RallyRACC – Rally de España – Μέρα 2η: Οδεύει προς την νίκη ο Ogier

2022 FIA World Rally Championship / Round 11 / Rally Catalunya/Spain / 19-23 October 2022 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Στο πέρας της δεύτερης μέρας του φετινού Rally Ισπανίας, όλα δείχνουν πως ο Sebastien Ogier βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάκτηση της 55ης νίκης του στο WRC. Μονομαχία μεταξύ Rovanpera και Neuville για την δεύτερη θέση, μεγάλη έξοδος για Greensmith.

Η μέρα ξεκίνησε με άριστες καιρικές συνθήκες, ενώ τα πλήθη που παρευρέθηκαν στις ειδικές διαδρομές δημιούργησαν μία πραγματικά εξαιρετική ατμόσφαιρα, με τα πληρώματα να έρχονται αντιμέτωπα με τρεις κλασσικές και εξαιρετικές διαδρομές του αγώνα. Ο Thierry Neuville της Hyundai κέρδισε την εναρκτήρια διαδρομή Savallà, προτού ο Ogier ξαναβρεί στη φόρμα του, και συνεπώς έθεσε τον ταχύτερο χρόνο στην επόμενη κιόλας ειδική.

Ο οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, ο οποίος τελείωσε το σκέλος της Παρασκευής μόλις 4,8 δευτερόλεπτα μπροστά από τον ομόσταυλο του στην Toyota, Kalle Rovanperä, επέκτεινε το πλεονέκτημά του 10 δευτερόλεπτα, έπειτα από επίδειξη τρομερής οδήγησης στο πρώτο πέρασμα της ειδικής Querol – Les Pobles. Ο Φινλανδός δίσταζε να πιέσει περισσότερο από φόβο μήπως χάσει τον ήδη γρήγορο ρυθμό του.

Από την άλλη, ο Γάλλος πολυπρωταθλητής διατήρησε το πλεονέκτημα που είχε χτίσει μέχρι το μεσημβρινό Service, χάρη στην μεγάλη έξοδο του Gus Greensmith στην τρίτη ειδική της ημέρας (και την τελευταία πριν το Service), καθώς χρειάστηκε να διακοπεί η αγωνιστική δράση και τα υπόλοιπα πληρώματα να ακολουθήσουν εναλλακτική διαδρομή, ενώ τους δόθηκε ειδικός χρόνος από τους διοργανωτές.

Ο απογοητευμένος Βρετανός δεν υπολόγισε σωστά τα φρένα σε μία δεξιά στροφή διαρκείας, και συνεπώς κατέληξε στις μπαριέρες, διαλύοντας ταυτόχρονα την αριστερή μεριά του Puma Rally1. Αναμένεται να επανεκκινήσει αύριο με σκοπό να διεκδικήσει βαθμούς στην Power Stage.

Μπαίνοντας στο απογευματινό loop ειδικών, κανένας δεν μπορούσε να φτάσει την ταχύτητα που έδειξε ο Sebastien Ogier, ξυπνώντας αναμνήσεις από παλαιότερες κυρίαρχες εμφανίσεις της καριέρας του. Έτσι, ο Γάλλος διατηρήθηκε την πρωτοπορία του αγώνα με μία διαφορά των 20,7 δευτερολέπτων από τον Thierry Neuville, με τον Kalle Rovanpera μόλις 1,4 δευτερόλεπτα πίσω από τον Βέλγο, αντιμετωπίζοντας θέματα πρόσφυσης στην προτελευταία ειδική της ημέρας.

Στην τέταρτη θέση και ένα βήμα πιο πίσω από την μάχη στις πρώτες τρεις θέσεις βρίσκεται ο Ott Tanak, με τον Εσθονό να προσπαθεί σκληρά καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αλλά να αδυνατεί να μειώσει την διαφορά με τους Rovanpera και Neuville. Ακριβώς από πίσω του, και υποφέροντας την ίδια μοίρα, είναι ο τοπικός ήρωας Dani Sordo. Ο Ισπανός πραγματοποίησε μερικές αλλαγές στο στήσιμο του i20 Rally1, οι οποίες απέδωσαν, με τον ίδιο να αποτελεί τον μόνο οδηγό που κέρδισε αποφασιστικά τον Seb Ogier στις σημερινές ειδικές, σημειώνοντας το ταχύτερο πέρασμα στην τελευταία βουνίσια ειδική της ημέρας (El Montmell 2), με διαφορά 5 δευτ. από τον δεύτερο Neuville.

Σίγουρα κάποιος που δεν θα ήθελε να βρίσκεται στην έκτη θέση αλλά στην μάχη για την νίκη είναι ο Elfyn Evans. Θέτοντας σταθερά χρόνους εκτός της πρώτης πεντάδας, ο Ουαλός έχανε πολύτιμο χρόνο έπειτα από κάθε ειδική, αδυνατώντας να ακολουθήσει τον ρυθμό των Ogier και Rovanpera. Πλέον έχει περιοριστεί στην μάχη για την πέμπτη θέση με τον Dani Sordo. Λίγα δευτερόλεπτα πίσω του καραδοκεί ο Craig Breen, ο οποίος προσπαθεί να ανακάμψει από το κακό εναρκτήριο σκέλος που είχε, ενώ σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού του θα είναι η ανάγκη να φέρει πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα της M-Sport.

Ο Takamoto Katsuta τερμάτισε την δεύτερη μέρα στην όγδοη θέση, βρίσκοντας καλύτερο ρυθμό στο δεύτερο μισό της ημέρας, ενώ τα Puma Rally1 των Fourmaux και Loubet συμπληρώνουν την δεκάδα, όμως και με τους δύο να αισθάνονται μπερδεμένοι από την έλλειψη ταχύτητας στους χρόνους που σημείωσαν στις διαδρομές σε σχέση με τις άλλες ομάδες.

Στο WRC2 ο Teemu Suninen συνεχίζει να ηγείται των Rossel και Gryazin κατά 20 δευτερόλεπτα, ενώ ο Ιορδάνης Σερδερίδης φάνηκε να διασκεδάζει τις διαδρομές του Σαββάτου, με τον ίδιο να βρίσκεται στην 27η θέση γενικής.

Η αγωνιστική δράση συνεχίζεται αύριο, στο καταληκτικό σκέλος του φετινού Rally Ισπανίας, με την ειδική διαδρομή Pratdip 1 στις 08:00 ώρα Ελλάδος,  με την Power Stage (Riudecanyes 2) να λαμβάνει χώρα στις 13:18.

Πηγή:totalracing.gr