East SafarI Rally 2020: Προσβάσεις και αλλαγές στο ωράριο

Πέντε μέρες μα χωρίζουν από την έναρξη του νέου πρωταθλήματος αγώνων ράλι της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου. Τον πρώτο αγώνα θα διοργανώσει το Σωματείο Αγωνιστικού Αυτοκινήτου Αμμοχώστου στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, με την εταιρία Ψάλτης Ανταλλακτικά και τα λιπαντικά ΕΝΕΟS να είναι για ακόμα μια χρονιά χορηγοί του πρωταθλήματος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 12 ειδικές διαδρομές, λίγο πολύ γνωστές στο ευρύ κοινό, όμως παρουσιάζετε με ορισμένες αλλαγές στην φετινή 35η έκδοση. Πιο συγκριμένα θέση στο πρόγραμμα παίρνει φέτος η ειδική Φανός και θα διεξαχθεί Κυριακή, ενώ το Σάββατο μαζί με τις ειδικές Παραλιμνίτικα και Αγία Θέκλα θα διεξαχθεί και η ειδική Ammunition. Όπως κλασσικά γίνεται οι τρείς προαναφερθέντες ειδικές του Σαββάτου θα διεξαχθούν υπό απόλυτο σκοτάδι στο δεύτερο πέρασμα. Οι τρείς ειδικές της Κυριακής είναι η κλασσική Χαλοσπιτιά, ο Φανός και το Δασάκι-Αγία Βαρβάρα, με τις δυο πλην της ειδικής Φανός να διεξάγονται φέτος σε ανάποδη φορά.

Τεχνικά σημεία στις ειδικές εναλλάσσονται με σημεία όπου αναπτύσσονται πολύ ψηλές ταχύτητες και έτσι η ακρίβεια στις σημειώσεις των πληρωμάτων είναι πολύ σημαντική, ειδικά στις περιπτώσεις που πρέπει οι οδηγοί να φρενάρουν σωστά στο τέλος κάθε μεγάλης ευθείας. Ειδικότερα στις ειδικές που θα έχουν ανάποδη φορά τα πληρώματα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά με τις σημειώσεις καθώς όπως είναι η φύση του αγώνα και το παραμικρό λάθος στοιχίζει.

Μετά την εκκίνηση το Σάββατο το απόγευμα θα διεξαχθούν οι ειδικές Παραλιμνίτικα, Αγία-Θέκλα και Ammunition και την Κυριακή οι ειδικές είναι η Χαλοσπιτιά, Φανός και Δασάκι-Αγία Βαρβάρα, όλες απο δυο φορές. Δείτε πως μπορείτε να παρακολουθήσετε τον αγώνα ακολουθώντας τα σημεία πρόσβασης όπου φέτος προστέθηκαν για μεγαλύτερη διευκόλυνση των θεατών και συντεταγμένες μαζί με τον χάρτη.

Δώστε προσοχή στα νέα ωράρια του απογευματινού περάσματος από τις ειδικές καθώς αυτές θα ξεκινήσουν 22 λεπτά αργότερα από την προκαθορισμένη ώρα.

SS1-SS4 Παραλιμνίτικα 8.29km 14:56/18:03

Αυτή η ειδική χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια. Αποτελείται απο γρήγορες ευθείες οι οποίες εναλλάσσονται με στροφές και απαιτείται σωστό φρενάρισμα, καθώς με το παραμικρό λάθος υπάρχει το ενδεχόμενο για έξοδο, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα δευτερόλεπτα.

Πρόσβαση 1

Από το χωριό Φρέναρος κατευθυνθείτε προς Λιοπέτρι. Μόλις βγείτε από το Φρέναρος στρίψτε δεξιά σε χωματόδρομο παρά τα γήπεδα ποδοσφαίρου τα οποία είναι στο αριστερό σας χέρι. Οδηγήστε ευθεία για 1.7km στο χωματόδρομο και θα βρεθείτε στην ειδική.

Πρόσβαση 2

Από τα φώτα τροχαίας του χωριού Λιοπέτρι μηδενίστε τον μηλίμετρο, κατευθυνθείτε προς το χωριό Αυγόρου και σε 2km στρίψτε δεξιά σε χωματόδρομο. Προχωρήστε για 1.1km και θα βρεθείτε στην ειδική.

SS2-SS5 Αγία Θέκλα 12.73km 15:24/18:31

Η ειδική αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά επίσης πριν από τέσσερα χρόνια και αποτελείτε από μεικτή επιφάνεια (χώμα-άσφαλτος) με πολύ γρήγορες ευθείες οι οποίες απαιτούν απότομα φρεναρίσματα και καλή είσοδο στις στροφές. Η εκκίνηση βρίσκετε μεταξύ των χωριών Σωτήρα και Λιοπέτρι.

