TOYOTA GAZOO Racing: Θέλει την τρίτη νίκη στην Σουηδία

Η ομάδα της TOYOTA GAZOO Racing θέλει να δώσει συνέχεια στο θετικό ξεκίνημα της σεζόν στον αγώνα της Σουηδίας, εκεί όπου κέρδισε δυο φορές τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Sebastien Ogier, τρείς φορές νικητής στην Σουηδία και οι Elfyn Evans και Kalle Rovanpera, θέλουν να δώσουν συνέχεια στο δυνατό ντεμπούτο με το Toyota Yaris στο Μόντε Κάρλο, όπου οι Ogier και Evans τερμάτισαν στο βάθρο και ο Rovanpera τερμάτισε πέμπτος στην πρώτη του εμφάνιση σε αγώνα ράλι στο ψηλότερο επίπεδο.

Το Ράλι Σουηδίας είναι ο μοναδικός αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ο οποίος αποτελείται από χιόνι και πάγο. Μεταλλικά καρφιά μπαίνουν στα ελαστικά ούτως ώστε να προσφέρουν κράτημα και να καθιστούν τον αγώνα σαν ένα από τους γρηγορότερους του ημερολογίου. Οι οδηγοί ακουμπούν με τα αυτοκίνητα στα snowbanks για να μεταφέρουν έτσι μεγαλύτερη ταχύτητα μέσα στις στροφές.

Ο φετινός αγώνα έχει αλλαγές στη διαδρομή καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ασυνήθιστες για την εποχή. Όπως συνηθίζετε, η αρχή γίνεται με την υπερειδική διαδρομή στο Karlstad την Πέμπτη το βράδυ. Η Παρασκευή περιλαμβάνει τις ειδικές Hof-Finnskog και Finnskogen στη γειτονική Νορβηγία, ενώ επιπρόσθετα θα διεξαχθεί και η καινούργια ειδική Nyckelvattne, η οποία είναι κοντά στα σύνορα με την Σουηδία. Η μέρα θα ολοκληρωθεί με μια μικρή ειδική στην είσοδο του service park στο Torsby. Η ειδικές της Παρασκευής θα επαναληφθούν το Σάββατο ενώ ο αγώνας ολοκληρώνεται με δυο περάσματα από την ειδική Likenäs την Κυριακή, με το δεύτερο πέρασμα να είναι και η power stage του αγώνα.

Για πρώτη φορά θα τρέξουν πέντε Toyota Yaris WRC σε ένα αγώνα. Ο Takamoto Katsuta θα αγωνιστεί στο δεύτερο από τους οκτώ αγώνες που έχει προγραμματίσει με την TOYOTA GAZOO Racing WRC Challenge Programme ενώ ο Jari-Matti Latvala επιστρέφει σαν ιδιωτική συμμετοχή με συνοδηγό ένα πρώην οδηγός της ομάδας, τον Juho Hanninen.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας Tommi Makkinen ανέφερε: «Το Ράλι Σουηδίας ήταν ένας επιτυχημένος αγώνας για εμάς μέχρι στιγμής και φέτος θα επιδιώξουμε ακόμα ένα καλό αποτέλεσμα. Υπήρχαν ορισμένα ερωτηματικά όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, όμως ευελπιστώ ότι οι οργανωτές θα καταφέρουν να κάνουν ένα ασφαλισμένο και θεαματικό αγώνα όπως κάνουν συνήθως. Το Μόντε Κάρλο ήταν θετικό για εμάς και τους οδηγούς μας καθώς έδειξαν άνετοι με τα αυτοκίνητα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουν αν αποδώσουν καλά και στην Σουηδία. Επειδή τρέξαμε και προηγουμένως εδώ ξέρουμε ότι η σειρά εκκίνησης είναι σημαντική σε αυτό τον αγώνα, όμως θα περιμένουμε να δούμε πως θα είναι ακριβώς οι συνθήκες την ερχόμενη βδομάδα».

Ο Sébastien Ogier είπε: «Αγαπώ πολύ την Σουηδία. Είναι ένας μαγικός αγώνας, ο μοναδικός με χιόνι στο ημερολόγιο και το να οδηγείς σε αυτούς τους δρόμους είναι πολύ ξεχωριστό. Σίγουρα θέλω να αποδώσω πολύ καλά και φέτος. Είχα καλές στιγμές στο παρελθόν εδώ όμως ήταν λίγο δύσκολο τα τελευταία χρόνια. Πιθανότατα λόγω και της θέσης εκκίνησης μου καθώς ερχόμενος εδώ προηγούμενος, ήταν μεγάλη η πρόκληση να ξεκινώ πρώτος. Φέτος θα είναι λίγο διαφορετικό όμως θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Το ράλι Μόντε Κάρλο ήταν μια θετική αρχή για όλη την ομάδα και πάντα απέδιδαν καλά στην Σουηδία, έτσι ευελπιστώ να μπορέσουμε να κάνουμε το ίδιο και φέτος».

Ο Elfyn Evans δήλωσε: «Ανυπομονώ πολύ για την Σουηδία. Το αυτοκίνητο ήταν πολύ καλό κατά τη διάρκεια των δοκιμών στο χιόνι και έτσι ευελπιστώ για ακόμα ένα καλό αγώνα. Το Μόντε Κάρλο συνολικά ήταν καλή αρχή για εμάς με το Toyota Yaris WRC, παρόλο που το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Η σειρά εκκίνησης παίζει σημαντικό ρόλο στην Σουηδία και αυτό εξαρτάτε από τις συνθήκες που θα βρούμε. Αν υπάρχει πολλή χιόνι τότε θα έχουν πλεονέκτημα αυτοί που ξεκινούν πιο πίσω . Αλλά όπως σε κάθε αγώνα θα πάμε να κάνουμε το καλύτερο από την πρώτη ειδική».