RedGrey Lõuna-Eesti Ralli 2020: Νικητές οι Tänak/Järveoja στην προθέρμανση εν όψει επανεκκίνησης WRC

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 23 Αυγούστου ο αγώνας RedGrey Lõuna-Eesti Ralli, ο οποίος δεν θα είχε κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρων για εμάς εδώ στην Κύπρο εάν σε αυτό δεν έδιναν την παρουσία τους οδηγοί του WRC, εν όψει της επανέναρξης του πρωταθλήματος στην ίδια χώρα τον ερχόμενο μήνα.

Ο αγώνας ήταν μονοήμερος λόγω της πανδημίας του Covid 19, αποτελείτο από 8 ειδικές διαδρομές και η τελετή εκκίνησης και τερματισμού έγιναν στο Service Park με την παρουσία το μέγιστο 1650 θεατών.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι το πλήρωμα των Ott Tänak/Martin Järveoja με Hyundai i20 Coupe WRC σε ειιδκές που τις γνωρίζουν αφου αγωνίστηκαν εντός έδρας ήταν σχεδόν αλάνθαστοι αφού κατάφεραν να επικρατήσουν στις 7 απο τις 8 ειδικές διαδρομές, φτάνοντας και στην κατάκτηση της νίκης. Σε δηλώσεις του ο Tänak είπε, “Νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντικό να κερδίσουμε στην ταχύτητα. Είμαστε πολύ μακριά τώρα, ελπίζω ότι βρήκαμε κάτι που θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε στον αγώνα του WRC. Με το εργοστάσιακό αγώνιστικό θα είμαστε σίγουρα πιο γρήγοροι.”

Στην δεύτερη θέση 13,6 δευτερόλεπτα πιο πίσω ολοκλήρωσαν οι Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen με Toyota Yaris WRC. Προσπάθησαν να πιέσουν για την πρώτη θέση, έχοντας γράψει 5 δεύτερους ταχύτερους χρόνους, ένα τρίτο και κερδιζοντας και την μία ειδική (την μοναδική που δεν κέρδισαν οι νικητές του αγώνα). Μετά το τέλος του αγώνα ο νεαρός ανέφερε, “Ήταν ένας εξαιρετικός δοκιμαστικός αγώνας, είναι καλά που επέστρεψα στο αυτοκίνητο. Σίγουρα είμαι στεναχωριμένος γιατί δεν ήμασταν το ταχύτερο Toyota σε κάθε ειδική. Κάναμε καλή πρόοδο με το αυτοκίνητο.”

Το πόντιουμ συμπλήρωσαν οι Sébastien Ogier/Julien Ingrassia επίσης με Toyota Yaris WRC. Προσπάθησαν να κάνουν ένα αγώνα επαναφοράς στην αγωνιστική δράση, ξεκινώντας κάπως μουδιασμένα, καταφέρνοντας όμως προς το τέλος του αγώνα να τα βρούν με το αγωνιστικό. “Ήταν μια καλή μέρα. Είναι σημαντικό να είμαστε τόσο καλοί όσο μπορούμε σε δύο εβδομάδες. Οι κορυφαίοι 5 οδηγοί του πρωταθλήματος ήταν εδώ, οπότε θα ήταν κρίμα να μην είμαι και εγώ. (Γκολφ χθες;) Υπάρχει πολύς δρόμος για μένα για να βελτιωθώ στο συγκεκριμένο άθλημα! “

Στην τέταρτη θέση τερμάτισαν οι Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul με Hyundai i20 Coupe WRC. Το πλήρωμα χρησιμοποίησε τον αγώνα για να επανέλθει στην ενεργό δράση αλλά και για να κάνει κάποιες ρυθμήσεις για τον επερχόμενο σε δύο εβδομάδες αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, αντιμετωπίζοντας στην προτελευταία ειδική διαδρομή πρόβλημα με την ανλία νερού. Σε δηλώσεις του ο Neuville ανάφερε, “Ήταν ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο για εμάς, πολλά προβλήματα στον εναρκτήριο πέρασμα. Αγωνιζόμασταν με τις σημειώσεις, δεν ρισκάραμε πραγματικά επειδή βρισκόμασταν εκτός ανταγωνισμού. Κάναμε διαφορετικές ρυθμίσεις όλη την ημέρα και αυτό είναι καλό για το αγώνα του WRC όπου θα πρέπει να πιέσουμε.”

Τελευταίο απο τα αγωνιστικά της κατηγορίας WRC ήταν το πλήρωμα των Georg Gross/Raigo Mõlder με Ford Fiesta WRC.

Στην κατηγορία R5 πρώτοι τερμάτισαν οι Jari Huttunen/Mikko Lukka με Hyundai i20 R5, στην δεύτερη θέση οι Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov επίσης με Hyundai i20 R5 και το πόντιουμ συμπλήρωσαν οι Eerik Pietarinen/Antti Linnaketo με Škoda Fabia R5.

Μεγάλοι άτυχοι του αγώνα ήταν οι Elfyn Evans/Scott Martin με Toyota Yaris WRC, οι οποίοι είχαν μια τρομακτική έξοδο στην 5ηειδική διαδρομή, ευτυχώς χωρίς όποιδήποτε τραυματισμό αλλά το αγωνιστικό υπέστει σοβαρότατες ζημιές με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα.

Ο αγώνας αποτέλεσε μια πολύ καλή παρένθεση και μας έδωσε τροφή ως τι να αναμένουμε σε δύο εβδομάδες με την επιστροφή των ομάδων του παγκοσμίου πρωταθλήματος στην ενεργώ δράση.