Πρόσβαση

Βρισκόμενοι στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας με κατεύθυνση την Αγία Νάπα βγείτε από την έξοδο για το χωριό Σωτήρα. Οδηγήστε για 3.4km, στρίψτε αριστερά και στο τέρμα του δρόμου στρίψτε ξανά αριστερά όπου θα βρεθείτε στην ειδική. Εκεί μπορείτε να δείτε τα αγωνιστικά σε δεξιά θεαματική φουρκέτα.

SS3-SS6 Ammunision 5.86km 16:02 / 19:09

Ακόμα μια γρήγορη ειδική η οποία κατά τα 3/4 είναι παράλληλη με την ακτογραμμή, με πανοραμικό πλάνο και θέα τη θάλασσα. Το σημείο εκκίνησης είναι μεταξύ των χωριών Ξυλοφάγου και Ορμήδειας. Ο τερματισμός είναι παρά το εκκλησάκι της Παναγίας Ευαγγελίστριας όπου σε προηγούμενες χρονιές εκεί ήταν η εκκίνηση.

Πρόσβαση 1

Ευρισκόμενοι στον αυτοκινητόδρομο από Αγία Νάπα προς Λάρνακα βγείτε από την έξοδο για Ορμήδεια. Περάστε πάνω από την αερογέφυρα και στο τέρμα του δρόμου στρίψτε αριστερά και μετά αμέσως δεξιά παρά το γήπεδο ποδοσφαίρου Ορμήδειας. Στο τέρμα του δρόμου στρίψτε ξανά δεξιά και ακολούθως στο επόμενο τέρμα του δρόμου μηδενίστε το μιλίμετρο και στρίψτε αριστερά με κατεύθυνση τη Ξυλοφάγου. Προχωρήστε για 2.4km και ακολούθως στρίψτε δεξιά σε χωματόδρομο. Προχωρήστε ευθεία και θα βρεθείτε στην ειδική όπου μπορείτε να δείτε τα αγωνιστικά να στρίβουν σε δεξιά στροφή και μετά να περνούν κάτω από γέφυρα.

Πρόσβαση 2

Ευρισκόμενοι στον αυτοκινητόδρομο από Αγία Νάπα προς Λάρνακα βγείτε από την έξοδο για Ορμήδεια. Περάστε πάνω από την αερογέφυρα και στο τέρμα του δρόμου στρίψτε αριστερά και μετά αμέσως δεξιά παρά το γήπεδο Ορμήδειας. Στο τέρμα του δρόμου στρίψτε ξανά δεξιά και ακολούθως στο επόμενο τέρμα του δρόμου μηδενίστε το μιλίμετρο και στρίψτε αριστερά με κατεύθυνση τη Ξυλοφάγου. Προχωρήστε για 1.5km και ακολούθως στρίψτε δεξιά σε χωματόδρομο. Στο δίχαλο πηγαίνετε αριστερά και στο επόμενο δίχαλο πηγαίνετε ξανά αριστερά. Μετά από 200m θα βρεθείτε στην ειδική όπου μπορείτε να δείτε τα αγωνιστικά σε εντυπωσιακή αριστερή κατηφορική στροφή.

SS7-SS10 Χαλοσπιτιά 11.15km 09:43/12:27

Το highlight του αγώνα. Η ειδική αυτή δεν χρειάζεται συστάσεις. Μαζί με την ειδική Αγία Θέκλα είναι οι μεγαλύτερες σε μήκος στον αγώνα και τα αγωνιστικά αναπτύσσουν ταχύτητες κοντά στα 200 χιλιομέτρα. Το συναρπαστικότερο σημείο είναι αναμφίβολα το hairpin στο δεύτερο χιλιόμετρο περίπου της διαδρομής. Με τη φορά φέτος να είναι ανάποδα, αλλάζει και το σημείο εκκίνησης στο οποίο μπορείτε να πάτε ως εξής: Από το κέντρο του χωριού Φρέναρος στρίψτε στην πινακίδα με κατεύθυνση το χωριό Βρυσούλλες. Προχωρήστε για 2.1km και ακολούθως στρίψτε αριστερά σε χωματόδρομο όπου σε 400m φτάνετε στην εκκίνηση.

Πρόσβαση 1

Από το κέντρο του χωριού Φρέναρος στρίψτε στην πινακίδα με κατεύθυνση το χωριό Βρυσούλλες. Οδηγήστε για 4km και στρίψτε αριστερά σε άσφαλτο στην πινακίδα Παναγία Ασπροβουνιώτισσα. Συνεχίστε ευθεία και θα βρεθείτε στο γνωστό hairpin. Για αυτό το σημείο υπάρχουν συντεταγμένες στο χάρτη.

