, η οποία θα φιλοξενήσει το service park και την εκκίνηση την Πέμπτη το βράδυ, πριν αρχίσουν οι δύο πρώτες νυχτερινές ειδικές. Η Παρασκευή είναι η μεγαλύτερη ημέρα του αγώνα, με loopτριών ειδικών στα νοτιοδυτικά του Gap. Το Σάββατο αποτελείται από δύο επαναλαμβανόμενες ειδικές πριν από μια μακρά διαδρομή στο Μονακό για την Κυριακή, η οποία περιλαμβάνει δύο ειδικές διαδρομές στα κοντινά βουνά όπου μεταξύ των ειδικών περιλαμβάνεται και η θρυλική Col de Turini.

Tommi Mäkinen

“Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Έχουμε κάνει μια αλλαγή στους οδηγούς μας, με τον Kris να συμμετέχει στην ομάδα και υπάρχουν και μερικές μεγάλες αλλαγές μεταξύ των άλλων ομάδων, οπότε θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί στο Monte Carlo. Φυσικά, είναι πολύ δύσκολο το ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά οι οδηγοί μας έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα. Πηγαίνουμε εκεί με πολύ θετική αίσθηση ως ομάδα: Ο Ott τώρα έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση απο το αυτοκίνητο σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, ο Jari-Matti είχε ένα πολύ δυνατό τέλος στην περασμένη χρονιά και ο Kris αισθάνθηκε αμέσως άνετα με την ομάδα και το αυτοκίνητο.”

Ott Tänak

“Αισθάνομαι πολύ πιο χαλαρά στο Ράλι Μόντε Κάρλο φέτος. Πριν από δώδεκα μήνες, όλα ήταν νέα για μένα, αλλά τώρα μπαίνω στην νέα χρονιά με το ίδιο αυτοκίνητο και τους ίδιους ανθρώπους και πιστεύω ότι τώρα είμαστε μια πραγματικά ισχυρή ομάδα. Όλες οι γνώσεις και η εμπειρία που αποκτήσαμε πέρυσι θα μας κάνουν μόνο καλύτερους. Προσωπικά, είμαι πιο πεισμωμένος από ποτέ, αφού έφτασα τόσο κοντά στο πρωτάθλημα την περσινή χρονιά. Γνωρίζουμε ότι πρέπει απλώς να είμαστε έξυπνοι, ειδικά σε ένα αγώνα που είναι τόσο απρόβλεπτος όσο αυτός. Η δεύτερη θέση ήταν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για το Monte πέρυσι και θα ήταν ωραίο αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, αλλά είμαστε απέναντι σε κάποιους πραγματικά δύσκολους αντιπάλους “.

Jari-Matti Latvala

“Μαζί με τον συνοδηγό μου Miikka, πρόκειται να ξεκινήσουμε τη 13η μας χρονιά στο WRC. Υπάρχουν ακόμη πολλά κίνητρα για νίκες στους αγώνες και ίσως και για πρωτάθλημα οδηγών: αυτό είναι ακόμα το απόλυτο όνειρο. Το δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς ήταν πραγματικά καλό για εμάς και αν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο τότε θα πρέπει να είμαστε εκεί. Γνωρίζουμε ότι το αυτοκίνητο είναι αξιόπιστο και γρήγορο, οπότε εναπόκειται σε εμάς να το εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο. Έχω ολοκληρώσει στο βάθρο του Monte Carlo και στα δύο τελευταία χρόνια με το Yaris WRC και θα ήταν ιδανικό για να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο, αλλά το κλειδί είναι να έχουμε ένα καθαρό Σαββατοκύριακο και να ελαχιστοποιήσουμε τα λάθη “.

Kris Meeke

“Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος για το νέο μου ξεκίνημα, με μια νέα ομάδα, ένα καινούργιο αυτοκίνητο αλλά και το νέο μου συνοδηγό. Αυτό που η ομάδα μπόρεσε να πετύχει την περασμένη σεζόν, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο κομμάτι της χρονιάς, μου δίνει μεγάλη εμπιστοσύνη στο αυτοκίνητο που θα βρεθώ πίσω από το τιμόνι του. Οδηγώντας το αυτοκινήτου, έχω εντυπωσιαστεί από αυτό που είναι ικανό να κάνει. Μαθαίνω όμως ακόμα, γι’ αυτό δεν βάζω μεγάλους στόχους για το Rallye Monte-Carlo. Η άμεση προτεραιότητά μου είναι απλώς να απολαύσω και πάλι την οδήγηση και το Monte είναι σίγουρα ένας αγώνας που έχω απολαύσει στο παρελθόν. ”

 

Τι συνέβη την περσινή χρονιά;

Η ομάδα είχε ένα καλό ξεκίνημα για το 2018 στο Monte-Carlo με ένα διπλό τερματισμό στο βάθρο. Ο Ott Tänak πήρε την δεύτερη θέση στο ντεμπούτο του με το Toyota Yaris WRC, όντας πολύ κοντά στην νίκη. Ο Jari-Matti Latvala επέστρεψε στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου. Ο Esapekka Lappi παρουσιάστηκε επίσης με εξαιρετική απόδοση στο τρίτο αυτοκίνητο, κρατώντας την τέταρτη θέση μέχρι που ένα μικρό λάθος στην τελευταία ειδική τον έριξε στην έβδομη θέση.