Sordo και Lappi τιμωρήθηκαν με ποινή

Ο πρωτοπόρος του ACI Rally Monza και ο δεύτερος στη γενική κατάταξη Esapekka Lappi τιμωρήθηκαν αργά ψες το βράδυ με ποινή χρόνου, με αποτέλεσμα οι τρείς πρώτοι οδηγοί να χωρίζονται από μόλις 2 δευτερόλεπτα.

Οι κριτές του Ιταλικού αγώνα ανέφεραν ότι οι δυο πήραν από 10 δευτερόλεπτα ποινή καθώς κινήθηκαν ευθεία σε chicane κατά τη διάρκεια της τελευταίας ειδικής διαδρομής PZero Grand Prix στην πίστα της Monza.

Η απόφαση αναφέρει ότι οι δύο δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του βιβλίου διαδρομής σε chicane στα 2.05km της διαδρομής, παραβιάζοντάς έτσι τους κανονισμούς.

Σε ξεχωριστές ακροάσεις που έγιναν οι κριτές εξέτασαν τα βίντεο και άκουσαν τις εξηγήσεις από τον Alain Panasse (HyundaiMotorsport) και το αφεντικό της M-Sport Ford, Rich Millener.

Στην περίπτωση του Sordo οι κριτές ανέφεραν: «Ο οδηγός με τον αριθμό 6 κλείδωσε τους τροχούς πλησιάζοντας προς το chicane σε μια προσπάθεια να σταματήσει. Συγχίστηκε καθώς το chicane ήταν διαφορετικό από τα άλλα της προηγούμενης ειδικής και έκανε προσπάθεια για να σταματήσει. Διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε αχυρόμπαλα μπροστά και έτσι κινήθηκε ευθεία.»

Όσον αφορά τον Lappi οι κριτές είπαν: «Ο οδηγός με τον αριθμό 4 κλείδωσε τους τροχούς πλησιάζοντας το chicane και έκανε προσπάθεια για να σταματήσει. Οι εκπρόσωποι της ομάδας δήλωσαν ότι ο οδηγός αποφάσισε να πάρει την ασφαλέστερη επιλογή και έτσι κινήθηκε ευθεία, κτυπώντας στη μπάλα σανού μετά από αυτή την επιλογή.»

Μετά και τις ποινές που επιβλήθηκαν στους δύο, ο Sordoεξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα 1 δευτερολέπτου από τον Lappi, όμως ο τρίτος Sebastien Ogier είναι μόλις ένα δευτερόλεπτο πίσω.