Πρόσβαση 2

Από το χωριό Φρέναρος κατευθυνθείτε προς τα χωριά Αυγόρου και Λιοπέτρι. Μόλις βγείτε από το Φρέναρος στρίψτε δεξιά από τη βιομηχανική περιοχή σε πινακίδα με κατεύθυνση το Αυγόρου. Σε περίπου 960m στρίψτε δεξιά σε χωματόδρομο και συνεχίστε ευθεία όπου θα βρεθείτε σε άσφαλτο. Διασταυρώστε απέναντι σε χωματόδρομο, προχωρήστε ευθεία και σε 750m στρίψτε από το δίχαλο δεξιά και συνεχίστε ευθεία μέχρι να βρεθείτε στην ειδική. Εκεί μπορείτε να δείτε τα αγωνιστικά σε δεξιά χωμάτινη στροφή λίγο μετά την εκκίνηση.

Πρόσβαση 3

Από το χωριό Φρέναρος κατευθυνθείτε προς τα χωριά Αυγόρου και Λιοπέτρι. Μόλις βγείτε από το Φρέναρος στρίψτε δεξιά από τη βιομηχανική περιοχή σε πινακίδα με κατεύθυνση το Αυγόρου. Σε 2.8km στρίψτε δεξιά και συνεχίστε ευθεία όπου θα βρεθείτε στην ειδική. Εκεί μπορείτε να δείτε τα αγωνιστικά να έρχονται μετά το γνωστό hairpin τέρμα γκάζι και να φρενάρουν απότομα για να στρίψουν δεξιά. Για αυτό το σημείο υπάρχουν συντεταγμένες στο χάρτη.

SS8-SS11 Φανός 6.05km 10:21/13:05

Η ειδική Φανός επιστρέφει στο πρόγραμμα και είναι η δεύτερη μικρότερη μετά την Ammunition. Είναι εξίσου γρήγορη με τις υπόλοιπες και οι οδηγοί πρέπει να οδηγήσουν πολύ προσεκτικά καθώς δεξιά και αριστερά του δρόμου κρύβονται μεγάλες πέτρες οι οποίες εύκολα μπορούν να κάνουν τη ζημιά.

Για αυτή την ειδική υπάρχει μια πρόσβαση εύκολη η οποία καταλήγει λίγο μετά την εκκίνηση. Από τον κυκλικό κόμβο έξω από το Παραλίμνι (McDonalds) κατευθυνθείτε προς Πρωταρά. Στον επόμενο κυκλικό κόμβο βγείτε από την τρίτη έξοδο με κατεύθυνση τον Προφύτη Ηλία. Οδηγείστε για 2.3km και στρίψτε δεξιά σε άσφαλτο. Συνεχίστε ευθεία για 1.5km όπου θα βρεθείτε στην ειδική. Εκεί μπορείτε να δείτε τα αγωνιστικά σε ασφάλτινο κομμάτι να έρχονται με τέρμα γκάζι και μετά από δυνατό φρενάρισμα να στρίβουν αριστερά. Για αυτό το σημείο υπάρχουν και συντεταγμένες στο χάρτη.

SS9-SS12 Αγία Βαρβάρα-Δασάκι 10:54 / 13:38

Τεχνική διαδρομή η οποία εναλλάσσετε με ευθείες μέσα από δέντρα. Το θεαματικότερο σημείο βρίσκετε περίπου στο 1.5km πριν από τον τερματισμό. Μπορείτε να δείτε τα αγωνιστικά σε πολύ τεχνικό κομμάτι να περνούν από τρεις στροφές (Δεξιά,Αρισταρή,δεξιά). Για αυτό το σημείο υπάρχουν και συντεταγμένες στο χάρτη.

Πρόσβαση

Ευρισκόμενοι στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας Αγίας Νάπας περνάτε την έξοδο για Αγία Νάπα με κατεύθυνση τον κυκλικό κόμβο Αγίας Νάπας. Μετά από 1.7km και πριν από τον κυκλικό κόμβο βγείτε από την έξοδο στα αριστερά και περπατήστε προς την ειδική.

Δώστε σημασία και ακούτε τους κριτές ασφαλείας. Μην στέκεστε σε επικίνδυνα σημεία γιατί ο κίνδυνος πάντα παραμονεύει. Λόγο της φύσης των ειδικών διαδρομών, μπορείτε να παρακολουθήσετε τον αγώνα από απόσταση ασφαλείας χωρίς να κινδυνεύετε.

Καλή θέαση.

Itinerary East Safari Rally 2020 

(Οι νυχτερινές ειδικές του Σαββάτου ξεκινούν 22 λεπτά αργότερα από την προκαθορισμένη ώρα) 

East Safari Bulletin 1